Σε σύγκριση με την απειλή τρομοκρατικού κτυπήματος σε επί μέρους χώρες, η Αυστρία βρίσκεται πάντως σε μία μέση κατάσταση και αυτό είναι αιτία ελπίδας πως “δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα κάτι”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Νικόλας Στόκχαμερ, η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμάζεται για έναν τουλάχιστον εικοσαετή “μακρόσυρτο, βίαιο αγώνα” εναντίον της τρομοκρατίας και προς τούτο η πρόληψη αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο.
Κατά την άποψή του, έως τώρα έχουν γίνει “πολύ λίγα” για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και ως εκ τούτου αυτή θα πρέπει τώρα να ενισχυθεί, ενώ αδυναμίες υπάρχουν και στην καταδίωξη των δραστών.
Ο ίδιος θεωρεί πως μία μακροπρόθεσμη καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρέπει να περιλαμβάνει την ανακοπή των χρηματοδοτικών ροών προς τρομοκρατικά κυκλώματα, όπως επίσης μία στοχευμένη παρακολούθηση υπόπτων, ενώ ο άμαχος πληθυσμός μπορεί να προσπαθήσει “να αντιταχθεί με ηρεμία απέναντι στον κίνδυνο τρομοκρατίας”.
Ο Νικόλας Στόκχαμερ “βλέπει” να συνδέονται μεταξύ τους οι επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες και εκτιμά πως υπήρξε μία “πολλαπλή αποτυχία” των αρχών ασφαλείας στο Βέλγιο
και της συνεργασίας σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών, όπως επίσης πολύ μικρή ήταν και επιτήρηση της προβληματικής περιοχής Μόλενμπεκ των Βρυξελλών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ