Τετάρτη, 13 Νοε.
15oC Αθήνα

Και η Βρετανία κατά της απόφασης Τραμπ για τα Υψίπεδα του Γκολάν

Και η Βρετανία κατά της απόφασης Τραμπ για τα Υψίπεδα του Γκολάν
photo Reuters

Ούτε η Βρετανία προτίθεται να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν παρά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναγνωρίσει την κυριαρχία των Ισραηλινών στα Υψίπεδα του Γκολάν όμως η Βρετανία δεν σκοπεύει να αλλάξει τη στάση της. “Το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί τα Υψίπεδα του Γκολάν ως έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ. Η προσάρτηση του εδάφους δια της βίας απαγορεύεται με βάση το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

“Δεν αναγνωρίσαμε την προσάρτηση (του Γκολάν) από το Ισράηλ το 1981 και δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τη στάση μας”, πρόσθεσε. Έτσι και η Βρετανία εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση που ξεκαθάρισε από νωρίς πως δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν καθώς τα θεωρεί κατεχόμενα.

Αυτή η δήλωση έρχεται σε αντίθεση με τα λεγόμενα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκανε γνωστό πως αναγνωρίζει το Ισραήλ ως κυρίαρχο στα Υψίπεδα του Γκολάν.

«Η θέση της ΕΕ δεν έχει αλλάξει», είπε στο Reuters μια εκπρόσωπος της ΕΕ και συνέχισε λέγοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των εδαφών που κατέχει από τον Ιούνιο του 1967, περιλαμβανομένων των Υψιπέδων του Γκολάν και δεν τα θεωρεί τμήμα των ισραηλινών εδαφών».

Στο ίδιο μήκος κλίματος με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Παρίσι με το Βερολίνο, με το γαλλικό ΥΠΕΞ να ανακοινώνει πως δεν αναγνωρίζει την ισραηλινή προσάρτηση της περιοχής και χαρακτήρισε αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο την αναγνώριση που προτίθεται να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, Μάλιστα ξεκαθάρισε πως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν χαρακτηρίσει άκυρη την προσάρτηση.

«Η αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ επί των κατεχόμενων εδαφών του Γκολάν είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, κυρίως με την υποχρέωση των κρατών να μην αναγνωρίζουν μια παράνομη κατάσταση», ανέφερε το υπουργείο εξωτερικών της Γαλλίας.

Από την άλλη εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, η Ούλρικε Ντέμερ, χαρακτήρισε τα Υψίπεδα του Γκολάν ως συριακό έδαφος και τόνισε πως “αν τα εθνικά σύνορα πρέπει να αλλάξουν θα πρέπει να γίνει με ειρηνικά μέσα μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Η κυβέρνηση απορρίπτει τις μονομερείς κινήσεις».

 

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις