Γυναίκες, διάσημες για τους ρόλους τους στη μεγάλη οθόνη, γυρίζουν την πλάτη στον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ.
Πρώτη διδάξασα η Νάταλι Πόρτμαν, που πέρυσι αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μία δημόσια εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Νετανιάχου. Τώρα, η Ισραηλινή ηθοποιός Γκάλ Γκαντότ, γνωστή για την ερμηνεία της ως Wonder Woman, συντάχθηκε με τους άλλους χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην εκστρατεία κατά των τελευταίων εξωφρενικών δηλώσεων του ηγέτη του δεξιού κόμματος Λικούντ, ο οποίος την Κυριακή δήλωσε πως «το κράτος του Ισραήλ δεν ανήκει σε όλους τους πολίτες, αλλά μόνον στον ιουδαϊκό λαό».
«Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν» έγραψε η Γκαντότ στον λογαριασμό της στο Instagram, τον οποίο ακολουθούν 28 εκατ. χρήστες, έπειτα από την αντιπαράθεση που είχε με τον Νετανιάχου στο ίδιο κοινωνικό μέσο η ηθοποιός και μοντέλο Ρότεμ Σέλα. «Δεν έχει να κάνει με τη δεξιά, ή την αριστερά, ούτε με Άραβες και Εβραίους. Ούτε με λαϊκούς και θρησκευόμενους. Είναι ένα ζήτημα διαλόγου για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανεκτικότητα», τονίζει η Γκαντότ.
«Πότε στο καλό κάποιο μέλος της κυβέρνησης θα δηλώσει μπροστά στις κάμερες, ενώπιον του κοινού, πως το Ισραήλ είναι μία χώρα για όλους τους πολίτες του και ο καθένας γεννιέται ίσος, ακόμη και οι Άραβες;», έγραψε στον δικό της λογαριασμό στο Instagram η φίλη της Σέλα για να της απαντήσει ο Νετανιάχου: «το Ισραήλ σέβεται τα προσωπικά δικαιώματα όλων -εβραίων και μη. Εξίσου όμως είναι ένα κράτος του εβραϊκού λαού. Οι άλλοι λαοί, οι εθνικότητες και μειονότητες ήδη εκπροσωπούνται σε άλλα κράτη».
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν, που εκπροσωπεί την μετριοπαθή πτέρυγα του Λικούντ, έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τις δηλώσεις του Νετανιάχου: «Σε τούτην τη χώρα δεν υπάρχουν πολίτες πρωτοκλασάτοι και ούτε υπάρχουν πολίτες, ή ψηφοφόροι, δευτεροκλασάτοι. Στο κράτος του Ισραήλ υπάρχει ισότητα στα δικαιώματα για όλους», τόνισε ο Ρίβλιν, χθες, στη διάρκεια εκδήλωσης για την 40η επέτειο της ειρήνης με την Αίγυπτο.
Τα 1,8 εκατ. Άραβες πολίτες, που αντιπροσωπεύουν το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ, θεωρούν πως το Σύνταγμα καθιερώνει τις διακρίσεις έναντι των Παλαιστινίων που παρέμειναν εντός των ορίων του ισραηλινού κράτους, μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας του 1948. Αναγνωρίζει μόνον την αυτοδιάθεση των Εβραίων και ορίζει ως επίσημη γλώσσα μόνον τα εβραϊκά. Το 85% των Αράβων είναι μουσουλμάνοι, μαζί με χριστιανούς και άλλες θρησκευτικές μειονότητες, ενώ το μισό του αραβικού πληθυσμού να είναι κάτω των 18 ετών, με τη δημογραφική τάση του φαίνεται να σημειώνει κάμψη την τελευταία 50ετία, καθώς ο μέσος όρος των γεννήσεων από 9,2 παιδιά ανά γυναίκα έχει μειωθεί στα 3,3 σήμερα, σχεδόν ίσος με αυτό των εβραϊκών οικογενειών.