Ο νόμος τροποποιεί την συγκρότηση και τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων της Τουρκίας, ενός από τους υψηλότερους δικαστικούς θεσμούς της χώρας, ενισχύοντας τις εξουσίες του υπουργού Δικαιοσύνης, κυρίως στους διορισμούς των δικαστών.
Η τουρκική αντιπολίτευση είχε καλέσει τον τον Αμπντουλάχ Γκιούλ να ασκήσει το βέτο του στο νομοσχέδιο, την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε εκφράσει την ανησυχία της για την αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Τουρκία, χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ.
Σε μία προσπάθεια άμβλυνσης του κλίματος, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ εξέδωσε, σε μία ασυνήθιστη κίνηση, ανακοίνωση δικαιολογώντας την επικύρωση του νέου νόμου, επισημαίνοντας ότι εξέφρασε τις αντιρρήσεις του “επί 15 ρυθμίσεων, που αντίκεινται σαφώς στο Σύνταγμα” και διαβεβαιώνοντας ότι οι παρατηρήσεις του ελήφθησαν υπ΄όψιν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο.
“Ετσι αποφάσισα να το εγκρίνω, κρίνοντας ότι τα υπόλοιπα άρθρα μπορούν επίσης να εξετασθούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Η επικύρωση του νόμου έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία το ισλαμικό συντηρητικό καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκλονίζεται από τα μέσα Δεκεμβρίου από την αποκάλυψη σκανδάλου διαφθοράς.
Με την επικύρωση αυτή ολοκληρώνεται ο κύκλος των μαζικών διώξεων στους κόλπους της τουρκικής αστυνομίας και της δικαιοσύνης, θεσμούς που ο Ερντογάν κατηγορεί ότι συμμετείχαν σε συνωμοσία της αδελφότητας του Φετουλάχ Γκιουλέν με στόχο την αποσταθεροποίηση του ιδίου και της κυβέρνησής του εν όψει των δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου και των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Αυγούστου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
“Στριμωγμένος” ο Ερντογάν στη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 11 ετών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άγριο “ξύλο” στη Βουλή της Τουρκίας! ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Μετατέθηκαν 166 Τούρκοι δικαστές, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς