Κόσμος

Και το Πακιστάν έτοιμο να ξαναπεράσει το κατώφλι του ΔΝΤ

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Όμπστφελντ δήλωσε ότι δεν έχει υποβληθεί ως τώρα επίσημο αίτημα προς τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό από μέρους της κυβέρνησης του Πακιστάν για τη χορήγηση νέου δανείου, συμπληρώνοντας πως η συνεργασία του Ισλαμαμπάντ με την Κίνα έχει οφέλη, αλλά και κινδύνους.

Ο Όμπστφελντ έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Προανήγγειλαν προσφυγή στο ΔΝΤ

Τη Δευτέρα ο Άσαντ Όμαρ, υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν, χώρας στα πρόθυρα της αφερεγγυότητας κυρίως εξαιτίας της μεγάλης ανισορροπίας στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών της, ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιμράν Χαν θα ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, με ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο πρωθυπουργός, αφού συμβουλεύθηκε όλους τους εξέχοντες οικονομολόγους, αποφάσισε να αρχίσουμε συνομιλίες με το ΔΝΤ», είπε ο Όμαρ. Στόχος είναι να κλειστεί συμφωνία με τον θεσμό της Ουάσινγκτον για ένα «πρόγραμμα σταθεροποίησης και οικονομικής ανάκαμψης», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση αυτή τερμάτισε την αβεβαιότητα αρκετών μηνών. Η κυβέρνηση του Χαν είχε εξαγγείλει το Αύγουστο πως θα ανακοίνωνε «στα τέλη του Σεπτεμβρίου» με ποιο τρόπο σκοπεύει να αντιμετωπίσει την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πακιστανική οικονομία.

Το Πακιστάν, που εισάγει πολλά περισσότερα αγαθά και πολύ περισσότερες υπηρεσίες από ό,τι εξάγει, αντιμετωπίζει κρίση στο ισοζύγιο τρεχουσών δαπανών. Η χώρα χρειάζεται δανεισμό από το εξωτερικό για να αποφύγει την κήρυξη στάσης πληρωμών και τον κίνδυνο να βρεθεί σε κατάσταση αφερεγγυότητας.

Η ρουπία, το εθνικό νόμισμα, έχει εξάλλου υποτιμηθεί τέσσερις φορές από τον Δεκέμβριο, κάτι που απογείωσε τον πληθωρισμό.

Το ΔΝΤ έχει δανείσει 12 φορές το Πακιστάν

Το ΔΝΤ έχει χορηγήσει ήδη δώδεκα φορές δάνεια στο Πακιστάν από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, πιο πρόσφατα το 2013, όταν το Ισλαμαμπάντ είχε δανειστεί συνολικά 6,6 δισεκ. δολάρια για να αντιμετωπίσει μια πανομοιότυπη κρίση.

Κατά πολλούς οικονομολόγους, το Ισλαμαμπάντ έχει ανάγκη 12 δισεκ. δολάρια. Όμως, σύμφωνα με διπλωμάτη, εξαιτίας του τελευταίου δανείου — την αποπληρωμή του οποίου δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη — το Πακιστάν δεν μπορεί να λάβει παρά 6,5 δισεκ. δολάρια από το ΔΝΤ.

Οι σχέσεις του Πακιστάν με τις ΗΠΑ, τη χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα ταμεία του ΔΝΤ, διέρχονται εξάλλου περίοδο έντασης. Η Ουάσινγκτον έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν θέλει να δοθεί δάνειο στο Ισλαμαμπάντ για να αποπληρωθεί ο κινεζικός επίσημος και ιδιωτικός τομέας. Η Κίνα είναι εδώ και καιρό ο μεγαλύτερος πιστωτής του Πακιστάν.

Η οικονομική κατάσταση φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τον Ιμράν Χαν, ο οποίος εξελέγη υποσχόμενος να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα «ισλαμικού κράτους πρόνοιας» με μεγάλες επενδύσεις στους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Την Πέμπτη, το ΔΝΤ προέβλεψε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας του Πακιστάν και νέα αύξηση του πληθωρισμού έπειτα από την αποστολή κλιμακίου του στη χώρα που διήρκεσε μία εβδομάδα.

Καθώς αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου — το Πακιστάν είναι μεγάλος καταναλωτής του — και το Ισλαμαμπάντ αδυνατεί να εξασφαλίσει δάνεια από το εξωτερικό, «η ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά και ο πληθωρισμός να αυξηθεί», προέβλεψε ο Χάραλντ Φίνγκερ, επικεφαλής της αποστολής.

Στο ίδιο κείμενο το ΔΝΤ προέτρεψε την κυβέρνηση να αυξήσει τις τιμές του αερίου και του ηλεκτρικού και να υιοθετήσει πολύ πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, μέτρα κάθε άλλο παρά δημοφιλή.

Μερικές ημέρες νωρίτερα η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB) προέβλεψε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας του Πακιστάν θα συρρικνωθεί κατά 1% φέτος, περιοριζόμενη στο 4,8%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χαμάς: Ανακοίνωσε τα ονόματα των τεσσάρων γυναικών ομήρων του Ισραήλ που θα απελευθερωθούν το Σάββατο
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιβεβαίωσε λίγο μετά ότι έλαβε, μέσω διαμεσολαβητών, «κατάλογο των ομήρων» που θα απελευθερωθούν.
Χαμάς: Ανακοίνωσε τα ονόματα των τεσσάρων γυναικών ομήρων του Ισραήλ που θα απελευθερωθούν το Σάββατο