Κόσμος

Και τρίτος δορυφόρος του Κρόνου έχει υπόγειο ωκεανό

Η Διώνη, ένας από τους δορυφόρους του Κρόνου, διαθέτει πιθανώς ένα υπόγειο ωκεανό βαθιά κάτω από την επιφάνειά της! Δύο άλλα φεγγάρια του Κρόνου, ο Τιτάν και ο Εγκέλαδος, είναι ήδη γνωστό ότι πιθανότατα κρύβουν μεγάλους ωκεανούς.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Βελγίου, με επικεφαλής τον Μίκαελ Μπιουθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό γεωφυσικής “Geophysical Research Letters”, ανέλυσαν τα στοιχεία βαρύτητας για τη Διώνη, τα οποία συνέλεξε η διαστημική συσκευή Cassini. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορούν να εξηγηθούν μόνο αν σε βάθος 100 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια του δορυφόρου, υπάρχει ένας μεγάλος ωκεανός.

Ο ωκεανός αυτός εκτιμάται ότι έχει βάθος αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων και περιβάλλει τον μεγάλο βραχώδη πυρήνα της Διώνης. Από αυτή την άποψη, το εσωτερικό της μοιάζει με του Εγκέλαδου. Μόνο που στην περίπτωση του τελευταίου ο υπόγειος ωκεανός βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην επιφάνεια του, όπως συμβαίνει και με τον σχετικά επιφανειακό υπόγειο ωκεανό της Ευρώπης, δορυφόρου του Δία.

Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι ο ωκεανός της Διώνης έχει τεράστια ηλικία, ίσως από τότε σχεδόν που δημιουργήθηκε ο δορυφόρος, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να φιλοξενεί ακόμη και μικροβιακή ζωή.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν εκτιμήσεις για επτά υδάτινους κόσμους στο ηλιακό μας σύστημα: τρεις δορυφόρους του Κρόνου, τρεις του Δία και τον Πλούτωνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πανικός» σε πτήση προς Ρόδο με μεθυσμένο επιβάτη - Αρνήθηκε να καθίσει και τον έδεσαν με ζώνες στην θέση του
Ο άνδρας κατά τη διάρκεια της προσγείωσης στο νησί, δεν ακολούθησε τις εντολές του πληρώματος, αναγκάζοντας τον πιλότο να ματαιώσει την προσγείωση και τις αρχές να τον συλλάβουν
Στιγμιότυπο από τη σύλληψη του επιβάτη
Πρώην εκπαιδευτικός στη Γαλλία κατηγορείται για τον εκφοβισμό 3 μαθητών της - Ήταν καθηγήτρια της 11χρονης που αυτοκτόνησε το 2019
Σήμερα αναμένεται η απόφαση δικαστηρίου για την 62χρονη καθηγήτρια που κατηγορείται για εκφοβισμό, ο οποίος φέρεται να οδήγησε στον απαγχονισμό της 11χρονης μαθήτριας
Σχολική τάξη