Site icon NewsIT

Κακοκαιρία Boris: Θαμμένη κάτω από τόνους λάσπης η κεντρική Ευρώπη – Τουλάχιστον 17 νεκροί

17.09.2024 | 07:42
Κακοκαιρία Boris: Θαμμένη κάτω από τόνους λάσπης η κεντρική Ευρώπη – Τουλάχιστον 17 νεκροί

A rescue worker carries a woman, following heavy rainfalls in Ostrava, Czech Republic, September 16, 2024. REUTERS/David W Cerny

Η κακοκαιρία Boris μπορεί να πέρασε… ξυστά από την Ελλάδα, αλλά έπληξε με δριμύτητα την Ευρώπη, προκαλώντας φονικές πλημμύρες σε Αυστρία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία και Ουγγαρία.

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Boris, ενώ πρόκειται για μια από τις χειρότερες πλημμύρες που έπληξαν την κεντρική Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, καθώς μέσα σε λίγα 24ωρα έπεσε η βροχή ενός μήνα.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε τη Δευτέρα οικονομική βοήθεια ύψους 260 εκατομμύριων δολαρίων για τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Στα σύνορα με την Τσεχία, χιλιάδες κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ζεστό νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, αφού οι αρχές έκλεισαν τις εγκαταστάσεις θέρμανσης. Στην πόλη της Οστράβα, η οποία βρίσκεται κοντά στα πολωνικά σύνορα, μια μονάδα θέρμανσης αναγκάστηκε να κλείσει εντελώς, αφήνοντας τους 280.000 κατοίκους της πόλης χωρίς ζεστό νερό.

Στη Ρουμανία 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στην Αυστρία, ένας πυροσβέστης σκοτώθηκε την Κυριακή και δύο άνδρες ηλικίας 70 και 80 ετών βρέθηκαν νεκροί, αφού παγιδεύτηκαν στα πλημμυρισμένα σπίτια τους τη Δευτέρα, σύμφωνα με το CNN.

Στην Πολωνία τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ στην Τσεχία οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες είναι τρεις. 

Ολόκληρες πόλεις έχουν βυθιστεί κάτω τόνους λάσπης, νερού και φερτών υλικών. Η πόλη Klodzko της Πολωνίας έχει μετατραπεί σε λίμνη με το νερό να φτάνει το 1,5 μέτρο, ενώ συνολικά 2.600 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με τη βοήθεια του στρατού. 

Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στην Ουγγαρία, με πόλεις να πλημμυρίζουν από τον τεράστιο όγκο νερού που έφερε η κακοκαιρία Boris. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version