Εκτός ελέγχου βγαίνουν θαλάσσια λιοντάρια στην Καλιφόρνια και η αιτία είναι μία σπάνια νόσος από τοξικά φύκια.
Συναγερμός στην Καλιφόρνια, με τις αρχές να καταγράφουν αυξημένες επιθέσεις από θαλάσσια λιοντάρια σε λουόμενους και σέρφερς. Όμως η αιτία δεν είναι επιθετικότητα, αλλά μία νόσος που προκαλείται από τοξικά φύκια και «χτυπά» το νευρικό τους σύστημα φύκη και τα ωθεί σε ακραία επιθετική συμπεριφορά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τον περασμένο μήνα, ένας σέρφερ, ονόματι Rj LaMendola δέχθηκε επίθεση από θαλάσσιο λέοντα (sea lion), ο οποίος αφού τον κυνήγησε, τον δάγκωσε και τον τράβηξε από τη σανίδα του, σύμφωνα με το BBC.
Πολλά είναι τα ζώα, δεκάδες στον αριθμό, που εντοπίστηκαν να βασανίζονται από την εν λόγω αρρώστια στις παραλίες της Καλιφόρνια. Αρκετά εξ αυτών υποφέρουν από επιληπτικές κρίσεις ή έντονο λήθαργο, ενώ συχνά η τοξίνη οδηγεί σε θάνατο.
Αυτό το φαινόμενο των τοξικών φυκιών εμφανίζεται τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, προκαλώντας ανησυχία ότι μπορεί να γίνει ετήσιο. Φέτος η εξάπλωσή του ξεκίνησε νωρίτερα από το συνηθισμένο και έχει επηρεάσει περίπου 600 χιλιόμετρα κατά μήκος της νότιας ακτής της Καλιφόρνια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο LaMendola κατάφερε να βγει στην ακτή με σκισμένη στολή, αιμορραγώντας. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. «Ένιωθα σαν να με κυνηγούσε κυριολεκτικά», είπε.
Λίγο νοτιότερα, στην παραλία Long Beach, η 15χρονη Φοίβη Μπελτράν περνούσε εξετάσεις για να γίνει ναυαγοσώστρια όταν της επιτέθηκε ένα θαλάσσιο λιοντάρι, δαγκώνοντάς την στα χέρια.
«Ήμουν τρομοκρατημένη, σοκαρισμένη, αλλά αυτό που ένιωθα πιο έντονα ήταν ο πόνος – ξανά και ξανά», δήλωσε η έφηβη στα τοπικά ΜΜΕ.
Οι δύο αυτές επιθέσεις προκάλεσαν παγκόσμια προσοχή και ανησυχία στους κατοίκους της Καλιφόρνια. Αν και οι επιθέσεις από θαλάσσιους λέοντες είναι σπάνιες, οι ειδικοί παρατηρούν αύξηση των περιστατικών που σχετίζονται με τα τοξικά φύκη.
Ο John Warner, διευθύνων σύμβουλος του Marine Mammal Care Center στο Λος Άντζελες – ενός κέντρου που περιθάλπει άρρωστα θαλάσσια θηλαστικά – εξηγεί ότι αυτά τα ζώα δεν είναι από τη φύση τους επιθετικά, αλλά η τοξίνη αλλοιώνει τη συμπεριφορά τους.
«Αντιδρούν επειδή είναι άρρωστα», λέει. «Είναι αποπροσανατολισμένα και πολλοί έχουν σπασμούς. Οι αισθήσεις τους δεν λειτουργούν σωστά, και ενεργούν από φόβο».
Το δομοϊκό οξύ συναντάται σε μικρά ψάρια όπως σαρδέλες και γαύροι, τα οποία τρώνε τα δελφίνια, οι φώκιες και τα θαλάσσια λιοντάρια – με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν.
Το οξύ προκαλεί σοβαρές νευρολογικές διαταραχές, όπως σπασμούς, αποπροσανατολισμό και χαρακτηριστική κλίση του κεφαλιού – το λεγόμενο «stargazing». Κάποια ζώα πέφτουν σε λήθαργο ή κώμα, ενώ άλλα εμφανίζουν επιθετικότητα.
Οι κτηνίατροι του Κέντρου Φροντίδας Θαλάσσιων Θηλαστικών έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας, αφού σύμφωνα με τον Γουόρνερ, έχουν δεχθεί τουλάχιστον 195 θαλάσσια λιοντάρια από τις 20 Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου. Το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι, το κέντρο είχε δεχθεί μόνο 50.
Αν αντιμετωπιστεί άμεσα, το ποσοστό ανάρρωσης κυμαίνεται μεταξύ 50% και 65%. Ωστόσο, οι πόροι και οι χώροι του κέντρου εξαντλούνται. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντισπασμωδικά, καταστολή, ενυδάτωση και σωληνάκια για σίτιση δύο φορές την ημέρα.
Άλλο ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι πως φέτος, ο ρυθμός ανάκαμψης των άρρωστων ζώων είναι πιο αργός. Το 2023, τα νοσηλευόμενα θαλάσσια λιοντάρια ξεκινούσαν να τρώνε μέσα σε μια εβδομάδα. Φέτος, πολλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε λήθαργο, ακόμα και 5 εβδομάδες μετά την αρχή της θεραπείας.
Για την ώρα, οι λουόμενοι καλούνται να κρατούν απόσταση τουλάχιστον 15 μέτρων από τα ζώα που εντοπίζουν στις παραλίες – και να μην προσπαθούν να τα βοηθήσουν μόνοι τους.