Σάββατο, 16 Νοε.
14oC Αθήνα

Καλίν για διερευνητικές: Να λύσουμε και τα προβλήματα στο Αιγαίο

Καλίν για διερευνητικές: Να λύσουμε και τα προβλήματα στο Αιγαίο

Σε μία ανάρτηση με… νόημα προχώρησε ο Ιμπραχίμ Καλίν λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των ελληνικών και τουρκικών αντιπροσωπειών, στο Ντολμά Μπαχτσέ, στο πλαίσιο της έναρξης των διερευνητικών επαφών. 

“Ύστερα από τεσσεράμισι χρόνια, οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, άρχισαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας, είναι δυνατό να επιλυθούν όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτά στο Αιγαίο. Η ειρήνη και η σταθερότητα είναι προς όφελος όλων”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συμμετείχε στη σημερινή συνάντηση. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών στο παλάτι του Ντολμά Μπαχτσέ συζητήθηκαν η υπάρχουσα κατάσταση, οι τελευταίες εξελίξεις καθώς και τα επόμενα βήματα που πιθανόν θα γίνουν. Η πολυαναμενόμενη συνάντηση άρχισε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 3.30 το μεσημέρι.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η τουρκική αντιπροσωπία έθεσε στους Έλληνες συνομιλητές της θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, θέματα γκρίζων ζωνών, δηλαδή νησιά που δεν έχουν ονομαστικά ανατεθεί στην Ελλάδα, θέμα εναέριου χώρου και ζήτησαν την δημιουργία μηχανισμού για το προσφυγικό.

Η ελληνική αποστολή, της οποίας ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης που ασχολείται με το θέμα από το 2010, κάθισε στο ίδιο τραπέζι με την τουρκική που έχει επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος, τον Τσαγατάι Ερτσιγές (Δ/ντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ), ο οποίος κατά καιρούς είχε χρησιμοποιήσει ακραία ρητορική, ενώ στις σημερινές διερευνητικές συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.

Η σημερινή συνάντηση επρόκειτο να διεξαχθεί σε ξενοδοχείο όμως τελικά μεταφέρθηκε στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στο Ντολμά Μπαχτσέ, που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί για σημαντικές συναντήσεις σε μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως αναβάθμιση της όλης διαδικασίας εκ μέρους της Άγκυρας, καθώς θέλει να υποδηλώσει επιθυμία για σωστές διαπραγματεύσεις, συνεργασία και πρόθεση για εξεύρεση λύσεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις