Site icon NewsIT
12:35 | 16.05.22

Καλίν για πόλεμο στην Ουκρανία: Απαραίτητη η «διπλωματική ισορροπία» της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσία

Καλίν για πόλεμο στην Ουκρανία: Απαραίτητη η «διπλωματική ισορροπία» της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσία
Newsit Newsroom

Στον διαπραγματευτικό ρόλο που μπορεί να έχει η Τουρκία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο Reuters. O Ιμπραΐμ Καλίν σημείωσε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί μια λεπτή διπλωματική ισορροπία μετά την εισβολή της Ρωσίας. 

Ο βασικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι, αν και η Τουρκία έχει επικρίνει τον πόλεμος στην Ουκρανία και τις ενέργειες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, δεν θα βοηθούσε να υιοθετήσει μια πιο τιμωρητική στάση απέναντι στη Μόσχα. «Καταφέραμε να διατηρήσουμε αυτή τη θέση από την αρχή του πολέμου και πιστεύω ότι είναι προς το κοινό συμφέρον όλοι να διατηρήσουν μια ισορροπημένη θέση», σημείωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και γείτονας τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο και έχει αντιταχθεί στην επιβολή κυρώσεων από τη Δύση εναντίον της Ρωσίας.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου χιλιάδες Ρώσοι έχουν καταφύγει στην Τουρκία, ανάμεσά τους και κάποιοι ολιγάρχες με τα γιοτ τους.

Ωστόσο έχει επίσης προσφέρει στο Κίεβο μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έχει εμποδίσει κάποια ρωσικά πλοία να διέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα η Τουρκία έχει φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας και μεταξύ των ομάδων τους.

«Ήμασταν αντίθετοι σε αυτό τον πόλεμο από την αρχή», αλλά παράλληλα διατηρήσαμε επαφή με τη Μόσχα, σχολίασε ο Καλίν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Χρειάζονται κάποιον -έναν εταίρο που εμπιστεύονται, έναν διαπραγματευτή, έναν συντονιστή, έναν παράγοντα διευκόλυνσης-, κάποιον σε θέση να μιλά με τη ρωσική πλευρά όπως και με την ουκρανική», επισήμανε ο ίδιος στο Reuters.

«Καταφέραμε να διατηρήσουμε αυτή τη θέση από την αρχή του πολέμου και πιστεύω ότι είναι προς το κοινό συμφέρον όλοι να διατηρήσουν μια ισορροπημένη θέση», σημείωσε ο Καλίν.

Σχέσεις με τις ΗΠΑ

Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από την περιοχή κοντά στο Κίεβο μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες που πραγματοποιηθήκαν στα τέλη Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

Έκτοτε η Τουρκία δεν έχει φιλοξενήσει άλλες συνομιλίες, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες προσφέρθηκε να απομακρύνει μέσω θαλάσσης τους τραυματίες μαχητές που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας.

Δεν είναι ξεκάθαρο πότε ή αν η Τουρκία θα φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος να επιλυθεί αυτό μέσα σε μία νύκτα», σχολίασε ο Καλίν.

Όταν ερωτήθηκε τι θα μπορούσε να ωθήσει την Τουρκία να υιοθετήσει μια στάση πιο υποστηρικτική απέναντι στην Ουκρανία και πιο τιμωρητική έναντι της Ρωσίας, απάντησε: «Σε τι θα βοηθούσε αυτό; Δεν θα άλλαζε το αποτέλεσμα ούτε την πορεία του πολέμου σε αυτή τη φάση».

Η παράδοση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία προκάλεσε την οργή της Μόσχας, ενώ η απόφαση της Τουρκίας να μην υιοθετήσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας έχει προκαλέσει την αγανάκτηση Δυτικών διπλωματών.

Το Reuters σημειώνει πως λίγες μόνο σαφείς ενδείξεις υπάρχουν ότι η Τουρκία αναθερμαίνει τις σχέσεις της με τη Δύση, μετά και τις αντιρρήσεις που εξέφρασε αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο ο Καλίν αναφέρθηκε στην επιστολή της αμερικανικής κυβέρνησης προς το Κογκρέσο για την ενδεχόμενη πώληση 40 αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία ως σημάδι προόδου.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει κάνει μια σειρά συγκεκριμένα, θετικά βήματα για να προχωρήσει αυτό το θέμα», εκτιμά ο σύμβουλος του Ερντογάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version