Ιστορία γράφτηκε στις ΗΠΑ με την εκλογή μιας γυναίκας με πολλά άλλα χαρακτηριστικά στην θέση της Αντιπροέδρου. Η γερουσιαστής Κάμαλα Χάρις δεν είναι πλέον μια απλή Γερουσιαστής αλλά η δεύτερη τη τάξει πολίτης της χώρας. Είναι ο άνθρωπος που αν πάθει κάτι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θα γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η Κάμαλα Χάρις είναι λοιπόν και επίσημα η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη και η πρώτη αμερικανίδα με ρίζες από την Ασία που στις 20 Ιανουαρίου 2021 θα ορκιστεί Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ποια είναι η Κάμαλα Χάρις
Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1964 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Η μητέρα της Shyamala Gopalan, διακεκριμένη βιολόγος είχε φτάσει στις ΗΠΑ από την Ινδία το 1958 όταν ήταν 19 ετών με υποτροφία που κέρδισε στο Πανεπιστήμιο Berkeley. Πήρε το διδακτορικό της το 1964.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πατέρας της Donald J. Harris, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Έφτασε στις ΗΠΑ από την Τζαμάικα το 1961.
Στα παιδικά της χρόνια ταξίδεψε πολλές φορές στις χώρες καταγωγής των γονιών της και ο άνθρωπος που την επηρέασε πολύ ήταν ο παππούς της από την πλευρά της μητέρας της P. V. Gopalan, ο οποίος ήταν δημόσιος υπάλληλος με πολύ προοδευτικές απόψεις για την δημοκρατία και τα δικαιώματα των γυναικών.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν επτά ετών.
Αποφοίτησε από το Χάρβαρντ το 1986 αλλά και τη Νομική σχολή του πανεπιστημίου Χέιστινγκς το 1989, και αυτό που πάντα ήθελε ήταν να αναμορφώσει το δικαστικό σύστημα από μέσα.
Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον περασμένο Αύγουστο ότι την επέλεξε ως αντιπρόεδρό του. Ήταν γερουσιαστής στην Καλιφόρνια επί 4 χρόνια και μέλος πολλών επιτροπών. Όσο ήταν στην Γερουσία έγινε γνωστή για τις ενοχλητικές της ερωτήσεις προς όσους πρότεινε η κυβέρνηση Τραμπ για σημαντικές θέσεις.
Οι πολιτικές που ακολούθησε και οι νόμοι που προσπάθησε να περάσει είχαν πάντα κοινωνικό πρόσημο ειδικά για τα φτωχά νοικοκυριά της χώρας της.
Ζήτησε αυξήσεις μισθών για τους καθηγητές, τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων και άπλωσε δίχτυ ασφαλείας για τους μετανάστες.
Πριν γίνει Γερουσιαστής η Χάρις ήταν εισαγγελέας στην Καλιφόρνια και στο Σαν Φρανσίσκο.
Αυτό που προσπαθούσε ήταν να φροντίζει να βοηθά τους πολίτες να βρίσκουν δουλειά αντί να τους καταδικάζει σε φυλάκιση αλλά έπαιρνε και αμφιλεγόμενες αποφάσεις κρατώντας στην φυλακή πολίτες παρότι είχαν αθωωθεί.
Αρνήθηκε να ζητήσει την θανατική ποινή εναντίον άνδρα που σκότωσε αστυνομικό και την ίδια στιγμή υπερασπιζόταν την θανατική ποινή στην Καλιφόρνια.
Τα έβαλε και με τις τράπεζες ενώ ήταν εισαγγελέας καθιστώντας τις υπεύθυνες για τα κόκκινα δάνεια.
Η Κάμαλα Χάρις ενσαρκώνει το όνειρο κάθε κοριτσιού όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στον κόσμο ολόκληρο αφού μια γυναίκα διαφορετικού χρώματος, παιδί μεταναστών κατάφερε να μπει στον Λευκό Οίκο.
Και όπως είπε η ίδια στην κορούλα της ανιψιάς της: «Κι εσύ μπορείς να γίνεις Πρόεδρος. Όχι τώρα γιατί είσαι μικρούλα αλλά όταν γίνεις 35».
“You could be president.” pic.twitter.com/akB2Zia2W7
— Meena Harris (@meenaharris) November 5, 2020