Πέμπτη, 29 Αυγ.
32oC Αθήνα

Κάμαλα Χάρις: Ο μαρξιστής πατέρας της ζει 1,5 χλμ από τον Λευκό Οίκο αλλά δεν έχει περάσει ποτέ το κατώφλι του

Κάμαλα Χάρις: Ο μαρξιστής πατέρας της ζει 1,5 χλμ από τον Λευκό Οίκο αλλά δεν έχει περάσει ποτέ το κατώφλι του
Reuters

Δεν έχει πατήσει το πόδι του στον Λευκό Οίκο, αν και μένει μόλις 1,5 χλμ μακριά. Ο λόγος για τον πατέρα της Κάμαλα Χάρις, Ντόναλντ Χάρις, με καριέρα οικονομολόγου στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και ακραίες μαρξιστικές απόψεις. 

Η Κάμαλα Χάρις και ο 86χρονος πατέρας της Ντόναλντ Χάρις δεν έχουν την ιδανική σχέση πατέρα – κόρης κι αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός αν και ζει τόσο κοντά στον Λευκό Οίκο, δεν τον έχει επισκεφθεί ποτέ τα 3,5 χρόνια της θητείας της ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. 

Το όνομά του δεν εμφανίζεται σε κανένα από τα δημόσια διαθέσιμα αρχεία καταγραφής επισκεπτών  που σημαίνει ότι δεν έχει συναντήσει την κόρη του μέσα στο σπίτι και γραφείο της.

Είναι βέβαια πιθανό η αντιπρόεδρος να έχει κάνει μία ιδιωτική συνάντηση με τον πατέρα της στο σπίτι που της παρέχει η κυβέρνηση – στο Ναυτικό Παρατηρητήριο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσινγκτον – όπου τα αρχεία επισκεπτών δεν δημοσιοποιούνται, κι έτσι δεν μπορούμε να το μάθουμε.

Πιο πιθανό είναι ο πατέρας της Καμάλα να έχει κρατήσει σκόπιμα αποστάσεις, αποφασισμένος να μείνει μακριά από αυτό που έχει περιγράψει ως «πολιτικό σαματά» γύρω από την κόρη του, τα αμφιλεγόμενα σχόλια της οποίας κάποτε επέκρινε ως «παρωδία».

Από την πλευρά της, η Χάρις έχει περιγράψει στο παρελθόν τη σχέση τους ως «όχι και τόσο στενή».

Και στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Χάρις αποδέχθηκε επίσημα το χρίσμα του κόμματος – έκανε μια σύντομη αλλά ίσως ενδεικτική αναφορά στον πατέρα της.

Αφού είπε στο πλήθος ότι ο πατέρας της την ενθάρρυνε να είναι «ατρόμητη», πρόσθεσε:
«Κυρίως η μητέρα μου ήταν αυτή που μας μεγάλωσε».

Ο πατέρας της, 86 ετών, καθηγητής οικονομικών τη δεκαετία του 1960, λειτουργεί ως αλεξικέραυνο για τις επιθέσεις των Ρεπουμπλικανών λόγω των επιθετικά μαρξιστικών του απόψεων. 

Ο Ντόναλντ Χάρις παραμένει απών από τη δημόσια ιστορία της ζωής της κόρης του.

Και, ακόμη κι αν η Καμάλα Χάρις κερδίσει τις εκλογές τον Νοέμβριο και εκείνος γίνει ο «πρώτος πατέρας», η σχέση τους είναι μια σχέση που είναι απίθανο να φτιάξει.

Η ρήξη μεταξύ τους χρονολογείται από την παιδική ηλικία της Καμάλα.

Γεννημένος το 1938 στο Browns Town, στην κοινότητα Saint Ann στη Τζαμάικα – τη γενέτειρα του Μπομπ Μάρλεϊ – ο πατέρας της Κάμαλα Χάρις σπούδασε στο Λονδίνο, πριν πάρει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Εκεί, το 1962, γνώρισε τη Σιάμαλαν Γκοπάλα, μια 19χρονη ερευνήτρια για τον καρκίνο από την Ινδία. Παντρεύτηκαν τον επόμενο χρόνο και απέκτησαν την Κάμαλα το 1964, ενώ ζούσαν στο Όκλαντ. Η αδελφή της Μάια γεννήθηκε τρία χρόνια αργότερα.

Ακολούθησαν σημαντικές θέσεις διδασκαλίας για τον ίδιο σε δύο κολέγια στο Ιλινόις, όπου μετακόμισε η οικογένεια.

Όμως, αν ο ίδιος απολάμβανε επαγγελματική επιτυχία, η οικογενειακή του ζωή είχε αρχίσει να διαλύεται.

Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα της Κάμαλα Χάρις το 2019, οι γονείς της «σταμάτησαν να είναι ευγενικοί μεταξύ τους» περίπου εκείνη την εποχή και, όταν εκείνη ήταν μόλις πέντε ετών, χώρισαν.

Ο Ντόναλντ παρέμεινε στο Ιλινόις, ενώ η Σιαμάλα και τα δύο κορίτσια επέστρεψαν στην Καλιφόρνια. Χώρισαν επίσημα όταν η Κάμαλα ήταν 7 ετών.

 

Ο ίδιος δεν ήταν ευχαριστημένος με το διαζύγιο.

Κατηγόρησε το δικαστικό σύστημα της Καλιφόρνιας, γράφοντας: «Μετά από μια σκληρή μάχη για την επιμέλεια στο οικογενειακό δικαστήριο […] το πλαίσιο της σχέσης τοποθετήθηκε μέσα σε αυθαίρετα όρια που επιβλήθηκαν από έναν δικαστικό διακανονισμό διαζυγίου που βασίστηκε στη λανθασμένη υπόθεση της Πολιτείας της Καλιφόρνιας ότι οι πατέρες δεν μπορούν να χειριστούν τη γονική μέριμνα» υποστήριξε και συνέχισε:

«Παρ’ όλα αυτά, επέμεινα, χωρίς ποτέ να εγκαταλείψω την αγάπη μου για τα παιδιά μου ή να αθετήσω τις ευθύνες μου ως πατέρας τους».

Τα θερμά αυτά λόγια δεν άργησαν να αποτελέσουν παρελθόν.

Αργότερα την ίδια χρονιά, ο Ντόναλντ έκανε τη μοναδική δημόσια παρέμβασή του στην πολιτική καριέρα της κόρης του μέχρι σήμερα – την επέπληξε βάναυσα για σχόλια που είχε κάνει για τη μαριχουάνα.

Ενώ προωθούσε τα απομνημονεύματά της, η τότε γερουσιαστής απέρριψε την ιδέα ότι ήταν αντίθετη στη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, λέγοντας σε μια συνέντευξη στο podcast:

«Αυτό δεν είναι αλήθεια. Και κοιτάξτε, αστειεύομαι γι’ αυτό, μισή αστειότητα – η μισή μου οικογένεια είναι από την Τζαμάικα, με δουλεύετε;».

Σε δήλωσή του σε τζαμαϊκανό ειδησεογραφικό πρακτορείο, οργίστηκε: «Οι αγαπημένες μου εκλιπούσες γιαγιάδες, καθώς και οι αποθανόντες γονείς μου πρέπει να στριφογυρίζουν στον τάφο τους αυτή τη στιγμή. Μιλώντας για μένα και εκ μέρους της τζαμαϊκανής οικογένειάς μου, επιθυμούμε να διαχωρίσουμε κατηγορηματικά τη θέση μας από αυτή την παρωδία».

Δεν υπήρξε καμία δημόσια απάντηση από την κόρη του ή την ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας. Όμως η οικογενειακή αντιπαράθεση ήταν σοκαριστική. Σύντομα, ο πατέρας της Κάμαλα Χάρις αναγκάστηκε να ανακαλέσει. 

Σε δήλωσή του στο Politico, είπε: «Αποφάσισα να μείνω έξω από όλο τον πολιτικό θόρυβο, μη δίνοντας συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης».

Τα πραγματικά αισθήματα της Κάμαλα Χάρις για τον πατέρα της παραμένουν κάπως ασαφή. Το 2021, ο αντιπρόεδρος δήλωσε στην Washington Post ότι είχαν «καλές σχέσεις».

Δύο χρόνια αργότερα, μια δήλωση στο San Francisco Weekly ήταν αλλιώτικη. «Ο πατέρας μου είναι καλός άνθρωπος, αλλά δεν είμαστε κοντά», είπε.

Ο Ντόναλντ Χάρις, όπως και η κόρη του, είναι επιτυχημένος επαγγελματικά. 

Δίδαξε για περισσότερες από δύο δεκαετίες ως καθηγητής στο Στάνφορντ, όπου ένα από τα δημοσιευμένα έργα του – «Συσσώρευση κεφαλαίου και διανομή εισοδήματος» – ήταν αφιερωμένο στις κόρες του.

Το 1974, η φοιτητική εφημερίδα του Στάνφορντ τον περιέγραψε ως πολιτικό «ριζοσπάστη» και «μαγικό λαθρεπιβάτη που οδηγεί τους φοιτητές μακριά από τα νεοκλασικά οικονομικά».
Δεν είναι σαφές αν πληρωνόταν για το πρόσθετο έργο του ως σύμβουλος της κυβέρνησης της Τζαμάικα σε θέματα οικονομικής πολιτικής, αλλά ο Ντόναλντ Χάρις συνταξιοδοτήθηκε νωρίς το 1998.

Το 2009, η Καμάλα υπέστη ένα προσωπικό πλήγμα όταν η μητέρα της, με την οποία ήταν πολύ δεμένη, πέθανε από καρκίνο του παχέος εντέρου σε ηλικία 70 ετών.

Παρά το γεγονός ότι τότε ήταν ο μόνος εν ζωή γονέας της, δεν εθεάθη όταν η Καμάλα ορκίστηκε αντιπρόεδρος στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν το 2020.

Συγγενείς του Ντόναλντ Χάρις στη Τζαμάικα δήλωσαν στη DailyMail ότι δεν έχει πλέον σπίτι στο νησί, αλλά συνεχίζει να το επισκέπτεται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις