Site icon NewsIT

Κάμαλα Χάρις: Οδοιπορικό του BBC στο μικροσκοπικό χωριό της Ινδίας από όπου κατάγεται

24.07.2024 | 11:02
Κάμαλα Χάρις: Οδοιπορικό του BBC στο μικροσκοπικό χωριό της Ινδίας από όπου κατάγεται

Η αντιπρόεδρος του Τζο Μπάιντεν και εκλεκτή του για την διαδοχή Κάμαλα Χάρις γεννήθηκε στο Όκλαντ της Καλιφόρνια αλλά δεν έχει ξεχάσει τις ρίζες της που κρατούν από την Ινδία

Το Thulasendhrapuram ένα μικρό χωριό περίπου 300 χιλιόμετρα από τη νότια ινδική πόλη Chennai (πρώην Madras) και 14.000 χλμ. από την Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, είναι το χωριό από όπου κατάγονταν οι παππούδες και γιαγιάδες της Κάμαλα Χάρις.

Το BBC επισκέφθηκε το Thulasendhrapuram και συνομίλησε με κατοίκους για την Κάμαλα Χάρις αλλά και πώς βλέπουν τη νέα υποψήφια πρόεδρο των ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς. 

Στο κέντρο του χωριού, ο ανταποκριτής του BBC είναι να έχουν κρεμάσει με περηφάνια ένα μεγάλο πανό της Κάμαλα Χάρις.

«Προσφέρονται προσευχές στην τοπική θεότητα για την επιτυχία της – η Κάμαλα Χάρις και τα ονόματα των παππούδων της από την πλευρά της μητέρας της βρίσκονται στη λίστα των δωρητών του ναού του χωριού – ενώ μοιράζονται και μοιράζονται γλυκά» αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι κάτοικοι του χωριού παρακολουθούν στενά την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν και την ανάδειξη της Χάρις ως πιθανότερης υποψηφίας προέδρου και είναι πολύ περήφανοι. 

«Δεν είναι εύκολο κατόρθωμα να βρίσκεσαι εκεί που έχει φτάσει στην πιο ισχυρή χώρα του κόσμου», λέει ένας συνταξιούχος τραπεζικός.

US Elections: Prayers organized in Kamala Harris’ ancestral village for her win

«Είμαστε πραγματικά περήφανοι για αυτήν. Κάποτε οι Ινδοί κυβερνούνταν από ξένους, τώρα οι Ινδοί ηγούνται ισχυρών εθνών».

Υπάρχει επίσης μια αίσθηση υπερηφάνειας, ειδικά μεταξύ των γυναικών. Βλέπουν την Χάρις ως μια δική τους, σύμβολο του τι είναι δυνατό για τις γυναίκες παντού. 

«Είμαστε χαρούμενοι που δεν έχει ξεχάσει τις ρίζες της και εκφράζουμε την ευτυχία μας» λέει στο BBC ο Arulmozhi Sudhakar, εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης στο χωριό.

Όταν η Κάμαλα Χάρις έγινε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ οι χωρικοί βγήκαν στους δρόμους με πυροτεχνήματα, αφίσες και ημερολόγια για να γιορτάσουν την επιτυχία της και το κλίμα τώρα είναι εξίσου πανηγυρικό με τότε.

Είχε στηθεί ένα μεγάλο γλέντι για όλους όπου εκατοντάδες καλεσμένοι απόλαυσαν παραδοσιακά πιάτα της Νότιας Ινδίας, όπως το sambar και το idli, που σύμφωνα με έναν από τους συγγενείς της Χάρις, είναι από τα αγαπημένα της φαγητά.

Οι ινδικές ρίζες της Κάμαλα Χάρις

Η Κάμαλα Χάρις είναι η κόρη της Shyamala Gopalan, η οποία είναι ερευνήτρια για τον καρκίνο του μαστού και καταγόταν από τη νότια πολιτεία του Ταμίλ Ναντού, πριν μετακομίσει στις ΗΠΑ το 1958. Οι γονείς της μητέρας της ήταν από το Thulasendhrapuram.

«Η μητέρα μου, η Shyamala, ήρθε στις ΗΠΑ μόνη της από την Ινδία στα 19 της. Ήταν μια δύναμη – επιστήμονας, ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα και μητέρα που εμφύσησε μια αίσθηση υπερηφάνειας στις δύο κόρες της», είχε πει η Κάμαλα Χάρις σε μία ανάρτησή της στα social media πέρυσι.

Η Χάρις επισκέφτηκε το Chennai με την αδερφή της Μάγια μετά τον θάνατο της μητέρας τους και πέταξε τις στάχτες της στη θάλασσα σύμφωνα με τις ινδουιστικές παραδόσεις, όπως έχει γράψει η εφημερίδα «The Hindu».

Στο Thulasenhrapuram, οι χωρικοί αναμένουν την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της σύντομα.

Ο ιερέας του ναού δηλώνει βέβαιος ότι οι προσευχές τους θα την βοηθήσουν να κερδίσει τις εκλογές.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι ελπίζουν ότι θα τους επισκεπτόταν κάποια μέρα ή πως το χωριό τους θα αναφερεθεί στην ομιλία της.

Με πληροφορίες από BBC

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version