Δευτέρα, 22 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Κάμαλα Χάρις: Ποιον θα επιλέξει για αντιπρόεδρο, τα ονόματα που «παίζουν»

Κάμαλα Χάρις: Ποιον θα επιλέξει για αντιπρόεδρο, τα ονόματα που «παίζουν»
Reuters

Γύρω από το πρόσωπο της Κάμαλα Χάρις συσπειρώνονται οι Δημοκρατικοί μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι αποσύρεται από την εκλογική μάχη για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Υπό την προϋπόθεση ότι η Κάμαλα Χάρις γίνει και επίσημα η υποψήφια των Δημοκρατικών, μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν, πολλά ερωτήματα δημιουργούνται σχετικά με το πρόσωπο που θα ορίσει ως αντιπρόεδρο.

Μάλιστα, ήδη έχει ξεκινήσει η ονοματολογία και τα διεθνή δημοσιεύματα αναφέρουν τα ονόματα όσων «παίζουν» για τη θέση.

Όπως σημειώνει το BBC, oρισμένοι από αυτούς τους υποψηφίους θα μπορούσαν να εξεταστούν για τον ρόλο του αντιπροέδρου, εάν η Κάμαλα Χάρις κερδίσει τελικά το χρίσμα.

Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Gretchen Whitmer (Γκρέτσεν Γουίτμερ). Η 52χρονη Δημοκρατική Κυβερνήτης του Μίσιγκαν είχε ακουστεί ότι μπορεί να είναι πιθανή υποψήφια του Μπάιντεν αν και η ίδια είχε αρνηθεί κάτι τέτοιο. 

Την Κυριακή (21.07.2024), λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του κ. Μπάιντεν, δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί «για να εκλέξουμε τους Δημοκρατικούς και να σταματήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ».

Και ορισμένοι άλλοι  – φημολογούμενοι αντικαταστάτες – έχουν έκτοτε συσπειρωθεί πίσω από την Κάμαλα Χάρις – μεταξύ των οποίων ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Gavin Newsom (Γκάβιν Νιούσομ), ο υπουργός Μεταφορών Pete Buttigieg (Πιτ Μπούτιγκιγκ) και ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνια Josh Shapiro (Τζος Σαπίρο).

Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Gretchen Whitmer

Η 52χρονη ηγείται του Μίσιγκαν που έχει διαθέτει ισχυρό εργατικό πληθυσμό αλλά και σημαντικές κοινότητες μαύρων και αράβων  – εκλογείς που ο Τζο Μπάιντεν δυσκολεύεται να προσελκύσει προς το παρόν.

Σφοδρή αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, έγινε γνωστή όταν αποτέλεσε στόχο ενός σχεδίου απαγωγής από μια ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Gavin Newsom

Ο 56χρονος κυβερνήτης της Καλιφόρνια, έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα σε εθνικό επίπεδο, μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες στην πολιτική ζωή της πολιτείας.

Υπηρέτησε ως δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο και στη συνέχεια ως αντικυβερνήτης πριν γίνει κυβερνήτης. Φινετσάτος, με ιδιαίτερα γοητευτική σύζυγο και πατέρας τεσσάρων παιδιών, Ο κ. Νιούσομ επαίνεσε και πάλι τον κ. Μπάιντεν ως «ανιδιοτελή» πρόεδρο μετά την αποχώρησή του και δήλωσε ότι υποστηρίζει την «ατρόμητη» και «επίμονη» Χάρις για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ.

Ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνια Josh Shapiro 

Στα 51 του, ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Josh Shapiro είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης «swing state», μιας πολιτείας με κυμαινόμενο εκλογικό «χρώμα», η οποία θα παίξει αποφασιστικό ρόλο τον Νοέμβριο.

Προτού εκλεγεί στη θέση αυτή το 2022, νικώντας με πολύ μεγάλη διαφορά τον αντίπαλό του από τη ριζοσπαστική δεξιά που υποστηρίχθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, είχε εκλεγεί δύο φορές γενικός εισαγγελέας της Πενσιλβάνια.

Πολύ καλός ρήτορας και πεπεισμένος κεντρώος, ο Τζος Σαπίρο έχει ως κυβερνητικό σύνθημα «Η δουλειά να γίνεται». 

Ο Σαπίρο δήλωσε ότι ο Μπαίντεν ήταν ένας από τους «πιο σημαντικούς προέδρους στη σύγχρονη ιστορία» και ότι «θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω να εκλεγεί η Κάμαλα Χάρις ως ο 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο υπουργός Μεταφορών Pete Buttigieg 

Ο 42χρονος Buttigieg εξελίχθηκε από δήμαρχος μικρής πόλης σε μια εθνικά αναγνωρίσιμη προσωπικότητα κατά τη διάρκεια των προκριματικών των Δημοκρατικών το 2020. Υπήρξε επίσης ένας από τους κύριους υπερασπιστές του Μπάιντεν σε εχθρικά περιβάλλοντα όπως στο Fox News.

Πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, θα ήταν ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρόεδρος αν εκλεγόταν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις