Ο Κάμερον είπε ότι θέλει να επεκτείνει και στη Συρία τα βρετανικά πλήγματα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που σήμερα περιορίζονται μόνο στο Ιράκ, όμως φοβάται ότι η πρότασή του δεν θα περάσει από το κοινοβούλιο, όπως είχε γίνει και το 2013 με το σχέδιό του να βομβαρδίσει τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν αντιτίθεται στην επέκταση των πληγμάτων και στη Συρία και, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, έχει καλέσει το κόμμα να ακολουθήσει το παράδειγμά του. Ο Κάμερον θα πρέπει να στηριχθεί στους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος που θα διαφωνήσουν με τη γραμμή του Κόρμπιν.
“Θα παρουσιάσω τη συνολική στρατηγική μας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, το όραμά μας για μια πιο σταθερή και ειρηνική Μέση Ανατολή. Η στρατηγική αυτή, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη μεταφορά της δράσης στη Συρία. Μας το ζητούν οι σύμμαχοί μας και οι λόγοι για να το κάνουμε ενισχύθηκαν μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι”, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Κάμερον έστρεψε τα βέλη του και εναντίον του Κόρμπιν αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ηγέτης των Εργατικών θα προτιμούσε να θέσει σε κίνδυνο τη Βρετανία παρά να βομβαρδίσει τους τζιχαντιστές στη Συρία.
Ο Κόρμπιν έχει επικριθεί και από ορισμένους βουλευτές του κόμματός του επειδή δήλωσε πρόσφατα στο BBC ότι δεν τον βρίσκει σύμφωνο η στρατηγική του “πυροβολώ για να σκοτώσω” στην περίπτωση μιας επίθεσης στη Βρετανία.
“Σε μια τέτοια κατάσταση, δεν προστατεύουμε τον βρετανικό λαό με το να καθόμαστε και να ευχόμαστε να ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Πρέπει να δράσουμε για να κρατήσουμε ασφαλείς τους ανθρώπους και αυτό θα κάνει πάντα η κυβέρνηση αυτή”, κατέληξε ο Κάμερον.
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν, σε ομιλία του στην έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ (Αρχηγείο Επικοινωνιών της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου) στο Τσέλτενχαμ της νότιας Αγγλίας, είπε ότι η χώρα πρέπει να αναπτύξει τις δυνατότητές της στον κυβερνοχώρο για να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές, τους χάκερ, τους εγκληματίες και τις εχθρικές δυνάμεις που απειλούν τα βρετανικά συμφέροντα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Πρέπει να δημιουργήσουμε μέσα αποτροπής στον κυβερνοχώρο. Πρέπει όχι μόνο να αμυνόμαστε απέναντι στις επιθέσεις αλλά και να αποτρέπουμε ανθρώπους και κράτη από το να μας στοχοθετούν”, τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιούν ήδη το Ίντερνετ “για προπαγανδιστικούς σκοπούς (…) και για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους”.
Μέχρι στιγμής “δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο για να σκοτώσουν ανθρώπους εξαπολύοντας μια κυβερνοεπίθεση στις υποδομές μας, δεν έχουν ακόμη αυτή τη δυνατότητα, αλλά γνωρίζουμε ότι το θέλουν”, υπογράμμισε.
Ο Όζμπορν ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει τον προϋπολογισμό για θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και η κυβέρνηση θα διαθέσει συνολικά 1,9 δισεκ. λίρες μέχρι το 2020 για να αντιμετωπίσει τις απειλές αυτού του είδους εναντίον των Βρετανών πολιτών και των βρετανικών επιχειρήσεων.
Το Ισλαμικό Κράτος είναι γνωστό ότι στρατολογεί μέλη απ’ όλον τον κόσμο μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ