Κόσμος

Καμερούν: Μπαράζ εκρήξεων σε μαραθώνιο με 18 τραυματίες – Θεατές και αθλητές στα νοσοκομεία

Δεκαοκτώ τραυματίες από τρεις εκρήξεις σε έναν μαραθώνιο στο Καμερούν, στο αγγλόφωνο τμήμα της αφρικανικής χώρας. Την ευθύνη για τις εκρήξεις ανέλαβαν οι αυτονομιστές ADF (Ambazonia Defense Forces).

Ο Ναρσίς Μουέλ Κομπί, υπουργός Αθλητισμού του Καμερούν, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο για τη διεξαγωγή του μαραθωνίου δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «18 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους ένας αθλητής και 17 θεατές».

Το αγγλόφωνο νοτιοδυτικό Καμερούν μαστίζεται από μία αιματηρή σύγκρουση μεταξύ του στρατού και αυτονομιστών ανταρτών, ανέφεραν ο υπουργός Αθλητισμού και ο τοπικός κυβερνήτης.

Oι εκρήξεις σημειώθηκαν κατά την έναρξη της 28ης διοργάνωσης της ανάβασης στο Όρος Καμερούν, που έχει τον τίτλο «Αγώνας της Ελπίδας», η οποία έλαβε χώρα στην Μπουέα, πρωτεύουσα της νοτιοδυτικής περιοχής, 70 χλμ. δυτικά της Ντουάλα, της οικονομικής πρωτεύουσας του Καμερούν.

«Υπήρξαν μερικές απόπειρες αναταραχής με τρεις εκρήξεις στη διαδρομή. Αυτές οι εκρήξεις δεν είχαν καμία επίπτωση στον αγώνα», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Μπέρναρντ Οκάλια Μπιλάι.

Καμερούν: Τεράστια ανθρωπιστική κρίση

Σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε μέσω της εφαρμογής WhatsApp, την ευθύνη για τις εκρήξεις ανέλαβαν οι αυτονομιστές ADF (Ambazonia Defense Forces), μια από τις κύριες ένοπλες οργανώσεις στις αγγλόφωνες περιοχές.

«Οι δυνάμεις μας εξαπέλυσαν μια επίθεση με στόχο στρατιώτες που προστάτευαν αθλητές που συμμετείχαν στον αγώνα Όρος Καμερούν στην Μπουέα», δήλωσε ο Ντανιέλ Καπό, εκπρόσωπος του ADF.

Το βορειοδυτικό και το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας κατοικούνται κυρίως από την αγγλόφωνη μειονότητα του Καμερούν, ορισμένοι από τους οποίους αισθάνονται εξοστρακισμένοι από τη γαλλόφωνη πλειοψηφία αυτής της χώρας που κυβερνάται με σιδηρά πυγμή για σχεδόν 40 χρόνια από τον 90χρονο πρόεδρο Πολ Μπιγιά.

Αυτές οι δύο περιοχές είναι το σκηνικό από τα τέλη του 2016 θανάσιμων συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων αυτονομιστικών ομάδων και του στρατού και της αστυνομίας, ενώ τα δύο στρατόπεδα κατηγορούνται τακτικά από διεθνείς ΜΚΟ και τον ΟΗΕ για εγκλήματα κατά αμάχων.

Η σύγκρουση έχει σκοτώσει περισσότερους από 6.000 ανθρώπους και έχει αναγκάσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με το International Crisis Group (ICG).

Η αμερικανική πρεσβεία στο Καμερούν καταδίκασε τις εκρήξεις στο Twitter λέγοντας «καταδικάζουμε κάθε πράξη βίας».

Στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο σημείο των εκρήξεων και επικρατούσε ηρεμία στην Μπουέα, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Συνολικά 483 αθλητές από το Καμερούν και από το εξωτερικό συμμετείχαν στον «Αγώνα της Ελπίδας», σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αυτός ο αγώνας μήκους σχεδόν 42 χιλιομέτρων αποτελείται από ανάβαση στο Όρος Καμερούν, το ψηλότερο βουνό της χώρας. Η φετινή διοργάνωση σηματοδοτήθηκε από τον εορτασμό των 50 χρόνων αυτού μαραθωνίου που έγινε για πρώτη φορά το 1973.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στο στόχαστρο οι υπηρεσίες πληροφοριών στη Γερμανία για τον Σαουδάραβα γιατρό που σκόρπισε τον θάνατο στο Μαγδεμβούργο - Τι γνώριζαν
«Μουδιασμένη» παραμένει η Γερμανία μετά την δολοφονική επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο το απόγευμα της Παρασκευής...
Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο οι υπηρεσίες πληροφοριών στη Γερμανία που γνώριζαν για τον Σαουδάραβα γιατρό