Περιβαλλοντολόγοι πρότειναν το Φυσικό Πάρκο Βίτοσα στα περίχωρα της Σόφιας να χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο, ώστε να τεθούν σε ισχύ αυστηρότερα μέτρα προστασίας του.
Την πρόταση ανακοίνωσαν εκπρόσωποι του Οικολογικού Δημόσιου Συμβουλίου Πολιτών στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη βουλγαρική πρωτεύουσα, επισημαίνοντας ότι για να χαρακτηριστεί το όρος Βίτοσα Εθνικό Πάρκο πρέπει να προστεθεί παράρτημα στο νόμο για τις προστατευόμενες περιοχές.
Το Φυσικό Πάρκο Βίτοσα καλύπτει έκταση 27,079 εκταρίων, δηλαδή πληροί τα κριτήρια που προβλέπουν ότι για να χαρακτηριστεί μία περιοχή Εθνικό Πάρκο πρέπει να έχει έκταση άνω των 1000 εκταρίων, τόνισαν οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου.
Το όρος Βίτοσα έχει μετατραπεί σε πεδίο διαμάχης μεταξύ περιβαλλοντολόγων από τη μία πλευρά και ομάδων υπέρ της ανάπτυξης από την αρχή του έτους.
Η αντιπαράθεση είχε ως αποτέλεσμα την απόσυρση τροποποιήσεων στο νόμο περί προστασίας των δασών που στόχευαν στη χαλάρωση των διαδικασιών για τη δόμηση σε δασικές εκτάσεις, αλλά και μία αποτυχημένη σεζόν σκι, τον περασμένο χρόνο, καθώς ο ιδιοκτήτης του χιονοδρομικού κέντρου στο όρος Βίτοσα αρνήθηκε να θέσει σε λειτουργία τους αναβατήρες υποστηρίζοντας ότι η εξαιρετικά αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία εμποδίζει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
Οι περιβαλλοντολόγοι εξήγησαν σήμερα ότι αν κηρυχθεί το όρος Βίτοσα Εθνικό Πάρκο θα επανέλθει το καθεστώς του 1934 που παρέχει πρόσθετες δικλείδες ασφάλειας κατά κατασκευαστικών έργων.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα είναι άμεσα υπεύθυνο για τη διαχείριση του Εθνικού Δρυμού και θα αποκτήσει πρόσβαση σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, είπε ο Αλεξάντερ Καρακατσάνοφ από το Κόμμα των Πρασίνων.
Αποσαφήνισε ακόμη ότι αν το όρος Βίτοσα παραμείνει Φυσικό Πάρκο θα είναι πιθανή η παράνομη δόμηση και μεγάλα τμήματα γης στους πρόποδες του όρους θα θυσιαστούν για λόγους ανάπτυξης.