Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία της περιόδου 2008-2018 για 38.600 ενήλικες, που είτε ήταν καπνιστές, είτε είχαν κόψει το κάπνισμα το περασμένο έτος. Διαπιστώθηκε ότι από όσους στρίβουν τσιγάρο, μόνο το 15,9% έχουν διάθεση να το κόψουν, έναντι ποσοστού 20,3% μεταξύ όσων καπνίζουν εργοστασιακά τσιγάρα.
Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι το βασικό κίνητρο για τον καπνιστή να μη σταματήσει το στρίψιμο των τσιγάρων, άρα και το κάπνισμα, είναι το χαμηλότερο κόστος των στριφτών, περίπου το μισό σε σχέση με την αγορά πακέτων (για τον ίδιο αριθμό τσιγάρων μέσα στη μέρα). Έτσι, σύμφωνα με την Τζάκσον, «οι καπνιστές στριφτών τσιγάρων είναι πιο απίθανο να κάνουν προσπάθεια να το κόψουν, σε σχέση με τους καπνιστές εργοστασιακών τσιγάρων».
Είναι αξιοσημείωτο ότι πάνω από το ένα τρίτο των Βρετανών (37%) καπνίζουν αποκλειστικά στριφτά τσιγάρα, έναντι 56% που αγοράζουν μόνο πακέτο. Επίσης, ενώ το ποσοστό των καπνιστών στη Βρετανία συνεχώς μειώνεται (ήταν 15% περίπου το 2017), η χρήση στριφτών τσιγάρων συνεχώς αυξάνεται. Μεταξύ 1900 – 2017 το ποσοστό τους αυξήθηκε από 2% σε 28% στις γυναίκες και από 18% σε 44% στους άνδρες.
Οι ερευνητές και η οργάνωση Cancer Research UK προτείνουν να αυξηθούν οι φόροι ειδικά στον καπνό για στρίψιμο τσιγάρου, ώστε να μπει «φρένο» στη χρήση του. Υπενθυμίζουν επίσης ότι το κάπνισμα – είτε εργοστασιακού είτε στριφτού τσιγάρου- αποτελεί την κυριότερη αιτία καρκίνου και θανάτου που θα μπορούσε να αποφευχθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ