Τετάρτη, 24 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Καρέ καρέ η ανέλκυση του αγάλματος του Ραμσή Β’ – Εντυπωσιακές εικόνες [pics]

Καρέ καρέ η ανέλκυση του αγάλματος του Ραμσή Β’ – Εντυπωσιακές εικόνες [pics]

Μετά την ανέλκυση του κεφαλιού του τεράστιου αγάλματος που εικάζεται ότι απεικονίζει τον Φαραώ Ραμσή Β’, σήμερα τα μέλης της ανασκαφής ανέλκυσαν και τα υπόλοιπα τμήματα του σημαντικότατου αρχαιολογικού ευρήματος, στη Ματαρίγια της Αιγύπτου…

Η γερμανο-αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή με επιχείρησή της ανέσυρε σήμερα και τα υπόλοιπα τμήματα του αγάλματος που πιστεύεται ότι ανήκει στον Ραμσή τον Β και το οποίο ανακαλύφθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στη Ματαρίγια.

Τα μέρη του αγάλματος θα καλυφθούν από ειδικό χαρτί και βαμβάκι με αποσταγμένο νερό. Η άσπρη γάζα με την οποία είχαν καλύψει το άγαλμα αφαιρέθηκε.

Ενθουσιασμένοι κάτοικοι της Ματαρίγια συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την ανάσυρση φωνάζοντας: “Εδώ είμαστε Αιγύπτιοι! Εδώ είναι ο Ραμσής! Ματαρίγια, Ματαρίγια”

Το Υπουργείο Αρχαιοτήτων θα ολοκληρώσει την ανασκαφή χρησιμοποιώντας νέες και ασφαλέστερες τεχνικές, δήλωσαν την Κυριακή πηγές του Υπουργείου.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από τη σφοδρή κριτική που δέχτηκαν οι αρχαιολόγοι για τον τρόπο “εξαγωγής” του κεφαλιού του αγάλματος από το νερό αλλά και για ελλιπή μέτρα προφύλαξης του ευρήματος από τους ντόπιους.

Οι φήμες μάλιστα ανέφεραν ότι η χρήση βαρέων μηχανημάτων αλλά και εκσκαφέων στην περιοχή προκάλεσε φθορές στο άγαλμα, ωστόσο οι αρχαιολόγοι διέψευσαν την πληροφορία.

Ο Μαχμούντ Afify, επικεφαλής του Αιγυπτιακού Τομέα Αρχαιοτήτων, είπε μόνο το κεφάλι του αγάλματος ανασύρθηκε αναγκαστικά με γερανό λόγω του υπερβολικά μεγάλου βάρους του.

To τεράστιο άγαλμα, ύψους οκτώ μέτρων, βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα βυθισμένο σε υπόγεια ύδατα σε μια φτωχογειτονιά του Καΐρου και όλα δείχνουν ότι απεικονίζει τον φαραώ Ραμσή Β΄, ο οποίος κυβερνούσε την Αίγυπτο πριν από σχεδόν 3.000 χρόνια.

Το άγαλμα, που σύμφωνα με το υπουργείο Αρχαιοτήτων είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα όλων των εποχών, εντοπίστηκε κοντά στα ερείπια του ναού του Ραμσή Β΄, στην αρχαία Ηλιούπολη, στο ανατολικό τμήμα του σημερινού Καΐρου.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν το στήθος του αγάλματος και το κάτω μέρος του κεφαλιού. Την Πέμπτη αφού ανέσυραν το κεφάλι, εντόπισαν το στέμμα, το δεξί αυτί και ένα τμήμα από το δεξί μάτι..

Η ίδια αρχαιολογική αποστολή βρήκε επίσης και το άνω μέρος ενός ασβεστολιθικού αγάλματος του φαραώ Σέτι Β΄, του εγγονού του Ραμσή Β΄. Το άγαλμα αυτό ήταν φυσικού μεγέθους αλλά το σωζόμενο τμήμα του είναι μόνο 80 πόντοι.

Τα τμήματα του αγάλματος ανασύρθηκαν με σκοπό την αποκατάστασή του. Εφόσον αποδειχθεί ότι ο κολοσσός ανήκει στον Ραμσή Β΄, τότε θα μεταφερθεί στην είσοδο του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου που πρόκειται να εγκαινιαστεί το 2018.

 Με πληροφορίες από egyptindependent, φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε