Site icon NewsIT
08:13 | 24.06.22

«Καρφί» στην Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής: Να εφαρμοστούν οι κυρώσεις της ΕΕ για τη Ρωσία

«Καρφί» στην Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής: Να εφαρμοστούν οι κυρώσεις της ΕΕ για τη Ρωσία
Newsit Newsroom

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, καλεί όλες τις χώρες – ιδίως τις υποψήφιες – να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, προκειμένου να ενταθούν οι πιέσεις τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Το κάλεσμα των «27» επομένως απευθύνεται και στην… Τουρκία, η οποία είναι και η μοναδική ΝΑΤΟϊκή χώρα που δεν έχει εναρμονιστεί με παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. 

«Πατώντας» στον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο, η Τουρκία μέχρι σήμερα δεν έχει υιοθετήσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας που ενδεχομένως θα βοηθούσαν στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Και αυτό, ενώ οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων. Αυτή λοιπόν την «παραφωνία» έρχεται να επισημάνει η ΕΕ στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ενώ μάλιστα -θεωρητικά- οι δίαυλοι επικοινωνίας Βρυξελλών-Άγκυρας παραμένουν ανοιχτοί… 

Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής επισημαίνεται ότι η Ρωσία, χρησιμοποιώντας ως όπλο τα τρόφιμα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, είναι η μόνη υπεύθυνη για την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας που έχει προκαλέσει. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στόχευση γεωργικών εγκαταστάσεων και την απομάκρυνση σιτηρών και να άρει τον αποκλεισμό της Μαύρης Θάλασσας, ιδίως του λιμανιού της Οδησσού, ώστε να επιτραπεί η εξαγωγή σιτηρών και οι εμπορικές ναυτιλιακές δραστηριότητες. 

Οι «27» αναφέρουν επίσης ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας επιτρέπουν την ελεύθερη κίνηση αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες στους διαδρόμους αλληλεγγύης για τη διευκόλυνση των εξαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία μέσω διαφορετικών χερσαίων οδών και λιμένων της ΕΕ. Καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, με βάση ιδίως την πρωτοβουλία FARM καθώς και τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών και της G7, να εντείνουν τις προσπάθειές τους:

  • να υποστηρίξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να επαναπροσανατολίσουν, όπου χρειάζεται, τις αλυσίδες εφοδιασμού τους
  • να επιταχύνουν την υλοποίηση των σχετικών εμβληματικών πρωτοβουλιών Team Europe που συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικανικής Ένωσης, οι οποίες επιδιώκουν την ανάπτυξη βιώσιμης παραγωγής τροφίμων, την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, και την ικανότητα αγροτοεπιχειρήσεων στην αφρικανική ήπειρο και
  • να εργαστούν σε πρωτοβουλίες από κοινού με διεθνείς εταίρους για την υποστήριξη της ανάπτυξης της παραγωγικής ικανότητας που αφορούν τις εισαγωγές στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως των βιώσιμων λιπασμάτων.

Σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναφέρουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στις διάφορες διαστάσεις του, επαναλαμβάνοντας ότι στέκεται σταθερά στο πλευρό του Κιέβου. Επισημαίνεται δε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή υποστήριξη για τη συνολική οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική ανθεκτικότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας. Για τον σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να εργαστεί ταχέως για την περαιτέρω αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι η Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα πρόταση, για τη χορήγηση στην Ουκρανία, νέας έκτακτης μακροοικονομικής συνδρομής, ύψους έως 9 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022. Καλεί την Επιτροπή να υποβάλει ταχέως τις προτάσεις της για τη στήριξη της ΕΕ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με διεθνείς εταίρους, οργανισμούς και ειδικούς.

«Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου»

Οι «27» καταδικάζουν αποφασιστικά τις αδιάκριτες επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών και προτρέπει τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλα τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της μεταχείρισης των αιχμαλώτων πολέμου, πρέπει να γίνεται σεβαστό. Οι Ουκρανοί, ιδίως τα παιδιά που έχουν απομακρυνθεί βίαια στη Ρωσία, πρέπει να επιτραπεί αμέσως να επιστρέψουν με ασφάλεια. Η Ρωσία, η Λευκορωσία και όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου και για τα άλλα σοβαρότερα εγκλήματα, θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version