Κόσμος

«Καρφιά» Γιούνκερ: Συνεργάζομαι με τον ακροδεξιό εταίρο του Τσίπρα γιατί όχι με τον Κουρτς; [vid]

Χωρίς να τον κατονομάσει, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτήρισε "ακροδεξιό" τον Πάνο Καμμένο. Αφορμή μια ερώτηση που δέχτηκε στη συνέντευξη Τύπου με τον νέο καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Κουρτς, ο νεότερες ηγέτης στον κόσμο, ορκίστηκε πριν από μερικές μέρες. Έκανε κυβέρνηση με τις πλάτες του ακροδεξιού κόμματος FPO, στο οποίο έδωσε έξι υπουργεία. Την Τρίτη (19.12.2017) βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση με τον Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν δέχτηκε ερώτηση για το αν είναι απογοητευμένος από την… ακροδεξιά συνεργασία στην Αυστρία. Και εκεί απάντησε για τον «ακροδεξιό εταίρο του κ. Τσίπρα».

Αν και το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης Τύπου δόθηκε στα γερμανικά, η συγκεκριμένη ερώτηση τέθηκε στα αγγλικά. Αφορούσε στο αν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι απογοητευμένος που ο Κουρτς σχημάτισε κυβέρνηση με τους ακροδεξιούς. Και εκεί, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε με… Ελλάδα, Βουλγαρία και Σλοβακία.

Ο Γιούνκερ και ο “ακροδεξιός εταίρος του Τσίπρα”

«Δεν είναι θέμα αν είμαι απογοητευμένος, χαρούμενος ή λυπημένος. Αυτή η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή στάση. Και αυτό είναι σημαντικό για εμένα. Οπότε θα συνεργαστούμε με όλους τους Αυστριακούς υπουργούς όσο το δυνατόν καλύτερα. Όπως συνεργάζομαι επίσης με τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα. Όπως έχω συνεργαστεί με τα ακροδεξιά κόμματα της Βουλγαρίας, της Σλοβενίας. Γιατί το κάνουμε μεγάλο θέμα για την Αυστρία και εθελοτυφλούμε για άλλες χώρες; Αυτή είναι μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση», ήταν η απάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα στο 18.29

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι είναι ενάντια σε οποιαδήποτε προκατάληψη για την αυστριακή κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κουρτς έδωσε στους ακροδεξιούς (έως νεοναζί) του Στράχε έξι υπουργεία, ανάμεσά τους χαρτοφυλάκια – “κλειδιά” όπως: το Εσωτερικών, το Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας.

«Θα κρίνουμε την αυστριακή κυβέρνηση, όπως όλες τις κυβερνήσεις, από τις πράξεις της», πάντως «το κυβερνητικό πρόγραμμα μας βρίσκει σύμφωνους σχεδόν κατά 100%», συμπλήρωσε ο Γιούνκερ.

Ο Κουρτς

Από τη στιγμή που εξελέγη καγκελάριος, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν έχασε ευκαιρία να δηλώσει την… πίστη του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπε, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ότι θέλει να «ενισχύσει την Ευρώπη» στα «σημαντικά ζητήματα». Αλλά και πως θέλει οι Βρυξέλλες να διαδραματίζουν μικρότερο ρόλο στα ελάσσονα κατ’ αυτόν θέματα.

«Είμαστε μια φιλοευρωπαϊκή χώρα, είμαστε μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση», διαβεβαίωσε. Και μάλιστα λίγους μήνες πριν η Βιέννη αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς - Φωτογραφία Reuters
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς – Φωτογραφία Reuters

Το… ακροδεξιό παρελθόν

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας μετέχει στην αυστριακή κυβέρνηση. Τον Φεβρουάριο του 2000 το FPÖ, υπό τον Γεργκ Χάιντερ τότε, είχε ενταχθεί για πρώτη φορά στην κυβέρνηση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη.

Τα δεκατέσσερα άλλα μέλη της Ένωσης, η οποία είχε ακόμη μόνο 15 μέλη, είχαν αποφασίσει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Βιέννη, αναστέλλοντας όλες τις διμερείς επαφές τους με την κυβέρνηση της οποίας είχε τεθεί τότε επικεφαλής ο Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

Με αυτόν τον τρόπο, ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για τη συμμαχία του με τους Ελεύθερους, ένα κόμμα που οι αξίες και οι θέσεις του κρίνονταν ασυμβίβαστες με αυτές της ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν πάντως άρει τις κυρώσεις αυτές επτά μήνες αργότερα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι τελευταίες επιθυμίες του Πάπα Φραγκίσκου και οι αλλαγές στο τελετουργικό της κηδείας του
Ο Ποντίφικας ζήτησε να μην εκτεθεί το σώμα του σε δημόσιο προσκύνημα, αλλά να μπει σε φέρετρο και να μην ταφεί στην κρύπτη του Βατικανού του Αγίου Πέτρου, αλλά σε κάποια εκκλησία της Ρώμης
Ο Πάπας Φραγκίσκος
Η τελευταία φορά που ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Ελλάδα: Το μήνυμα για τους μετανάστες και το «Πιστεύω» που είπε στα ελληνικά
Ήταν Δεκέμβριος του 2021 όταν ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε τη δεύτερη και εν τέλει την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα. Τότε...
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Ελλάδα
Εκλογή νέου Πάπα: Το Κονκλάβιο, ο μαύρος ή άσπρος καπνός κι όλο το περίπλοκο τελετουργικό στην Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό
Οι Καρδινάλιοι ψηφίζουν μυστικά τον υποψήφιό τους, γράφοντας το όνομά του σε ένα χαρτάκι και τοποθετώντας την ψήφο τους σε ένα δισκοπότηρο στην κορυφή ενός βωμού που βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας
Καρδινάλιοι στο Βατικανό