Κόσμος

Καρλ Λαντστάινερ: Όσα δεν ξέρετε για τον διάσημο αιματολόγο

Ο Κάρλ Λαντστάινερ (Karl Landsteiner) είναι διάσημος Αυστροαμερικανός αιματολόγος, που το όνομά του συνδέθηκε με την ανακάλυψη του συστήματος των ομάδων του αίματος και η Google του αφιερώνει το Doodle. Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον Karl Landsteiner, τον "πατέρα" της αιμοδοσίας.

Ο Κάρλ Λαντστάινερ (Karl Landsteiner) σπούδασε ιατρική στη Βιέννη και αμέσως μετά τη λήψη του διδακτορικού διπλώματός του αφοσιώθηκε στην αιματολογική έρευνα. Το 1900 πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις δυο μεγαλύτερες ανακαλύψεις του. Πρόκειται για την ανακάλυψη του συστήματος των ομάδων του αίματος ΑΒΟ, για την οποία τιμήθηκε το 1930 με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής.

Η δεύτερη σπουδαία ανακάλυψή του αφορά την περιγραφή του συστήματος των ομάδων αίματος του παράγοντα Ρέζους (Rhesus) και πραγματοποιήθηκε το 1940 σε συνεργασία με τον Αμερικανό ερευνητή Αλεξάντερ Βίνερ. Ακόμα, ο Κάρλ Λαντστάινερ (Karl Landsteiner) ανακάλυψε το σύστημα των ομάδων Μ και Ν, όπως και τις ανοσολογικές ιδιότητες των απτινών (από το ελληνικό ρήμα «άπτεσθαι»). Οι πρωτοποριακές έρευνές του έδωσαν λύση στο σημαντικότατο κλινικό πρόβλημα των ασύμβατων μεταγγίσεων αίματος και θεμελίωσαν τον αναπτυσσόμενο κλάδο της ανοσοαιματολογίας.

Το 1908 ο Karl Landsteiner είχε σημαντική συνεισφορά στην καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας: Αφού έλαβε δείγματα από νωτιαίο μυελό πάσχοντος, τα διέλυσε σε υγρό και δημιούργησε μίγμα με το οποίο πέτυχε να μολύνει πιθήκους. Μετά από πιο ενδελεχή ανάλυση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αιτία της νόσου έπρεπε να είναι κάποιος ιός. Η προσέγγιση αυτή του Λαντστάινερ οδήγησε σε πιο εκτεταμένες εργαστηριακές και πειραματικές έρευνες σχετικά με την κατανόηση και τον έλεγχο όλων των μολυσματικών οργανισμών.

Στις 10 Δεκεμβρίου 1930 ο Καρλ Λαντστάινερ τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την προσφορά του στην αναγνώριση των ομάδων αίματος, εργασία την οποία είχε δημοσιεύσει το 1901. Το 1939 του δόθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Καθηγητή στο Ίδρυμα Ροκφέλλερ και, την ίδια περίοδο, έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα. Ο Καρλ Λαντστάινερ (Karl Landsteiner) απεβίωσε στις 26 Ιουνίου 1943. Έπαθε καρδιακή προσβολή ενώ εργαζόταν στο εργαστήριό του στο Ίδρυμα Ροκφέλερ, κρατώντας στα χέρια του μια πιπέτα.

Την περίοδο κατά την οποία εργαζόταν ως Παθολογοανατόμος, ο Καρλ Λαντστάινερ δημοσίευσε μια εργασία σχετικά με τη συγκόλληση των αιμοσφαιρίων κατά τις μεταγγίσεις αίματος. Ως τότε, οι μεταγγίσεις αίματος γίνονταν με αμφίβολα αποτελέσματα, καθώς σε ορισμένα άτομα ήσαν επιτυχημένες, σε άλλα όμως άτομα επερχόταν θρόμβωση, με αποτέλεσμα τον θάνατό τους. Ο Λαντστάινερ κατέδειξε ότι υπάρχουν μικρές διαφορές στις πρωτεΐνες του αίματος διαφορετικών ατόμων. Γνώριζε ήδη ότι αν ο ορός (πλάσμα) του αίματος ενός είδους αναμιγνυόταν με ερυθροκύτταρα άλλου είδους, επερχόταν συγκόλλησή τους.

Αποφάσισε λοιπόν να διαπιστώσει τι θα συνέβαινε αν συνδύαζε πλάσμα αίματος ενός ανθρώπου με ερυθροκύτταρα άλλου ανθρώπου. Σε πολλές περιπτώσεις δεν επερχόταν συγκόλληση, αλλά σε άλλες παρατήρησε συγκόλληση και μάλιστα τόσο ισχυρή σαν να είχαν αναμιχθεί πλάσμα και αίμα διαφορετικών ειδών. Οι μορφές που εμφάνιζαν οι συνδυασμοί αυτοί ώθησαν τον Λαντστάινερ να προτείνει την ύπαρξη τεσσάρων διαφορετικών ομάδων αίματος, τις οποίες ονόμασε Α, Β, ΑΒ και 0, βασιζόμενος στην παρουσία, στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων, δύο διαφορετικών αντιγόνων, του Α και του Β. Με βάση αυτή την υπόθεση, άτομα της ομάδας Α διαθέτουν στο πλάσμα του αίματός τους το αντίσωμα Β, ενώ άτομα της ομάδας διαθέτουν το αντίσωμα Α. Τα άτομα της ομάδας ΑΒ διαθέτουν αντιγόνα Α και Β ενώ από το πλάσμα απουσιάζει κάθε αντίσωμα, ενώ άτομα της ομάδας 0 δεν διαθέτουν κανένα αντιγόνο στα ερυθροκύτταρα ενώ στο πλάσμα του αίματος υπάρχουν τα αντισώματα και Α και Β. Η εργασία του επέτρεψε τις χωρίς κινδύνους μεταγγίσεις αίματος, σώζοντας έτσι χιλιάδες ζωές, αλλά έθεσε και σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη φύση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία απασχολούν την επιστημονική κοινότητα ακόμη και σήμερα. Οι ανακαλύψεις του δεν περιορίστηκαν στο σύστημα ΑΒ0 των ομάδων αίματος, αλλά το 1927 ανακάλυψε και δεύτερο σύστημα – το ΜΝ – και τρίτο – το Ρ.

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Σήμερα, 14 Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Ως Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με τα γενέθλια του γιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και στη συνέχεια τα ρέζους. Τη σημερινή ημέρα τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης, η γεναιοδωρία του, η ανθρωπιά και το ενδιαφέρον του για τον συνάνθρωπό του, καθώς χαρίζει, σε κάποιον που έχει ανάγκη, λίγο από το αίμα του και μερικά λεπτά από το χρόνο του, για να πραγματοποιηθεί η όλη διαδικασία.

Διαβάστε ακόμη:

Phoebe Snetsinger: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Google της Doodle

Lotte Reiniger: H γυναίκα θρύλος και το Doodle [pics, video]

Frankie Manning: Google Doodle για τον άνθρωπο που γέννησε το Lindy Hop!

Suzanne Lenglen: Google Doodle για τη γυναίκα – θρύλο

Ημέρα της Μητέρας 2016: Το Doodle της Google για τις μανάδες όλου του κόσμου!

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα