Θρήνος, φόβος, μεσίστιες σημαίες. Η Στοκχόλμη, μια μέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση “καρμπόν” με εκείνη στο Λονδίνο πριν από μερικές εβδομάδες ή ακόμα και με εκείνες στη Νίκαια και το Βερολίνο, θρηνεί τους τέσσερις νεκρούς και αγωνιά για την κατάσταση των τραυματιών.
24 ώρες μετά την επίθεση, οι σουηδικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν τους τέσσερις νεκρούς. Τέσσερις ανθρώπους που βρέθηκαν τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο. Τη στιγμή που κάποιος αποφάσισε να θερίσει ζωές. Μυστήριο υπάρχει και με την τύχη ενός 11χρονου κοριτσιού που σύμφωνα με τη Daily Mail αγνοείται από το απόγευμα της Παρασκευής.
Το παιδί, το όνομα του οποίου δεν έχει ανακοινωθεί, έχει χαθεί από την Παρασκευή και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περπατούσε στη λεωφόρο Drottninggatan, όπου έγινε η επίθεση. Σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen, η αστυνομία επισκέφτηκε τους γονείς του παιδιού και ζήτησε να πάρει αντικείμενα από το σπίτι της που θα έχουν το DNA της. Η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει (ούτε και διαψεύσει) αν το παιδί είναι ανάμεσα στα θύματα, όμως οι γονείς και οι συγγενείς της αγωνιούν και είναι απεγνωσμένοι για πληροφορίες.
Οι αρχές της Στοκχόλμης, όπου οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στα κτίρια όπως επίσης στο κοινοβούλιο και το παλάτι, ανέφεραν ότι 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί, παραμένουν υπό νοσηλεία. Δύο ενήλικοι έχουν μεταφερθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας.
Η Σουηδία θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή στις 10.00 το πρωί τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν ανεπτυγμένες στην περιοχή, με τον φόβο νέων επιθέσεων.
Ο άνδρας που οδηγούσε το φορτηγό και το έριξε, το απόγευμα της Παρασκευής (07.04.2017), στο πλήθος έξω από πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο της σουηδικής πρωτεύουσας, ένας 39χρονος Ουζμπέκος και λάτρης των τζιχαντιστών, ήταν (και αυτή τη φορά, όπως στο Λονδίνο) γνωστός στην αστυνομία αλλά θεωρήθηκε “περιθωριακός” και δεν παρακολουθούνταν. Παλιότερα, άγνωστο πότε, πάντως, είχε μπει στο στόχαστρο της αστυνομίας.
Ο 39χρονος δεν φαίνεται να έχει σαφείς διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές οργανώσεις. «Λάβαμε στοιχεία πέρυσι από τις υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά δεν βρήκαμε κάποια σχέση με εξτρεμιστικούς κύκλους» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας Sapo Άντερς Τονρμπεργκ.
Ο αρχηγός της αστυνομίας συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «ξεκάθαρες ομοιότητες» με την επίθεση του περασμένου μήνα στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ και στη βρετανική Βουλή στο Λονδίνο. Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στη Σουηδία.
Ο 39χρονος συνελήφθη μετά από καταδίωξη σε προάστιο της Στοκχόλμης και αφού δυο πολίτες τον αναγνώρισαν και ενημέρωσαν τις αρχές. Ο ένας τον αναγνώρισε σε ένα σταθμό τρένου αλλά δεν μπόρεσε να τον ακολουθήσει και ο δεύτερος τον γνώρισε από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αστυνομία και τον ακολούθησε από ένα πρατήριο βενζίνης στην περιοχή Μάστρα. Όταν η αστυνομία ειδοποιήθηκε, τον εντόπισε και τον συνέλαβε, ο δράστης σε σπαστά σουηδικά και ρώσικα παραδέχτηκε πως είναι ο δράστης της επίθεσης.
«Δεν υπάρχει τίποτα που να μας υποδεικνύει πως δεν έχουμε τον σωστό άνθρωπο» είπε ο επικεφαλής της σουηδικής αστυνομίας Νταν Έλιασον σε συνέντευξη Τύπου. Η αστυνομία δεν αποκλείει ο 39χρονος, στα στοιχεία της ταυτότητας του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά, να είχε και συνεργούς. Ο δράστης, σύμφωνα με Χανς Ίρμαν, δεν έχει μιλήσει με τις αρχές και δεν είναι γνωστό αν είναι νόμιμος κάτοικος της Σουηδίας.
Στο στόχαστρο των ερευνών έχει μπει και η συσκευή που βρέθηκε στη θέση του οδηγού στο μοιραίο φορτηγό. «Βρήκαμε κάτι στο φορτηγό, στη θέση του οδηγού, μια τεχνική συσκευή, η οποία δε θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί. Τη στιγμή αυτή, δεν μπορώ να πω ότι πρόκειται για βόμβα ή για κάποιο άλλο κρίσιμο υλικό», είπε στους δημοσιογράφους ο Νταν Έλιασον.
«Εάν πρόκειται για κλασσική βόμβα ή για άλλη συσκευή εκρηκτικών ή για κάτι άλλο, αυτό αποτελεί αντικείμενο της τεχνικής ανάλυσης», πρόσθεσε.
Παράλληλα, η σουηδική αστυνομία εκφράζει την πεποίθησή της, ότι έχει συλλάβει το βασικό ύποπτο για τη χθεσινή επίθεση, χωρίς ωστόσο, ν΄ αποκλείει την πιθανότητα εμπλοκής κι άλλων συνεργών.
Ο 39χρονος Ουζμπέκος υπήκοος που ζει στην Σουηδία, φέρεται να είχε προβεί σε αναρτήσεις στην προσωπική του σελίδα στο facebook με προπαγανδιστικό υλικό του Ισλαμικού Κράτους.
Οι φίλοι του όμως τόνισαν στην Aftonbladet ότι ο 39χρονος δεν είχε ενδιαφέρον στην πολιτική και την θρησκεία και μιλούσε μόνο για το πώς θα αποκτήσει χρήματα για την οικογένειά του.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Associated Press