Κόσμος

Καταδίκη της Shell για την περιβαλλοντική καταστροφή στην Νιγηρία (pics)

Εφετείο της Ολλανδίας καταδίκασε τη θυγατρική της πετρελαϊκής εταιρείας Shell στη Νιγηρία, και την υποχρεώνει να καταβάλει αποζημιώσεις στους αγρότες που επλήγησαν από τη διαρροή πετρελαίου σε αγωγό της στο Δέλτα του Νίγηρα, η οποία κατέστρεψε τρία χωριά.

“Το δικαστήριο έκρινε ότι η Shell Nigeria ευθύνεται για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη διαρροή”, ανακοίνωσε σήμερα δικαστήριο στη Χάγη. “Το ποσό της αποζημίωσης που θα πρέπει να καταβληθεί θα οριστεί αργότερα”, πρόσθεσε.

Το δικαστήριο δεν έκρινε άμεσα υπεύθυνη για την καταστροφή τη μητρική εταιρεία, όμως της ζήτησε να εγκαταστήσει ένα σύστημα εντοπισμού διαρροών στον αγωγό της στο χωριό Ορούμα, προκειμένου να αποφευχθούν άλλες καταστροφές στο περιβάλλον.

Ήδη η απόφαση του εφετείου έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος Friends of the Earth.

“Πρόκειται για εκπληκτικά νέα για το περιβάλλον και τους ανθρώπους που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες”, δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης στην Ολλανδία Ντόναλντ Πολς. “Σημαίνει ότι οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να τα βάζουν με τις πολυεθνικές που τους βλάπτουν”, πρόσθεσε.

Υπόθεση που εκκρεμεί από το 2008

Η Friends of the Earth είχε προσφύγει το 2008 στη δικαιοσύνη μαζί με τέσσερις Νιγηριανούς αγρότες εναντίον της Shell, ζητώντας από την εταιρεία να τους καταβάλει αποζημιώσεις για το χαμένο τους εισόδημά τους λόγω της μόλυνσης των υδάτινων πόρων και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αλλά και να καθαρίσει την περιοχή από το πετρέλαιο.

Η εταιρεία από την πλευρά της απέδιδε πάντα τη μόλυνση στα χωριά Γκόι, Ικότ Άντα Ούντο και Ορούμα, στη νοτιοανατολική Νιγηρία, σε πράξεις δολιοφθοράς.

Το 2013 κατώτερης βαθμίδας δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η Shell Nigeria ευθύνεται για πολλές υποθέσεις μόλυνσης από πετρέλαιο.

Αν και το εφετείο σήμερα έκρινε υπεύθυνη μόνο τη θυγατρική της Shell για τη διαρροή, η απόφαση ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο και σε άλλες προσφυγές για περιβαλλοντική καταστροφή εναντίον της εταιρείας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Από την AI Barbie μέχρι το Ghiblification: Πώς το εργαλείο εικόνων του ChatGPT σαρώνει και «λυγίζει» την OpenAI
Από φιγούρες δράσης σε κουτιά μέχρι σκηνές του Λευκού Οίκου σε στυλ anime, το ChatGPT-4o τρελαίνει το διαδίκτυο και προκαλεί αντιδράσεις για πνευματικά δικαιώματα και υπερθέρμανση server
Barbie
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο κορονοϊός βγήκε από εργαστήριο – Στο στόχαστρο ο Φάουτσι για συγκάλυψη
Ο Λευκός Οίκος παραθέτει πέντε «επιχειρήματα» υπέρ της θεωρίας πως ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο - Στη σελίδα για τον κορονοϊό δεσπόζει η φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι ο κορονοϊός βγήκε από εργαστήριο 25