Με δύο καταδίκες για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης "φιλοδώρησε" σήμερα την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δικαιώνοντας παράλληλα τους υπευθύνους του διμηνιαίου περιοδικού "Dema Nu" και της ημερήσιας εφημερίδας "The Universal", που είχαν δημοσιεύσει ρεπορτάζ και άρθρα τα οποία αφορούσαν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), που θεωρείται παράνομο στην Τουρκία.
Στην πρώτη υπόθεση, που αφορούσε την διπλή προσφυγή των Ασλάν και Σεζέν κατά της Τουρκίας, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί από τις τουρκικές αρχές επειδή δημοσίευσαν στο διμηνιαίο περιοδικό “Dema Nu” ρεπορτάζ για συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία μεταξύ του τουρκικού στρατού και του ΡΚΚ.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, οι υπεύθυνοι έκδοσης του περιοδικού καταδικάσθηκαν με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο της Τουρκίας και υποχρεώθηκαν να καταβάλουν πρόστιμα, ενώ η κυκλοφορία του περιοδικού απαγορεύθηκε προσωρινά.
Εκδικάζοντας τις προσφυγές τους, το Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και την υποχρέωσε να καταβάλει 3.420 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και 1.500 ευρώ για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων.
Στη δεύτερη υπόθεση, όπου οι προσφεύγοντες Αχμέτ Σαμί Μπέλεκ και Ισμαήλ Μουζαφέρ Γιοζκούρτ, εκπρόσωποι της ημερήσιας εφημερίδας “The Universal” με έδρα την Κωνσταντινούπολη, διαμαρτύρονταν για παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου, το Δικαστήριο καταδίκασε επίσης την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης αλλά και για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη.
Η εφημερίδα “The Universal”, στο διάστημα 11 Μαρτίου 2004- 26 Φεβρουαρίου 2005, είχε δημοσιεύσει σειρά άρθρων, τα οποία βασίζονταν σε δηλώσεις εκπροσώπων του κόμματος ΡΚΚ, το οποίο θεωρείται παράνομο στην Τουρκία.
Καταδικάστηκαν με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο και υποχεώθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο 2.000 τούρκικες λίρες ενώ, δεν έγινε δεκτό το αίτημα τους για αναίρεση των σχετικών αποφάσεων.
Το Δικαστήριο έκρινε βάσιμες τις προσφυγές και στις έξη περιπτώσεις στις οποίες οι τουρκικές αρχές είχαν επιβάλει πρόστιμα και απαγορεύσεις των δημοσιεύσεων, καταδίκασε την Τουρκία για πολλαπλή παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και την υποχρέωσε να καταβάλλει συνολική αποζημίωση στους Μπέλεκ και Γιοζκούρτ, η οποία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελληνίδα ιστορικός παρασημοφορείται από τον Τούρκο πρόεδρο
Τουρκάλα κοινωνιολόγος γλίτωσε την ισόβια κάθειρξη, χάρη στο Ακυρωτικό Δικαστήριο
Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας “καίει” την Τουρκία για την αστυνομική βία σε διαδηλώσεις