Site icon NewsIT

Καταδίκη του ΟΗΕ για τα “ειδεχθή, εκτεταμένα” εγκλήματα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ

25.08.2014 | 15:58
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, καταδίκασε σήμερα «τα ειδεχθή, εκτεταμένα» εγκλήματα που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, περιλαμβανομένων των φόνων, των σεξουαλικών εγκλημάτων και της στόχευσης ανθρώπων για θρησκευτικούς ή εθνοτικούς λόγους.

Έως και 670 κρατούμενοι στη φυλακή Μπάντους στην Μοσούλη σκοτώθηκαν στις 10 Ιουνίου από τους μαχητές του ΙΚ, αφού μεταφέρθηκαν με φορτηγά σε μια ερημική περιοχή και επιλέχθηκαν όσοι δεν ήταν σουνίτες, επεσήμανε η Πιλάι σε ανακοίνωσή της, επικαλούμενη τις μαρτυρίες επιζώντων και αυτοπτών μαρτύρων της «σφαγής» στους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

«Αυτές οι εν ψυχρώ, συστηματικές και σκόπιμες δολοφονίες πολιτών, αφού έχουν επιλεχθεί εξαιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Πιλάι.

Εξάλλου η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ κατηγόρησε το Ισλαμικό Κράτος «για εθνοτική και θρησκευτική κάθαρση στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του», ενώ ζήτησε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρεις βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ – Τουλάχιστον 18 οι νεκροί

Συμμαχία Ιράκ-Ιράν κατά του Ισλαμικού Κράτους

Ιράκ: Οκτώ νεκροί από επίθεση καμικάζι σε γραφεία των υπηρεσιών πληροφοριών

Η Ουάσινγκτον έτοιμη να “δράσει” κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Ιράκ: 70 οι νεκροί σε επίθεση σε σουνιτικό τέμενος, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version