Κόσμος

Καταγγελίες για καταστροφές κατοικιών Αράβων από Κούρδους στο Ιράκ

Οι δυνάμεις των Κούρδων του Ιράκ κατέστρεψαν κατοικίες Αράβων και σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρα χωριά σε διαφιλονικούμενα εδάφη του βόρειου Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW).

Οι κουρδικές δυνάμεις επωφελήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις επιχειρήσεις που εξαπολύθηκαν εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος για να ανακαταλάβουν και να σταθεροποιήσουν την παρουσία τους σε εδάφη που διεκδικούνται από τους Κούρδους και από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Στην έκθεσή της, η αμερικανική μκο καταγγέλλει «παράνομες καταστροφές κτιρίων και κατοικιών και σε μερικές περιπτώσεις ολόκληρων χωριών από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Μάιο του 2016».

Οι καταστροφές αυτές αφορούν «17 χωριά και τοποθεσίες στο Κιρκούκ και τέσσερα άλλα στη Νινευή», μεγαλύτερη πόλη της οποίας είναι η Μοσούλη. Πραγματοποιήθηκαν «με φωτιά, βαρύ εξοπλισμό ή εκρηκτικά», σύμφωνα με το HRW.

Εικόνες από δορυφόρους δείχνουν εξάλλου καταστροφές σε άλλα 62 χωριά που ανακαταλήφθηκαν από τις κουρδικές δυνάμεις, όμως το HRW εκτιμά πως η απουσία μαρτυριών δεν του επιτρέπει να καταλήξει σε «οριστικά συμπεράσματα» για τις περιπτώσεις αυτές.

Η μκο αναφέρει πως παρουσίασε αυτά τα συμπεράσματα στην κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, η οποία ανακοίνωσε την έναρξη μιας έρευνας και απάντησε σε ορισμένες, αλλά όχι σε όλες τις κατηγορίες.

Οι αρχές του Αρμπίλ υποστήριξαν πως οι περισσότερες από τις καταστροφές προκλήθηκαν από τα αεροπορικά πλήγματα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών. Άλλες οφείλονται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε εκρήξεις που προκλήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος, αναφέρει το HRW.

Η διένεξη σ’ αυτά τα εδάφη στις παρυφές της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν έχει την πηγή της στον εξαραβισμό, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αυτών των ζωνών από τον ανατραπέντα πρόεδρο Σαντάμ Χουσέιν, ο οποίος έδιωξε από εκεί δεκάδες χιλιάδες Κούρδους που υποχρεώθηκαν να διαφύγουν προς τον βορρά.

Σύμφωνα με το HRW, ο πρόεδρος της αυτόνομης κουρδικής περιφέρειας Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε πως δεν προτίθεται να επιτρέψει στους Άραβες να επιστρέψουν στις περιοχές όπου είχαν εγκατασταθεί με τη βοήθεια του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν. «Οι ζώνες αυτές παραμένουν γι’ αυτόν κουρδικά εδάφη», διευκρινίζει η MKO.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Διασώστες στα χαλάσματα κτηρίου της Μπανγκόνγκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines