Γενική κατακραυγή στον Τύπο προκάλεσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν με τη δήλωσή του ότι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να ειδοποιούν τις αρχές πριν από την κάλυψη μιας διαδήλωσης, προτού επανέλθει για να τονίσει ότι δεν πρόκειται για “υποχρέωση”.
Η δήλωση του Νταρμανέν αναζωπύρωσε την ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και πολλές δημοσιογραφικές ενώσεις, οι οποίες καταδικάζουν πρόταση νόμου για την συνολική ασφάλεια, που εξετάζεται αυτήν την περίοδο από το κοινοβούλιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το κείμενο αυτό περιορίζει κυρίως τη μετάδοση εικόνων από αστυνομικούς εν ώρα υπηρεσίας με μια διάταξη, η οποία θεωρείται από τα μέσα ενημέρωσης και τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιθανό εμπόδιο στο δικαίωμα στην πληροφόρηση.
Σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν την Τρίτη κατά του νόμου αυτού για τον οποίο δηλώνουν ότι σκοτώνει τις ελευθερίες, και στο Παρίσι περίπου τριάντα άνθρωποι συνελήφθησαν. Δημοσιογράφος του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου France 3, που βιντεοσκοπούσε τις συλλήψεις αυτές, έμεινε για 12 ώρες υπό κράτηση.
Ερωτηθείς χθες Τετάρτη για το θέμα αυτό, ο Νταρμανέν δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι “θα πρέπει να προσεγγίζουν τις αρχές” πριν από διαδηλώσεις που θέλουν να καλύψουν προκειμένου να μπορούν “να τις καθιστούν ενήμερες” και “να κάνουν τη δουλειά” τους όντας “προστατευμένοι από τις δυνάμεις της τάξης”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν τέτοια αναστάτωση στους δημοσιογράφους που κάποιοι από αυτούς καλούσαν τον υπουργό στο Twitter να τονίσει ότι η κάλυψη διαδηλώσεων σε δημόσιους χώρους είναι ελεύθερη και δεν μπορεί να υπόκειται σε “διαπίστευση” από την αστυνομία.
Ο νέος νόμος περί συνολικής ασφάλειας προβλέπει μέτρα που έχουν στόχο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα συνδικάτων αστυνομικών, τα οποία διαμαρτύρονται για ολοένα και πιο συχνές απειλές και επιθέσεις.
Η πιο επίμαχη διάταξη είναι ένα άρθρο που αποσκοπεί να ποινικοποιήσει με την επιβολή φυλάκισης ενός έτους και προστίμου 45.000 ευρώ τη δημοσιοποίηση “της εικόνας του προσώπου ή οποιουδήποτε άλλου στοιχείου αναγνώρισης” ενός αστυνομικού ή ενός χωροφύλακα εν ώρα υπηρεσίας εφόσον έχει στόχο “να πλήξει τη σωματική ή ψυχική του ακεραιότητα”.
Τα συνδικάτα δημοσιογράφων καταγγέλλουν ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται όχι μόνον στα μέσα ενημέρωσης, αλλά σε οποιονδήποτε πολίτη φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί μια αστυνομική επιχείρηση.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ