Μια χώρα βαθιά διαιρεμένη. Την οποία αντί οποιουδήποτε άλλου, “βασιλεύει” ο διχασμός. Δεν είναι μόνο οι χιλιάδες που διαδήλωσαν το Σάββατο (28.10.2017) στη Μαδρίτη υπέρ της ενότητας. Είναι και οι χιλιάδες που βγήκαν σήμερα Κυριακή στους δρόμους. Στη Βαρκελώνη έγινε η διαδήλωση αυτή τη φορά. Κόσμος που θέλει την Καταλονία μέρος της Ισπανίας. Και φωνάζει συνθήματα κατά του Πουτζδεμόν.
«Η Καταλονία είναι όλοι εμείς!» ήταν το σύνθημα της διαδήλωσης την οποία κάλεσε η ένωση Κοινωνία πολιτών της Καταλονίας, που αντιτίθεται στην απόσχιση και η οποία είχε οργανώσει μια διαδήλωση στις 8 Οκτωβρίου όπου συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Δείτε LIVE εικόνα
Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν μία από τις εμβληματικές λεωφόρους της Βαρκελόνης, την Πασέιγκ ντε Γκράσια.
Στο στόχαστρο ξανά ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ο πρόεδρος της κυβέρνησης στην Καταλονία. Ένας από τους βασικούς υπεύθυνους (μαζί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι) που τα πράγματα έφτασαν στα άκρα.
Το Σάββατο στη Μαδρίτη, οι διαδηλωτές ζητούσαν τη φυλάκισή του. Σήμερα στη Βαρκελώνη πολλά πλακάτ τον αποκαλούν δικτάτορα και ζητούν να φύγει.
Pro-unity protesters gather in heart of #Catalonia‘s capital Barcelona pic.twitter.com/dfzRu6Dmmr
— AFP news agency (@AFP) October 29, 2017
Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ζήτω η Ισπανία» και «Φυλάκιση στον Πουτζδεμόν», οι χιλιάδες διαδηλωτές, με ισπανικές και καταλανικές σημαίες, έκαναν πορεία στο κέντρο της Βαρκελώνης. Οι διαδηλωτές είχαν μαζί τους και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακόμη ένα σύνθημα ήταν: «Είμαστε όλοι Καταλανοί. Κοινή λογική για συνύπαρξη».
“Βούλιαξε” η Βαρκελώνη
Σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία, στους δρόμους της Βαρκελώνης βρέθηκαν 300.000 άνθρωποι, που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας στην Καταλονία. Οι διοργανωτές, από την πλευρά τους, ανέφεραν ότι οι διαδηλώτες ήταν 1,1 εκατ. Οι ισπανικές αρχές κράτησαν τη δεύτερη… εκδοχή και ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή έφθασε το ένα εκατομμύριο.
300,000 rally against the independence declaration in Barcelona, according to local police https://t.co/MPoteN03CC
— Catalan News (@catalannews) October 29, 2017
Οι αυτονομιστές «ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, λίγο σουρεαλιστικό», δήλωσε η διαδηλώτρια Σίλβια Αλαρκόν, 35 ετών, κάτοικος Βαρκελόνης. Είπε πως είναι οργισμένη με τους αυτονομιστές που μιλούν εξ ονόματος όλων «ενώ δεν είναι καθόλου έτσι».
«Θα θυμώσω πολύ αν η Μαδρίτη δεν τους θέσει ενώπιον των ευθυνών τους, νομικά ή με άλλο τρόπο, εκείνοι είναι οι δικτάτορες, εκείνοι που έκαναν να περάσουν τα πράγματα με τη βία», δήλωσε ο Μιγκέλ Άνχελ Γκαρθία Αλκάλα, ένας 70χρονος συνταξιούχος.
Ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης, ο Άλεξ Ράμος, χαρακτήρισε μια «μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας έκνομη και παράνομη» «τρέλα που μας οδήγησε στον γκρεμό». Είπε πως τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφάλισαν μόλις το 47% των ψήφων στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν το 2015.
Οι αυτονομιστές διαθέτουν την πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο, με 72 σε σύνολο 135.
“Votarem, votarem” (θα ψηφίσουμε) φώναζαν σήμερα οι διαδηλωτές, «κλέβοντας» το σύνθημα των αυτονομιστών που τάσσονταν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.
Η διαδήλωση είχε επίσης έναν αέρα προεκλογικής εκστρατείας. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της παραμονής της περιφέρειας στην Ισπανία: των Ciudadanos (Φιλελεύθεροι), του καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι (που στην Καταλονία συγκέντρωσε μόλις το 8,5% στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές).
Δημοσκόπηση – μήνυμα για τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας
Την ώρα που η κατάσταση στην Καταλονία είναι ρευστή, η Μαδρίτη έχει πάρει τον έλεγχο και προκήρυξε εκλογές, με δημοσκόπηση έρχεται στο φως. Σύμφωνα με αυτή, τα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας χάνουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που κέρδισαν στις προηγούμενες εκλογές.
Η δημοσκόπηση δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή (29.10.2017) από την εφημερίδα El Mundo. Ωστόσο, η μικρή διαφορά που καταγράφει η έρευνα προμηνύει σκληρή μάχη μεταξύ των δύο πλευρών στις εκλογές του Δεκεμβρίου.
Η έρευνα διεξήχθη από την περασμένη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη, όσο δηλαδή η ισπανική κυβέρνηση ετοιμαζόταν να πάρει τον έλεγχο της Καταλονίας. Και φυσικά έγινε πριν το κοινοβούλιο της Καταλονίας ψηφίσει τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας, την Παρασκευή.
Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας λαμβάνουν το 42.5% των ψήφων, ενώ τα κόμματα που τάσσονται κατά λαμβάνουν το 43.4%, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία Sigma Dos σε 1000 άτομα.
«Ο Πουτζδεμόν είναι και θα παραμείνει πρόεδρος στην Καταλονία»
Άγνωστο παραμένει και το μέλλον του Κάρλες Πουτζδεμόν. Η ισπανική κυβέρνηση απειλεί να του απαγγείλει κατηγορίες για εξέγερση. Αν το κάνει και καταδικαστεί, μπορεί να φυλακιστεί ακόμη και για 30 χρόνια.
Για την ώρα, πάντως, έχει τη στήριξη του αντιπροέδρου της καταλανικής κυβέρνησης. Ο οποίος επίσης, βάσει του άρθρου 155 έχει καθαιρεθεί.
«Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είναι και θα παραμείνει πρόεδρος της κυβέρνησης και η Καρμ Φορκαντέλ είναι και θα μείνει πρόεδρος του κοινοβουλίου και αυτό θα παραμείνει έτσι μέχρι οι πολίτες να αποφασίσουν το αντίθετο σε ελεύθερες εκλογές», δήλωσε ο Οριόλ Ζουνκέρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Punt-Avui. Και έκανε, φυσικά, λόγο για «πραξικόπημα ενάντια στην Καταλονία».
«Ας βάλει υποψηφιότητα»
Την ίδια ώρα, ο πρέσβης της Ισπανίας στη Γαλλία δήλωσε ότι ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας «μπορεί να θέσει υποψηφιότητα» στις περιφερειακές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί από την ισπανική κυβέρνηση στις 21 Δεκεμβρίου, εκτός και αν η δικαιοσύνη πάρει διαφορετική απόφαση.
«Όλος ο κόσμος πρέπει να συμμετέχει και ο κ. Πουτζδεμόν καλείται να θέσει την υποψηφιότητα του. Μπορεί να το κάνει, ναι», δήλωσε ο Φερνάντο Καρντερέρα στο ραδιόφωνο Europe 1.
Ερωτηθείς σχετικά με τις δικαστικές διώξεις για «εξέγερση» ο Ισπανός πρέσβης απάντησε: «Εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν αν είναι εκτός νόμου ή όχι. Για την ώρα, μπορεί να παρουσιάσει την υποψηφιότητα του στις εκλογές».
Το Βέλγιο τον… περιμένει
Αν πάντως ο Κάρλες Πουτζδεμόν θελήσει να φύγει από την Καταλονία, το Βέλγιο τον περιμένει με… ανοιχτές αγκάλες για να του δώσει άσυλο!
Το ενδεχόμενο αυτό «δεν θα ήταν μια μη ρεαλιστική πιθανότητα» αν το ζητήσει ο ίδιος, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου, Τέο Φράνκεν στο κανάλι VTM. Η χώρα του, άλλωστε, έχει κρατήσει διαφορετική θέση σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Πουτζδεμόν θα πάει στο Βέλγιο.
«Μιλούν ήδη για ποινή φυλάκισης», είπε ο Φράνκεν που είναι μέλος του εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος N-VA. «Το ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό θα είχε μια δίκαιη δίκη», πρόσθεσε.
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πάρει αποστάσεις από την ισπανική κρίση. Υποστηρίζουν από τη μια ότι είναι εσωτερικό θέμα και πρέπει να εφαρμόζεται το Σύνταγμα.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ κάλεσε Μαδρίτη και Βαρκελώνη σε διάλογο. Ο κεντρώος πολιτικός από την Βαλονία, κυβερνά σε συνασπισμό με το N-VA, από το 2014.
Οι σχέσεις Βελγίου-Ισπανίας είχαν προβλήματα στο παρελθόν λόγω παρόμοιων ζητημάτων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90′ και του 00′. Τότε, το Βέλγιο αρνήθηκε να εκδώσει στην Ισπανία ένα ζευγάρι Ισπανών που κατηγορούνταν για εμπλοκή στην ETA.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Guardian, BBC, Sky News
Φωτογραφίες: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / EFE