Κόσμος

Καταλονία – Δημοψήφισμα: “Πόλεμος” για τα εκλογικά τμήματα! Το χρονικό του κινήματος ανεξαρτησίας

- Λιγότερο από 24 ώρες απέμειναν για το δημοψήφισμα στην Καταλονία - Οικογένειες με τα παιδιά τους κατασκήνωσαν έξω από εκλογικά τμήματα - Επιδρομή της αστυνομίας στο κέντρο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής - Πρόστιμο πάνω από 300.000 για όποιον... βοηθήσει να γίνει το δημοψήφισμα! - Διαδήλωση στη Βαρκελώνη κατά της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία - Πότε γιγαντώθηκε το κίνημα ανεξαρτησίας

Θα μείνει η Καταλονία στην Ισπανία ή θα ψηφίσουν οι Καταλανοί υπέρ της απόσχισης. Την απάντηση στο μέγα ερώτημα που ταλανίζει την Ισπανία και ολόκληρη την Ευρώπη, θα δώσει το δημοψήφισμα της Κυριακής (01.10.2017).

Δημοσκόπηση που έγινε τον περασμένο Ιούλιο έδειξε ότι οι αντίπαλοι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι περισσότεροι από τους υπέρμαχούς της, με 49,4% έναντι 41,4%.

Λίγες ώρες απέμειναν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες του δημοψηφίσματος στην Καταλονία. Και εδώ τίθεται ακόμη ένα ερώτημα: θα βρουν οι Καταλανοί κάλπες για να ψηφίσουν; Η κυβέρνηση Ραχόι κάνει τα πάντα για να μην γίνει το δημοψήφισμα. Κάτι τέτοιο, όμως, μοιάζει πια αναπόφευκτο.

Η Καταλονία και κυρίως η πρωτεύουσά της η Βαρκελώνη “βράζουν”. Γιατί η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απέκλεισε χιλιάδες εκλογικά τμήματα. Γιατί ακόμη και οικογένειες με παιδιά κατασκήνωσαν έξω από σχολεία όπου θα στηθούν κάλπες. Γιατί οι διαδηλώσεις, υπέρ ή κατά της απόσχισης, διαδέχονται η μια την άλλη.

Το μεσημέρι του Σαββάτου (30.09.2017) χιλιάδες Καταλανοί που δεν θέλουν την ανεξαρτησία, βγήκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης. Κρατούν στα χέρια τους σημαίες της Ισπανίας. Έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το δημαρχείο της πόλης.

Παντού στην πόλη υπάρχουν στελέχη της Mosso d’Esquadra, της καταλανικής αστυνομίας. Υπό το φόβο η κατάσταση να ξεφύγει, η Μαδρίτη έχει στείλει 10.000 αστυνομικούς και στρατιώτες στην περιοχή.

“Πόλεμος” στα εκλογικά τμήματα

Η κυβέρνηση Ραχόι δεν έκρυψε ποτέ ότι δεν θέλει να γίνει καν το δημοψήφισμα στην Καταλονία. Το Συνταγματικό Δικαστήριο, το έχει βγάλει αντισυνταγματικό. Η κυβέρνηση της Καταλονίας διαμηνύει ότι το δημοψήφισμα θα γίνει.

Ο “πόλεμος” μεταφέρεται πλέον στα εκλογικά τμήματα. Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι 1.300 από τα 2.315 σχολεία που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία.

Την ίδια στιγμή, οικογένειες και φοιτητές αποφάσισαν να κατασκηνώσουν έξω από εκλογικά τμήματα, προκειμένου να μην τα καταλάβει η αστυνομία.

Η σχετική διαταγή προβλέπει την εκκένωση των σχολείων μέχρι τις 06:00 αύριο (01.10.2017) το πρωί, πριν την προγραμματισμένη έναρξη της ψηφοφορίας στις 09:00 τοπική ώρα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει όσους έχουν συγκεντρωθεί στα σχολεία – εκλογικά τμήματα. Δεν διευκρίνισε το πως. Κυβερνητική πηγή, το μόνο που είπε ήταν πως η απομάκρυνσή τους θα γίνει αύριο Κυριακή. Εξαρτάται από την αστυνομία για το πως θα τους απομακρύνει, είπε.

Επιδρομές κι απειλές

Στο πλαίσιο αυτού του ιδιότυπο “πολεμου” η αστυνομία της Ισπανίας έκανε επιδρομή κατά του κέντρου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της κυβέρνησης στην Καταλονία. Αυτό μετέδωσε η εφημερίδα “La Vanguardia”, που επικαλείται τον ραδιοφωνικό σταθμό RAC1.

Πάντως, τόσο η αστυνομία, όσο και το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δεν επιβεβαίωσαν την επιδρομή.

Στο μεταξύ, όσοι θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά στη διαδικασία του δημοψηφίσματος, απειλούνται με πρόστιμα! Όσοι λοιπόν, βάλουν το… χεράκι τους για να γίνει η διαδικασία που δεν θέλει η Μαδρίτη, απειλούνται με πρόστιμο άνω των 300.000 ευρώ, δήλωσε κυβερνητική πηγή!

Όλα αυτά ενώ το βράδυ της Παρασκευής δικαστής διέταξε την Google να κατεβάσει την εφαρμογή που έδινε πληροφορίες για το δημοψήφισμα!

Το χρονικό

Πως φτάσαμε όμως ως εδώ; Το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και της απόσχισής της από την Ισπανία, δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι Καταλανοί δεν έκρυψαν ποτέ πως ήθελαν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο, ξεχωριστό από εκείνον της Μαδρίτης.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

2006

Μάρτιος: Το ισπανικό κοινοβούλιο υιοθετεί νέο καθεστώς για την Καταλονία, το οποίο ενισχύει σημαντική την αυτονομία της βορειοανατολικής επαρχίας της χώρας, χαρακτηρίζοντάς την «έθνος» στο εσωτερικό του ισπανικού κράτους.

Ιούλιος: Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι, που τότε ήταν στην αντιπολίτευση, αμφισβήτησε το νέο καθεστώς της Καταλονίας, καταθέτοντας προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

2010

Ιούνιος: Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακυρώνει ένα μέρος του καθεστώτος της Καταλονίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο χαρακτηρισμός «έθνος» δεν έχει «καμία νομική αξία». Απορρίπτει επίσης τη χρήση των καταλανικών ως «προτιμητέα» γλώσσα στη διοίκηση και τα μέσα ενημέρωσης.

Πολλοί Καταλανοί θεωρούν την απόφαση αυτή «ταπείνωση» και τον επόμενο μήνα εκατοντάδες χιλιάδες βγαίνουν στους δρόμους φωνάζοντας: «Είμαστε ένα έθνος, εμείς αποφασίζουμε».

2012

11 Σεπτεμβρίου: Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελόνη με την ευκαιρία της γιορτής της Καταλονίας, με σύνθημα «Καταλονία, το νέο κράτος της Ευρώπης», την ώρα που ο Ραχόι, ο οποίος βρίσκεται στην πρωθυπουργία από το τέλος του 2011, ακολουθεί μια οικονομική πολιτική λιτότητας.

20 Σεπτεμβρίου: Ο Ραχόι αρνείται να διαπραγματευτεί με τον Καταλανό πρόεδρο Αρτούρ Μας, ο οποίος ζητεί να αποκτήσει η Καταλονία μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία.

Ο Μας κερδίζει στις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου, υποσχόμενος να διεξάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας.

2013

11 Σεπτεμβρίου: Καταλανοί σχηματίζουν μια ανθρώπινη αλυσίδα 400 χιλιομέτρων υπέρ της ανεξαρτησίας.

2014

9 Νοεμβρίου: Η Καταλονία διοργανώνει ένα συμβολικής σημασίας δημοψήφισμα, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν περίπου 35%. Σχεδόν το 80% όσων ψήφισαν, δηλαδή 1,8 εκατομμύριο Καταλανοί, τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της επαρχίας.

2015

27 Σεπτεμβρίου: Οι περιφερειακές εκλογές παρουσιάζονται ως δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας. Το σύνολο των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας συγκεντρώνουν το 47.8% των ψήφων και για πρώτη φορά κερδίζουν την πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

9 Νοεμβρίου: Το καταλανικό κοινοβούλιο υιοθετεί μια απόφαση, η οποία προβλέπει την έναρξη μιας διαδικασίας η οποία θα καταλήξει στη δημιουργία «ενός ανεξάρτητου καταλανικού κράτους» το αργότερο το 2017. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακυρώνει την απόφαση.

2016

10 Ιανουαρίου: Ο Κάρλες Πουτζεμόντ γίνεται πρόεδρος της Καταλονίας.

2017

Μάρτιος: Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας καταδικάζεται για «ανυπακοή» επειδή διοργάνωσε το άτυπο δημοψήφισμα του 2014 και του απαγορεύεται να εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα για δύο χρόνια.

Ιούνιος: Ο Πουτζεμόντ ανακοινώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου με θέμα: «Θέλετε η Καταλονία να είναι ένα ανεξάρτητο κράτος;».

«Σε περίπτωση νίκης του “ναι”» και αν το ποσοστό συμμετοχής δεν είναι «γελοίο», ο Πουτζεμόντ δήλωσε ότι η επαρχία θα ξεκινήσει την «αποσύνδεσή της» από την Ισπανία. Η Μαδρίτη τονίζει ότι το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί.

Ιούλιος: Ο Πουτζεμόντ αποπέμπει ένα μέλος της καταλανικής κυβέρνησης, το οποίο εξέφρασε αμφιβολία για τη δυνατότητα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Απέπεμψε επίσης τρία μέλη της περιφερειακής κυβέρνησης, τα οποία θεωρήθηκαν δειλά, ενώ ο διοικητής της αστυνομίας παραιτείται.

Η κυβέρνηση Ραχόι κάνει λόγο για «ριζοσπαστικοποίηση» και «αυταρχικό παραλήρημα» στην Καταλονία.

6 Σεπτεμβρίου: Το περιφερειακό κοινοβούλιο υιοθετεί νόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και ο Πουτζεμόντ ανακοινώνει την ημερομηνία της 1ης Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκότωσε μία μαθήτρια και αυτοκτόνησε ο 17χρονος που άνοιξε πυρ σε καφετέρια λυκείου στο Νάσβιλ – Δύο τραυματίες
Εκατοντάδες μαθητές απομακρύνθηκαν από την αστυνομία και μεταφέρονται με λεωφορεία σε κοντινά νοσοκομεία από όπου θα τους παραλάβουν με ασφάλεια οι δικοί τους
Σκότωσε μία μαθήτρια και αυτοκτόνησε ο 17χρονος που άνοιξε πυρ σε καφετέρια λυκείου στο Νάσβιλ – Δύο τραυματίες
Μία συγγνώμη αξίας 12 εκατομμυρίων δολαρίων – Πανηγυρίζει ο πρίγκιπας Χάρι τη νίκη κόντρα στον όμιλο Μέρντοχ
«Σήμερα τα ψέματα αποκαλύφθηκαν. Σήμερα η συγκάλυψη αποκαλύφθηκε. Και σήμερα αποδεικνύεται πως κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» δήλωσε η πλευρά του πρίγκιπα Χάρι
Μία συγγνώμη αξίας 12 εκατομμυρίων δολαρίων – Πανηγυρίζει ο πρίγκιπας Χάρι τη νίκη κόντρα στον όμιλο Μέρντοχ