Κόσμος

Καταλονία – Δημοψήφισμα: Στα “άκρα” η κόντρα με την κυβέρνηση – Κρύβουν τις κάλπες και τα ψηφοδέλτια!

- "Χοντραίνει" η αντιπαράθεση με την Ισπανική κυβέρνηση - "Δεν θα επιτρέψουμε κανένα δημοψήφισμα" - Κρύβουν τις κάλπες και τα ψηφοδέλτια για να μην τα κατασχέσουν οι αρχές - Τι θα σημάνει η απόσχιση της Καταλονίας - Εικόνες και βίντεο

Δύο ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, η κόντρα ανάμεσα στις τοπικές αρχές και της κυβέρνησης της Ισπανίας όλο και φουντώνει. Την ίδια στιγμή που οι κρατικές αρχές πληθαίνουν τις απειλές για κυρώσεις, οι ηγέτες των αυτονομιστών, περισσότερο αποφασισμένοι από πότε, θα παρουσιάσουν σήμερα τις λεπτομέρειες της ψηφοφορίας της Κυριακής.

«Θα φθάσουμε μέχρι το τέλος», δήλωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπου είναι πιθανόν να λειτουργούν εκλογικά τμήματα, αναλαμβάνοντας, μαζί με την τοπική κυβέρνηση, ενώπιόν τους «την πλήρη ευθύνη» της οργάνωσης του δημοψηφίσματος.

Κρύβουν τις κάλπες για να μην τις βρει η ισπανική αστυνομία!

Εδώ και εβδομάδες, παίζεται το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, με τους Καταλανούς να κρύβουν τις κάλπες από την κεντρική κυβέρνηση για να κρύψει τις κάλπες, τα ψηφοδέλτια ή το άνοιγμα ιστοσελίδων όπου οι εκλογείς μπορούν να βρουν τη διεύθυνση του εκλογικού τους τμήματος.

Την Πέμπτη (28.09.2017) διαδήλωση μαθητών και φοιτητών υπέρ του δημοψηφίσματος συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ νέοι έδωσαν και για σήμερα ραντεβού μπροστά από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, ιστορικό κτίριο στο κέντρο τη πόλης,.

«Θα ψηφίσουμε! Ανεξαρτησία!»

Η Ισπανία έχει γνωρίσει πολλές αυτονομιστικές εντάσεις στη Χώρα των Βάσκων και την Καταλονία. Από τις αρχές του Νοεμβρίου διέρχεται τη σοβαρότερη πολιτική κρίση της εδώ και 40 χρόνια, σύμφωνα με την ηγεσία της.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για την οργάνωση του δημοψηφίσματος, παρά την απαγόρευσή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι οι αυτονομιστές το ζητούν από το 2012.

Από την πλευρά τους οι ισπανικές αρχές πληθαίνουν τις έρευνες και τις απειλές για κυρώσεις.

Χθες, η ισπανική αστυνομία κατέσχεσε 2,5 εκατομμύρια ψηφοδέλτια και 4 εκατομμύρια φακέλους σε αποθήκη κοντά στην Βαρκελώνη. Ανακάλυψε επίσης μία εκατοστή κάλπες , αλλά δεν είναι γνωστό εάν έχουν σχέση με την οργάνωση του δημοψηφίσματος.

Ακόμη και αν ο πληθυσμός της Καταλονίας είναι διχασμένος ως προς το θέμα της ανεξαρτησίας, η πλειοψηφία των κατοίκων της επιθυμεί τη διεξαγωγή ενός νόμιμου δημοψηφίσματος.

Ισπανική κυβέρνηση: Δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα

Ομως η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και η δικαιοσύνη είναι αποφασισμένοι να απαγορεύσουν και να αποκλείσουν την πρόσβαση στα εκλογικά τμήματα χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις της τάξης που έχουν μαζικά αναπτυχθεί στην Καταλονία, ενισχυμένες με δύναμη 10.000 αστυνομικών.

Ο ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου», στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης πως η ψηφοφορία είναι παράνομη.

Δύο ειδικοί του ΟΗΕ ωστόσο ζήτησαν από τη Μαδρίτη να δείξει σύνεση.

«Ανεξάρτητα από την νομιμότητα του δημοψηφίσματος, οι ισπανικές αρχές έχουν την ευθύνη για τον σεβασμό των θεμελιωδών για τις δημοκρατικές κοινωνίες δικαιωμάτων», δήλωσαν ο Ντέιβιντ Κέι, ειδικός εισηγητής για την προώθηση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και την έκφραση, και ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας Αλφρεντ ντε Ζάγιας.

Την Πέμπτη έγινε σύσκεψη συντονισμού των μέτρων ασφαλείας πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι ανάμεσα σε εκπροσώπους της κεντρικής και της καταλανικής κυβέρνησης, ανάμεσά τους και ο Κάρλες Πουτζεμόντ, η οποία ωστόσο κατέληξε σε… κατέληξε σε διάλογο κωφών.

Διαφύλαξη της συμβίωσης

Σε αυτό το σημείο, ο Ζοακίν Φορν, αρμόδιος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις στην τοπική κυβέρνηση τη Καταλονίας, υπερθεμάτισε: «Το σημαντικότερο από όλα είναι να διαφυλαχθεί η συμβίωση. Αλλά είναι προφανές ότι δεν θα σταματήσουμε τη διαδικασία του δημοψηφίσματος».

«Η πλειονότητα των νέων είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, και αν δεν ήταν , έγινε, αφού είδε τι έχει κάνει η Ισπανία τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωνε από την πλευρά της νεαρή διαδηλώτρια, η Άινα Γκονζάλες, 16 ετών, αναφερόμενη στις έρευνες και τις συλλήψεις των τελευταίων εβδομάδων.
Στο στρατόπεδο των αντιπάλων του δημοψηφίσματος, η Καταλανική Κοινωνία των Πολιτών, μία ένωση που ιδρύθηκε τον Απρίλιο 2014, απηύθυνε έκκληση για «σύνεση και σωφροσύνη», την καταλανική «Seny».

Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα κατήγγειλε από την πλευρά της τις πιέσεις επί των δημοσιογράφων και των δύο πλευρών.

Και η Τράπεζα της Ισπανίας θεωρεί ότι οι εντάσεις στην Καταλονία, που συμβάλλει με 20% στο ισπανικό ΑΕΠ, απειλούν με επιπτώσεις επί της οικονομικής ανάπτυξης.

Τι θα σημαίνει η απόσχιση της Καταλονίας

Το μεγάλο ερώτημα σε ό,τι αφορά στους Ευρωπαίους είναι εάν αντέχει η ισπανική οικονομία την απόσχιση της καρδιά της βιομηχανίας της.

Τι σημαίνει η Καταλονία σε οικονομικό επίπεδο για την Ισπανία; Το 1/5ο (σχεδόν) του ΑΕΠ τη χώρας, καθώς το ΑΕΠ της περιοχής αντιστοιχεί σε 220 δισεκατομμύρια ενός συνόλου 1,232 δισ. ευρώ.

Στην Καταλονία, επίσης κατοικούν 7,5 εκατομμύρια από τα 46,56 εκατομμύρια των κατοίκων της Ισπανίας.

Το μέσο εισόδημα των Καταλανών είναι λίγο μεγαλύτερο από εκείνο σε ολόκληρη την Ισπανία που διαμορφώνεται στα 26,500 ευρώ το χρόνο.

Η βαριά βιομηχανία της χώρας, αυτοκινητοβιομηχανία και εταιρίες ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας έχουν την έδρα τους στην Καταλονία.

Καταλονία δημοψήφισμα

Lose – lose

Η απώλεια μια τέτοιας περιοχής για την Ισπανία θα ήταν σίγουρα μεγάλη…

Υπάρχει ωστόσο και η αντίθετη άποψη.

Όλη αυτή η άνθηση έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο ενός ενιαίου κράτους το οποίο λειτουργεί στην ενοποιημένη ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι ενισχύσεις από τον κεντρικό κορμό θα κοπούν μαχαίρι σε περίπτωση απόσχισης, ενώ το νέο κράτος δεν θα έχει το δικαίωμα παραμονής στο ευρώ.

Με νέο νόμισμα και κυρίως λόγω της γενικότερης οικονομικής αναταραχής που θα υπάρξει υπολογίζεται ότι θα υπάρξει μια άμεση μείωση στο ΑΕΠ της τάξης του 20%.

Παράλληλα η έξοδος από το ευρώ θα σημάνει την αποχώρηση μεγάλου μέρους των βιομηχανιών και αύξηση της ανεργίας.

Μεγάλο πλήγμα θα υποστεί σε πρώτο στάδιο και ο τουρισμός της χώρας καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα θα επικρατεί αβεβαιότητα και αστάθεια. Ο τουρισμός για την Καταλονία είναι εξίσου “βαριά” βιομηχανία.

Αρκεί να δει κανείς τον αριθμό μόνο των Γερμανών τουριστών που επισκέπτονται τον χρόνο την περιοχή. Οι Γερμανοί τουρίστες έφτασαν τα 17 εκατομμύρια πέρυσι και η απώλειά τους θα σημάνει τεράστιο οικονομικό πλήγμα.

Μια απόσχιση της Καταλονίας θα είναι μια κατάσταση lose-lose για την Μαδρίτη και την Βαρκελώνη και το αύριο φαντάζει κάτι παραπάνω από δύσκολο και για τις δύο πλευρές. Έχουν και οι δύο να χάσουν, αν και στο… ζύγι οι απώλειες φαίνονται μεγαλύτερες για την Ισπανία σε βάθος χρόνου, καθώς η οικονομική αστάθεια της Καταλονίας ίσως ξεπεραστεί σε μικρό διάστημα…

Αυτό που πραγματικά τρομάζει τους περισσότερους όμως είναι η αστάθεια σε κοινωνικό επίπεδο.

Κανείς δεν γνωρίζει την αντίδραση όσων Καταλανών είναι αντίθετοι με την απόσχιση, ειδικά στην περίπτωση που υπάρξει αύξηση της ανεργίας, μείωση μισθών κλπ

Ο Αθλητισμός παίρνει θέση

Άλλοι δεν θέλησαν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και άλλοι εξέφρασαν με άνεση την άποψη τους. Ο αθλητισμός στην Καταλονία αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος της κοινωνίας και δεν θα μπορούσε να μην… εμπλακεί στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Η Καταλονία έχει μία από τις πιο ισχυρές ομάδες στον κόσμο, την Μπαρτσελόνα, ένα GP στη Formula 1, ενώ έχει… βγάλει και πολλά μεγάλα ονόματα του αθλητισμού.

Ετσι, θα ήταν αδύνατο ο αθλητισμός να μην “εμπλακεί” στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ο Ζεράρ Πικέ της Μπαρτσελόνα και παγκόσμιος πρωταθλητής με την εθνική Ισπανίας, θέλει οι Καταλανοί να εκφράσουν τη γνώμη τους στις κάλπες.

Από σήμερα μέχρι και την Κυριακή, πρέπει να κινούμαστε ειρηνικά.

Να μην τους δώσουμε οποιαδήποτε δικαιολογία. Είναι ό,τι θέλουν. Να τραγουδάμε δυνατά και πολύ ισχυρά: θα ψηφίσουμε”, έγραψε στο Twitter, ωστόσο ποτέ δεν αποκάλυψε εάν είναι υπέρ της ανεξαρτησίας ή όχι.

Δεν έχει τίποτε να κάνει με το εάν είμαι υπέρ του δημοψηφίσματος ή υπέρ της ανεξαρτησίας.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν υποστηρίξει το δημοψήφισμα στην Καταλονία και την υπόλοιπη Ισπανία, οι οποίοι είναι ενάντια στην ανεξαρτησία”, τόνισε.

Γκασόλ: “Οι άνθρωποι πρέπει να εμπλακούν και δεν πρέπει να παραμείνουν χωρίς ψήφο”

Ο Πάου Γκασόλ, δεν θέλησε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα: “Δεν ξέρω τι θα κάνω. Δεν ξέρω αν θα είμαι πάντα υπέρ, όμως πάντα υπερασπίζομαι το δικαίωμα των ανθρώπων, να μπορούν να ψηφίζουν και να έχουν γνώμη για μία κοινωνική κατάσταση που θα τους επηρεάσει όλους.

Εδώ και παντού οι άνθρωποι πρέπει να εμπλακούν και δεν πρέπει να παραμείνουν χωρίς ψήφο”, τόνισε ο σέντρερ της Εθνικής Ισπανίας.

Η Ισπανίδα κολυμβήτρια Μιρέια Μπελμόντε τόνισε στην εφημερίδα “El Mundo”: “Πάντα λέω ότι η Καταλονία είναι Ισπανία”.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής της Μπαρτσελόνα, Πεπ Γκουαρντιόλα, είναι ένα από τα πιο διάσημα πρόσωπα του τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. “Οι Καταλανοί είναι θύματα ενός κράτους που άρχισε μια λανθασμένη πολιτική δίωξη της Δημοκρατίας, στην οποία ένας υπουργός Εσωτερικών συνωμοτεί εναντίον της υγείας των Καταλανών, που παράγει ψευδή στοιχεία σε βάρος κυβερνητών μας”, δήλωσε ο τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι τον περασμένο Ιούνιο.

Ναδάλ: “Η Ισπανία είναι καλύτερη με την Καταλονία

O επικεφαλής στην παγκόσμια κατάταξη του τένις, Ράφαελ Ναδάλ, θέλει να δει την Ισπανία να μένει ενωμένη.

Εγώ δεν καταλαβαίνω μια Ισπανία χωρίς την Καταλονία. Και δεν θέλω ούτε να το καταλάβω, ούτε και να το δω. Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί, παρά χωριστά.

Χωρίς αμφιβολία, η Ισπανία είναι καλύτερη με την Καταλονία και η Καταλονία είναι καλύτερη με την Ισπανία”, δήλωσε στην El Mundo.

Ο Μαρκ Μαρκέθ, παγκόσμιος πρωταθλητής της MotoGP, αναφέρθηκε πρόσφατα σε αυτό το θέμα, σε συνέντευξή του στην “El Mundo”: “Ανησυχώ, είναι σαφές, δεδομένου ότι αφορά το σύνολο της κοινωνίας.

Με επηρεάζει ως πολίτη, αλλά δεν καταλαβαίνω αρκετά. Ο,τι διάβασα ή είδα στα δελτία, δεν είναι αρκετά. Προτιμώ να κρατήσω τη γνώμη μου.

Πάντως είναι λυπηρό αυτό που κάνει η κυβέρνηση, γιατί φαίνεται ότι πάμε σε έναν εμφύλιο πόλεμο”, είπε ο 24χρονος.

Είναι απίστευτο ότι σε μια δημοκρατική χώρα, δεν μας επιτρέπεται να αποφασίσουμε. Είμαι υπέρ του δικαιώματος να αποφασίσουμε και στη συνέχεια έρχεται το ποδόσφαιρο”, δήλωσε ο πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα, Τσάβι, σε συνέντευξή του στο “TV3”.

Στην Ισπανία συμβαίνουν πράγματα που είναι απίστευτα. Υπάρχει ένα χωριό, το οποίο είναι Καταλονία, που βγαίνει στους δρόμους απαιτώντας το δικαίωμα να αποφασίζει και κάποιοι κοιτάζουν στην άλλη κατεύθυνση”.

Την ίδια στιγμή, αποστάσεις κρατάει η Εσπανιόλ. Η δεύτερη ομάδα της Βαρκελώνης, εξέφρασε την πρόθεσή της να παραμείνει “στο περιθώριο των πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών” που συμβαίνουν στην Καταλονία.

Είμαστε αθλητικός σύλλογος, όχι πολιτικός, και εστιάζουμε στην ανάπτυξη και το έργο μας” έχει αναφέρει σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας, Ραμόν Ρόμπερτ.

Ο Ζιντάν δεν θέλει πρωτάθλημα χωρίς Μπαρτσελόνα

Όσον αφορά τον προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης, Ζινεντίν Ζιντάν -αιώνιας αντιπάλου της Μπαρτσελόνα- έχει δηλώσει για το συγκεκριμένο ζήτημα. “Υπάρχει κόσμος που θέλει την ανεξαρτησία και κόσμος που δεν την θέλει.

Είναι πολύπλοκο ζήτημα. Αυτό που δεν βλέπω να γίνεται και ελπίζω να μη συμβεί, είναι ένα πρωτάθλημα χωρίς τη Μπαρτσελόνα. Αυτό δεν το θέλω” δήλωσε ο Ζιζού.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα