Site icon NewsIT

Καταλονία: Εξοργιστικό! Καθηγητές ρεζιλεύουν παιδιά Εθνοφυλάκων

04.10.2017 | 16:26
Καταλονία

Οργή. Αγανάκτηση. Θυμός. Συναισθήματα που έχουν κάθε δικαίωμα να νιώθουν οι πολίτες στην Καταλονία για τις εικόνες ντροπής την ημέρα του δημοψηφίσματος. Δεν έχουν δικαίωμα να κατηγορούν μικρά παιδιά να νιώθουν άσχημα για τις πράξεις των γονιών τους.

Η Καταλονία “βράζει”. Και “βράζει” με ευθύνη της κυβέρνησής της και της κυβέρνησης Ραχόι. Σε αυτό όμως, δεν έχουν καμία ευθύνη τα παιδιά των εθνοφυλάκων, τους οποίους έστειλε ο Ραχόι να σταματήσουν το δημοψήφισμα. Των αστυνομικών που έδειραν απρόκλητα πολίτες κάθε ηλικίας.

Τα παιδιά αυτά που από την περασμένη Δευτέρα δέχονται επιθέσεις από τους καθηγητές τους. Που τους ζητούν ευθύνες για τις πράξεις των γονιών τους. Παιδιά που δεν ματώνουν όπως οι ψηφοφόροι στη δημοψήφισμα. Αλλά “ματώνουν” ψυχικά γιατί δέχονται bullying από τους ίδιους τους καθηγητές τους!

Θύματα τα παιδιά στην Καταλονία

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα φέρνε στο φως δημοσίευμα της El Pais. Από το γυμνάσιο Ελ Παλάου στο Σαντ Αντρέου ντε λα Μπάρκα. Εκεί, καθηγητές ξευτέλισαν παιδιά Εθνοφυλάκων.

«Θα είσαι ευχαριστημένος με όσα έκανε χθες ο πατέρας σου», έψεξε ο Καταλανός καθηγητής έναν μαθητή, γιό Εθνοφύλακα, μπροστά σε όλη την τάξη του.

«Σήμερα δεν μπορώ να σας κάνω το μάθημα όπως πάντα. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Η αμάθεια της Εθνοφυλακής έγινε πασιφανής. Το μόνο που γνωρίζουν είναι να δέρνουν», είπε άλλος καθηγητής στους μαθητές του.

Στην περιοχή, 100 μέτρα από το σχολείο, βρίσκονται το διοικητήριο, οι στρατώνες και τα καταλύματα οικογενειών των Εθνοφυλάκων που υπηρετούν στην περιοχή. Στο τεράστιο συγκρότημα του Σώματος διαμένουν περίπου 200 οικογένειες (περίπου 1.000 άνθρωποι).

“Να μας αδειάσεις τη γωνιά”

«Η κόρη μου αντέδρασε. Είναι 15 χρόνων και έχει χαρακτήρα. Εγώ την είχα προειδοποιήσει για την κατάσταση, πως τα πράγματα θα ήταν τεταμένα και να μην εκνευριζόταν εάν της έλεγαν κάτι. Όμως δεν μπόρεσε να κρατηθεί. Αυτή έχει γεννηθεί στην Καταλονία. Τους είπε πως αυτό είναι άδικο, όμως γενικευόταν και έτσι ζήτησε την άδεια να φύγει. Της είπαν να τους αδειάσει τη γωνιά», τονίζει στην εφημερίδα El Pais , o Χαβιέρ Φερνάνδεθ που από το 1989 βρίσκεται στην Καταλωνία και από το 2003 ζει στον Σαντ Αντρέου.

Απαίτησαν… εξηγήσεις από τα παιδιά

Οι καθηγητές αξίωσαν από τους μαθητές να εκφράσουν την αποτροπή τους για τα γεγονότα της Κυριακής. Πέντε από αυτούς, μετά όσα έγιναν, αρνήθηκαν να το κάνουν και τηλεφώνησαν στις οικογένειές τους για να τους πάρουν από το σχολείο.

Το απόγευμα, οι γονείς συναντήθηκαν με τους δύο διευθυντές του σχολείου και τους εξέφρασαν τα παράπονά τους. «Υπήρξαν και κάποια παιδιά που δεν είχαν το θάρρος να παραπονεθούν. Απλώς υπέμειναν τις προσβολές και έκλαψαν μόνον όταν επέστρεψαν σπίτι», τόνισε ένας άλλος Εθνοφύλακας.

Ο διευθυντής του σχολείου Ελ Παλάου εξήγησε πως «υπήρξαν πολλοί γονείς που εξέφρασαν παράπονα για τα όσα συνέβησαν. Επί του παρόντος συγκεντρώνουμε όλες τις εκδοχές (χθες το σχολείο ήταν κλειστό λόγω της γενικής απεργίας) και θα λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις έτσι ώστε το συμβάν να μην αλλοιώσει τις συνθήκες συμβίωσης, που πάντοτε υπήρξε άψογη».

Ευτυχώς, είναι λίγοι

Όλες οι πηγές—γονείς, καθηγητές, δημοτικές αρχές—εντοπίζουν τα γεγονότα σε μεμονωμένες περιπτώσεις «δύο, ή τριών καθηγητών». Ωστόσο, εκφράζουν την ανησυχία τους για την επίπτωση που αυτό το επεισόδιο μπορεί να έχει σε όλη την κοινότητα.

Ακόμη και οι πιο επικριτικοί από τους γονείς επαινούν τη στάση των υπόλοιπων καθηγητών: «πολλοί μπόρεσαν να βιώσουν την κατάσταση χωρίς να μεταφέρουν την ένταση στα παιδιά. Υπήρξε μάλιστα ένας που τους είπε: “το γνωρίζετε πως εγώ είμαι υπέρ της ανεξαρτησίας, όμως στην τάξη δεν μιλάμε για πολιτική”», εξηγεί ο Μπαρτολομέ Μπάρμπα, ένας από τους γονείς.

Το Σαντ Αμπρέου ντε λα Μπάρκα…

Δήμοι όπως το Σαντ Αμπρέου ντε λα Μπάρκα (27.000 κάτοικοι), που βρίσκεται κοντά στο Μπάις Λιομπρεγκάτ και φιλοξενεί σημαντικές εγκαταστάσεις της Εθνοφυλακής, αποτελούν κάποια από τα εύθραυστα όρια της συνύπαρξης στην καταλανική κρίση.

Η ένταση στον δήμο εντάθηκε την Κυριακή. Η Εθνοφυλακή εισέβαλε στο ίδιο σχολείο για να εμποδίσει την ψηφοφορία στο δημοψήφισμα και, μολονότι υπήρξαν λεκτικές αντιπαραθέσεις και συνθήματα, δεν προκλήθηκαν σημαντικά επεισόδια.

Τέτοια επεισόδια σημειώθηκαν όμως στο κέντρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης του δήμου, όπου είχαν μεταφερθεί οι κάλπες. Εκεί όπου οι ειδικές δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν σε ορισμένους από τους δημότες.

Οι δημοτικές εκλογές

Στις δημοτικές εκλογές του Σαντ Αντρέου, τον Μάιο του 2015, επικράτησε το Καταλανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSC, που αντιτίθεται στην ανεξαρτησία), με 53%. Ακολούθησαν οι Podemos (15%), το αποσχιστικό κόμμα ERC (14%) και οι κεντρώοι Ciutadans (10%).

Όμως στις εκλογές που έφεραν τον Κάρλες Πουτζεμόντ στην προεδρία της Καταλωνίας, το ψηφοδέλτιο με τις περισσότερες ψήφους ήταν εκείνο των μη αποσχιστικών των Ciutatans (27%), με το PSC να έπεται (23%) και την αυτονομιστική συμμαχία των Junts pel Si να συγκεντρώνει το 19%.

Ο δήμαρχος Ενρίκ Λιόρκα (PSC) διαβεβαιώνει πως είναι «πολύ ανήσυχος για την αυξανόμενη ένταση». Τη Δευτέρα, ο ίδιος προπηλακίστηκε, σχεδόν υπέστη επίθεση, σε εκδήλωση που είχε διοργανωθεί για την καταγγελία της βίαιης καταστολής της Κυριακής.

«Το τραυματικό είναι πως επρόκειτο για μία συγκέντρωση κατά της βίας. Σύντομα όμως άρχισαν να φωνάζουν αυτονομιστικά συνθήματα και μόλις κάποιοι πήγαμε να φύγουμε μας έσπρωχναν και μας έβριζαν», τόνισε.

Ένα άλλο δείγμα της έντασης είναι και η επίθεση που δέχθηκε την Τρίτη (03.10.2017) δημοσιογράφος τοπικού τηλεοπτικού δικτύου που κάλυπτε την πορεία αυτονομιστών. Διακομίσθηκε στο νοσοκομείο του Μπελβίτζε με προβλήματα όρασης έπειτα από ισχυρό χτύπημα που δέχθηκε στο κεφάλι.

Δίωξη στον αρχηγό της αστυνομίας

Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση της Μαδρίτης δείχνει ανυποχώρητη. Μετά το διάγγελμα του βασιλιά της Ισπανίας Φελίππε έρχεται απόψε το βράδυ αυτό του Κάρλες Πουτζεμόντ. Αναμένεται να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η ένταση συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και την Τετάρτη (04.10.2017) έγινε γνωστό ότι η ισπανική δικαιοσύνη κάλεσε για κατάθεση στο πλαίσιο διαδικασίας άσκησης δίωξης για στασιασμό, τον αρχηγό της καταλανικής αστυνομίας και στελέχη αυτονομιστικών ενώσεων της Καταλονίας!

Η δικαστική έρευνα αφορά γεγονότα που συνέβησαν μετά την 20ή Σεπτεμβρίου, όταν η σύλληψη 14 αξιωματούχων της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας είχε προκαλέσει διαδηλώσεις κατά της ισπανικής εθνοφυλακής στη Βαρκελώνη.

Πρόκειται για τους Χοσέπ Λουίς Τραπέρο, αρχηγό της καταλανικής αστυνομίας, και τους επικεφαλής των ενώσεων Omnium Cultural και ANC Ζόρντι Σάντσες και Ζόρντι Κούσαρτ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / El Pais

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version