- Σόου από τον Κάρλες Πουτζδεμόν – Έδωσε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, μίλησε τρεις γλώσσες και δεν είπε… τίποτα - Ζήτησε να καθυστερήσει η ανεξαρτησία στην Καταλονία για να αποφευχθούν τα επεισόδια - Αρνήθηκε ότι έφυγε για το Βέλγιο για να ζητήσει άσυλο - Αρνήθηκε επίσης να γυρίσει στην Καταλονία χωρίς εγγυήσεις! "Θα μείνω εδώ για ασφάλεια" είπε - Ακύρωσε την ανεξαρτησία της Καταλονίας το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας
Άφησε την Καταλονία για να… μεταφέρει το πρόβλημα (που εκείνος δημιούργησε εν πολλοίς) στην “καρδιά” της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες. Ο Κάρλες Πουτζδεμόν εμφανίστηκε ενώπιων των δημοσιογράφων, έκανε… επίδειξη γλωσσομάθειας αλλά για την “τηγανίτα” (Καταλονία) καθόλου… μέλι.
Από το Press Club των Βρυξελλών, ο καθαιρεθείς ηγέτης της Καταλονίας μίλησε σε τρεις γλώσσες (καταλανικά, ισπανικά και αγγλικά) για να τον καταλάβουν όλοι. Αλλά κατάφερε να τους αφήσει όλους… “χαζούς” με όσα είπε.
Πουτζδεμόν: Δεν γυρίζω, θέλω εγγυήσεις
Τι είπε; Ότι δεν θέλει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο, αλλά ούτε και θα γυρίσει στην Καταλονία χωρίς να του δοθούν εγγυήσεις. Ότι πήγε στις Βρυξέλλες για να μεταφέρει το καταλανικό στην “καρδιά” της Ευρώπης. Ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας με το άρθρο 155 θέλει να διαλύσει την Καταλονία. Ότι η ανεξαρτησία πρέπει να καθυστερήσει (!) για να αποφευχθούν τα επεισόδια.
Και φυσικά, ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 21η Δεκεμβρίου, τις οποίες προκήρυξε η Μαδρίτη, μετά την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας.
Ο Κάρλες Πουτζδεμόν δεν διευκρίνισε ποιές είναι οι εγγυήσεις που ζητά για να επιστρέψει στην Ισπανία. Αρνήθηκε ότι ζητά άσυλο στο Βέλγιο και πως προσπαθεί να ξεφύγει από την ισπανική δικαιοσύνη.
Μίλησε επίσης για τις κατηγορίες (εξέγερση, ανταρσία και κακοδιαχείριση) που ζητά ο γενικός εισαγγελέας να του απαγγελθούν. Είναι αβάσιμες, είπε.
Σύμφωνα με τον Πουτζδεμόν ένα “μέρος της καταλανικής κυβέρνησης” θα παραμείνει στην Καταλονία για να συνεχίσει τις πολιτικές της δραστηριότητες.
«Φρένο» στην ανεξαρτησία
Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας έκρινε ότι χρειάζεται μία «επιβράδυνση» της διαδικασίας ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας για την αποφυγή ταραχών». «Υποχρεωθήκαμε να προσαρμόσουμε το σχέδιο εργασίας μας για να αποφύγουμε τη βία» και αν «αυτή η στάση έχει ως τίμημα την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Δημοκρατίας, τότε πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό είναι ένα λογικό τίμημα για την Ευρώπη του 21ου αιώνα», τόνισε.
Ο ηγέτης των Καταλανών υποστήριξε ότι θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών που προκήρυξε – στην Καταλονία- η ισπανική κυβέρνηση. Αφού αποδέχτηκε τις εκλογές, διερωτήθηκε αν η Μαδρίτη θα σεβαστεί επίσης το αποτέλεσμα.
Σημειώνεται ότι μαζί του στο Βέλγιο είναι και επτά υπουργοί της καταλανικής κυβέρνησης.
«Άκυρο» στην Καταλονία
Εκτός από τον Πουτζδεμόν, άκυρο στην ανεξαρτησία που κήρυξε μονομερώς την περασμένη Παρασκευή (27.10.2017) έριξε και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε παράνομη την κήρυξη της ανεξαρτησίας, όπως άλλωστε αναμενόταν.
Επίσης, κάλεσε την πρόεδρο του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαδέλ και άλλους πέντε εξέχοντες κοινοβουλευτικούς της περιφέρειας να καταθέσουν στις 2 και 3 Νοεμβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.