Κόσμος

Καταλονία: Στα άκρα! Απειλές για… “ξήλωμα” της αυτονομίας από τη Μαδρίτη

Το δημοψήφισμα στην Καταλονία άνοιξε πληγές, που δύσκολα θα κλείσουν. Η Βαρκελώνη διαμηνύει πως θα κηρύξει μονομερώς ανεξαρτησία. Και η Μαδρίτη απειλεί να της πάρει όλες τις εξουσίες.

Το ποσοστό υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας στο δημοψήφισμα της Κυριακής (01.10.2017) έφτασε το 90% σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση. Η Μαδρίτη όχι απλά δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα, αλλά ούτε και το δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Ήταν χαρακτηριστική η φράση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στο διάγγελμά του: δεν υπάρχει δημοψήφισμα, είπε. Η κυβέρνηση της Καταλονίας διαμηνύει πως θα κηρύξει, έστω και μονομερώς, την ανεξαρτησία της. Αλλά η Μαδρίτη δεν πρόκειται να συναινέσει.

Στα άκρα για την Καταλονία

Η Ισπανία βιώνει εδώ και καιρό ένα εμφυλιακό κλίμα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από την ωμή βία της αστυνομίας και της εθνοφυλακής κατά των Καταλανών ψηφοφόρων. 893 άνθρωποι τραυματίστηκαν και οι εικόνες ντροπής κάνουν το γύρο του κόσμου.

[read4more]

Η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι αποφασισμένη να κρατήσει σκληρή στάση. Και στο μήνυμα της Βαρκελώνης για ανακήρυξη, μονομερώς, της ανεξαρτησίας της, “απαντά” με το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος.

Η “απειλή” εκφράστηκε δια στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το αμφιλεγόμενο άρθρο 155 του Συντάγματος. Προβλέπει την αναστολή εξουσιών των τοπικών κυβερνήσεων, σε περίπτωση που πλήττεται η εθνική κυριαρχία.

Δηλαδή, με απλά λόγια, η Μαδρίτη, απειλεί την Καταλωνία με “ξήλωμα” ακόμη και της αυτονομίας της!

«Το 155 είναι εδώ, και προτιθέμεθα να ασκήσουμε τον νόμο σε όλη του την ισχύ. Η υποχρέωσή μας είναι να επιλύουμε προβλήματα και θα το κάνουμε μολονότι ορισμένα από τα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να μας προκαλούν πόνο. Αλλά εάν κάποιος βούλεται να διακηρύξει την ανεξαρτησία του, θα πρέπει τότε να του πούμε ότι δεν μπορεί». Αυτή ήταν η ξεκάθαρη δήλωση του Καταλά σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης TVE.

Βία; Ποια βία;

Όλος ο κόσμος παρακολούθησε παγωμένος την ωμή βία από πλευράς αστυνομίας και εθνοφυλακής κατά των ψηφοφόρων. Σφαίρες καουτσούκ, δακρυγόνα, γκλοπιές, ακόμα και κλωτσιές. Θύματα κάθε ηλικίας, ακόμη και μεγάλοι άνθρωποι είναι ανάμεσα τους 893 τραυματίες.

Για την ισπανική κυβέρνηση ήταν… Κυριακή. Τίποτα επιλήψιμο δεν έγινε. Το είπε ο Ραχόι στο διάγγελμά του, το επανέλαβε ο Καταλά. Ο τελαυταίος δεν δίστασε να επαινέσει κιόλας τη στάση των δυνάμεων ασφαλείας.

https://www.youtube.com/watch?v=kyTphk8ymc4

Ο Ραφαέλ Καταλά μίλησε για υποδειγματική δράση της αστυνομίας. Είπε ότι έδειξαν σεβασμό στους πολίτες (!). Και πως χρησιμοποίησαν βία αλλά μόνο σε “ακραίες καταστάσεις”.

https://www.youtube.com/watch?v=mdVOBpCUalc&t=3s

Και δεν παρέλειψε να ρίξει μπηχτές για όσους κατακρίνουν την ισπανική κυβέρνηση.

«Όσο κι εάν προσπάθησε κανείς να εστιάσει στο αντίθετο, εγώ βλέπω πως συμπεριφέρονται απέναντι σε δημόσιες αναταραχές οι αστυνομίες κρατών, των οποίων σήμερα τα μέσα ενημέρωσης εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους. Εγώ πιστεύω πως επέδειξαν απέναντι στους πολίτες σεβασμό, μέτρο, αναλογικότητα στην επέμβασή τους και δεν χρησιμοποιήθηκε βία παρά μόνον σε ακραίες περιστάσεις», είπε στο TVE.

https://www.youtube.com/watch?v=0nUNJwqEVMI

Παρά τη βία και το ξύλο, η ισπανική αστυνομία δεν κατάφερε να αποτρέψει τη λειτουργία πολλών εκλογικών τμημάτων. Ο Καταλά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero, είπε: «οι αστυνομικές δυνάμεις χρειάσθηκε να μετριάσουν τη χρήση βίας στις επεμβάσεις τους. Μία δύσκολη ισορροπία. Η βασική θεωρία ήταν να εμποδίσουμε την παράνομη ψηφοφορία, όμως υπό αυτές τις συνθήκες αναγκασθήκαμε να δράσουμε με προνοητικότητα και με περιορισμένη χρήση βίας: ο στόχος ήταν να μη γίνει το δημοψήφισμα και αυτό το κατορθώσαμε».

«Λυπόμαστε για τους τραυματίες»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο εξέφρασε «τη λύπη του για τους τραυματίες και από τις δύο πλευρές».

Σε δηλώσεις του στα δίκτυα Antena 3 και RNE, υπεραμύνθηκε του τρόπου που έδρασε η αστυνομία. Παραδέχθηκε, τουλάχιστον, πως «δεν είναι ευχάριστο» να βλέπει κανείς τραυματίες στους δρόμους.

«Λυπάμαι για τους τραυματίες και από τις δύο πλευρές, αλλά η χρήση βίας ήταν επιβεβλημένη για να αποφευχθεί ένα χειρότερο κακό» πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε, η Εθνική Αστυνομία και η Εθνοφυλακή χρησιμοποίησαν ειδικές δυνάμεις καταστολής μόνον σε μία περίπτωση: για την επέμβαση στην περιοχή γύρω από το γυμνάσιο “Ραμόν Λουλ” στη Βαρκελώνη και μόνον όταν διαπίστωσαν πως οι αστυνομικές δυνάμεις εκεί «ήυαν περικυκλωμένες» και σε μία «περίπλοκη κατάσταση».

https://www.youtube.com/watch?v=APsHNIrS7-s&t=7s

Οι Mossos d’ Esquadra

Όσον αφορά το άλλο μεγάλο θέμα, τη στάση που κράτησε σε πολλές περιπτώσεις το σώμα της τοπικής αστυνομίας Mossos d’ Esquadra, επιτρέποντας σε πολλές περιπτώσεις να σπάσει ο αποκλεισμός των εκλογικών τμημάτων και να διεξαχθεί η ψηφοφορία, αμφότεροι οι υπουργοί απέφυγαν να εκφρασθούν άμεσα.

O Kαταλά δήλωσε πως θα αφήσει στα χέρια «των δικαστών και της εισαγγελίας τις έρευνες για το εάν διαπράχθηκαν παρατυπίες, για παράδειγμα η απραξία των Mossos, όπως έχει καταγγελθεί. Γιατί οι Mossos, ως δικαστική αστυνομία, είχαν μία αποστολή και θα πρέπει να επιβεβαιωθεί το τι συνέβη. Αλλά αυτό σε ένα κράτος δικαίου επαφίεται στους δικαστές».

Δεν ήταν λίγες οι φορές την Κυριακή που μέλη της Mossos ήρθαν στα χέρια με αστυνομικούς ή εθνοφύλακες…

Από την πλευρά του και ο Θόιδο προέτρεψε να πρυτανεύσει η φρονιμότητα και να περιμένουν πρώτα την απόφαση των δικαστών.

Όσον αφορά γιατί έμειναν ορισμένα εκλογικά τμήματα ανοικτά, παρέπεμψε για την απάντηση στους ίδιους τους Mossos: «ρωτήστε αυτούς. Ήταν εκείνοι που είχαν την ευθύνη και την δικαιοδοσία για να εκτελέσουν τη δικαστική απόφαση».

Τόνισε πως «πολλά στελέχη» του σώματος αυτού θεωρούν πως βρίσκονται πάνω από τις διαταγές των πολιτικών: «ευελπιστώ πως θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», υπενθυμίζοντας πως χθες προτού ανοίξουν οι κάλπες, οι Mossos είχαν ζητήσει την συνδρομή της Εθνικής Αστυνομίας και της Εθνοφυλακής.

Δεν ήταν βέβαια μόνο οι Mossos. Την ίδια στάση κράτησαν και οι πυροσβέστες. Το video που δείχνει ομάδα πυροσβεστών να προφυλάσσει ψηφοφόρους κι έναν άνδρα να κλαίει, κάνει πίσως το γύρο του κόσμου.

Διαταγή για… απεργία

Ο «πόλεμος χαρακωμάτων» της καταλανικής κυβέρνησης και τη Μαδρίτη είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Η τοπική «Τζενεραλιτάτ» διέταξε τη Δευτέρα (02.10.2017) οι υπηρεσίες του δημοσίου και τα μέσα μεταφοράς να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας ενόψει της αυριανής γενικής απεργίας σε όλη την Καταλονία.

Εκτός από τη στάση εργασίας, τα εργατικά συνδικάτα, οι οργανώσεις και θεσμοί που συμμετέχουν στην Taula per la Democràcia (Στρογγυλή τράπεζα για τη Δημοκρατία) έχουν προκηρύξει συγκεντρώσεις στις 12.00 τοπική ώρα (13.00, ώρα Ελλάδος) στους χώρους εργασίας και στην Πλατεία του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Παραλύει η Βαρκελώνη

Το διάταγμα για την στάση εργασίας υπογράφηκε από τη “σύμβουλο” Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικογένειας Ντολόρς Μπάσα. Προβλέπει ότι το μετρό, τα λεωφορεία και οι τοπικοί σιδηρόδρομοι θα καλύψουν το 50% των δρομολογίων τους κατά τις ώρες αιχμής (06.30-9.30 και 17.00-20.00) και το 25% κατά την υπόλοιπη ημέρα.

Στους σιδηροδρόμους και τον προαστιακό, θα καλύψουν το 33% καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μολονότι αρχικά είχε ανακοινωθεί πως τα ποσοστά εξυπηρέτησης του κοινού θα είναι ακόμη μικρότερα κατά τις ώρες αιχμής (25%), το υπουργείο επανήλθε, επικαλούμενο τις «οργανωτικές δυσκολίες και τις δυσκολίες στον σχεδιασμό των δρομολογίων που εξέφρασαν οι εργαζόμενοι», αλλά και το «ιδιαίτερο πλαίσιο της κατάστασης κατά τις τελευταίες, αλλά και τις επόμενες ώρες, στην Καταλωνία».

Στα νοσοκομεία το διάταγμα προβλέπει ότι θα καλύπτονται κανονικά όλα τα επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία και στις ειδικές μονάδες τους.

Η απόφαση για την απεργία

Η γενική απεργία κηρύχθηκε από τα συνδικάτα CGT, COS, Intersindical-CSC y Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC). Ενώ όμως αρχικά είχε προβλεφθεί απεργία διαρκείας από τις 3 έως τις 9 Οκτωβρίου, τελικά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συμφώνησαν να περιορισθεί η γενική απεργία την Τρίτη 3 Οκτωβρίου.

Στην προκήρυξή της τα συνδικάτα επικαλούνται ως στόχο τους «τη μάχη κατά της καταστολής και υπέρ των ελευθεριών».

Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα (CC.OO. και UGT) συντάχθηκαν επίσης με την διακήρυξη για «γενική απεργία στη χώρα» που εξέδωσε η Taula, στην οποία συμμετέχουν και οι αυτονομιστικές οργανώσεις ANC και Òmnium.

Η τελική στήριξη των δύο κύριων εργατικών συνδικάτων, που έως την τελευταία στιγμή δεν είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους, αποφασίσθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν με τον αντιπρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας και άλλες οργανώσεις, αργά το βράδυ της Κυριακής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / EFE, El Punt Avui, El Periodico, La Vanguardia, El Publico

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα