Κυριακή, 18 Αυγ.
35oC Αθήνα

“Κατάπιε” το… “γιος πόρνης” και ζήτησε συγγνώμη από τον Ομπάμα [vids]

“Κατάπιε” το… “γιος πόρνης” και ζήτησε συγγνώμη από τον Ομπάμα [vids]

Αν ήθελε να κερδίσει τα 15 λεπτά δημοσιότητας, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε τα κατάφερε μια χαρά. Αποκάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα “γιο πόρνης”, τον απείλησε πως… “θα κυλιστούμε στη λάσπη σαν τα γουρούνια” και αφού έφαγε “πόρτα”, ζήτησε συγγνώμη.

Ήταν μια επίθεση που όμοιά της δεν είχαμε ξαναδεί. Ένας εν ενεργεία πρόεδρος χώρας να καθυβρίζει με τέτοιο τρόπο έναν ομόλογό του και μάλιστα δημοσίως, λίγες ώρες πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους. Το έκανε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε και φυσικά προκάλεσε σάλο!

Ο Ομπάμα ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση τους, στο περιθώριο της συνόδου του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη Βιεντιάν, στο Λάος και ο Ντουτέρτε, μετά τη διεθνή κατακραυγή, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώη. Δι’ αντιπροσώπου βέβαια, αλλά ζήτησε. Όχι ότι αλλάζει κάτι…

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Φιλιππίνων διάβασε στους δημοσιογράφους δήλωση του προέδρου της χώρας, εκφράζοντας τη λύπη του γιατί τα σχόλιά του προκάλεσαν τέτοιο… σάλο! “Λυπάται που τα σχόλιά του μπροστά στους δημοσιογράφους προκάλεσαν τέτοια πολεμική. Ο πρόεδρος Ντουτέρτε εξήγησε ότι τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος Ομπάμα θα τον νουθετούσε σχετικά με τις εξωδικαστικές εκτελέσεις τον οδήγησαν σε αυτό το δηλητηριώδες σχόλιο”, αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Όλα έγιναν λίγο αφού ο Ντουτέρτε προσγειώθηκε στο Λάος και έκανε δηλώσεις στον Τύπο. Όταν ο πρόεδρος των Φιλιππίνων ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να του θέσει ο ομόλογός του των ΗΠΑ το θέμα των μαζικών εξωδικαστικών δολοφονιών διακινητών και χρηστών ναρκωτικών (σ.σ. υπολογίζεται ότι από τις 30 Ιουνίου που ανέλαβε ο Ντουτέρτε έχουν γίνει περίπου 2.500!), άνοιξε το στόμα του και… έχασε τη μπάλα!

Είπε πως θα ήταν “χοντρό” εκ μέρους του Ομπάμα να θέσει ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον αποκάλεσε «πόρνης γιο» (πρόφερε τη φράση στη γλώσσα του), ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να του δείξει σεβασμό και αν δεν το έκανε «θα κυλιστούμε στη λάσπη σαν τα γουρούνια».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντουτέρτε προσβάλει με αυτόν τον τρόπο έναν ξένο ηγέτη. Ακριβώς την ίδια βρισιά χρησιμοποίησε αναφερόμενος στον πάπα Φραγκίσκο, τον Μάιο. Την ίδια έκφραση χρησιμοποίησε επίσης αναφερόμενος στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα του, τον Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, τον οποίο αποκάλεσε «ομοφυλόφιλος πουτ… γιος».

Φυσικά, τα σχόλια του Ντουτέρτε δεν άργησαν να… φτάσουν στ’ αυτιά του Μπαράκ Ομπάμα, που εκείνη την ώρα βρισκόταν ακόμα στην Κίνα για τη Σύνοδο της G20. Από την πρώτη στιγμή άφησε να εννοηθεί ότι η συνάντηση θα ακυρωθεί, όπως κι έγινε. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ντουτέρτε, ο Ομπάμα τον χαρακτήρισε άνθρωπο με… ταμπεραμέντο και πρόσθεσε πως μετά τα σχόλια είχε ζητήσει από τους συνεργάτες του να μιλήσουν με τους ομολόγους τους από την πλευρά των Φιλιππίνων για να διαπιστώσουν αν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για εποικοδομητικές και παραγωγικές συνομιλίες. «Πάντα θέλω να εξασφαλίζω ότι αν κάνω μια συνάντηση, είναι πραγματικά παραγωγική, πως κάτι κάνουμε», εξήγησε.

Λίγη ώρα μετά, έγινε γνωστό πως η συνάντηση ματαιώθηκε. “Οι αντιπροσωπείες μας συμφώνησαν ότι υπό το φως των προβλημάτων πάνω στα οποία πρέπει ακόμη να εργαστούμε, η διμερής συνάντηση ανάμεσα στα δύο έθνη μας αναβάλλεται επ’ αόριστον”, ανακοίνωσε από την πλευρά της η Μανίλα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε