Η πρόσφατη εκλογή του 30χρονου νυν υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς σε νέο αρχηγό του συγκυβερνώντος στην Αυστρία, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 15 Οκτωβρίου, εξοβελίζουν το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων από την πρώτη θέση, που διατηρούσε εδώ και πάνω από ένα χρόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στην τρίτη θέση, όπως διαπιστώνεται σε σημερινή αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της εφημερίδας "Ντερ Στάνταρντ".
Στην πρόθεση ψήφου το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο μετά την εκλογή του νέου αρχηγού του θα κατέλθει στις πρόωρες εκλογές με νέο όνομα ως “Λίστα Σεμπάστιαν Κουρτς-Το νέο Λαϊκό Κόμμα”, εμφανίζεται στη δημοσκόπηση ως πρώτη πλέον πολιτική δύναμη με ποσοστό 32%, με δεύτερους τους Σοσιαλδημοκράτες με 27% και μόλις τρίτους τους Ελεύθερους με ποσοστό 25% , που στις έως τώρα δημοσκοπήσεις φερόταν να υπερβαίνουν το 30%.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της δημοσκόπησης, οι πρόωρες εκλογές της 15ης Οκτωβρίου θα είναι μία αναμέτρηση ανάμεσα στον νυν ομοσπονδιακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν και τον Σεμπάστιαν Κουρτς, και όχι, όπως αναμενόταν πριν την εκλογή του νέου αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος, ανάμεσα στον Κερν και τον αρχηγό των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.
Ο αρχηγός των Ελευθέρων εμφανιζόταν μέχρι πρόσφατα σίγουρος για νίκη δική του και του κόμματός του, στις επόμενες αυστριακές βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν αυτές διεξάγονταν, καθώς η κανονική τους ημερομηνία ήταν το φθινόπωρο του 2018. Ως αναμέτρηση ανάμεσα σε Κερν και Κουρτς “βλέπει” τις πρόωρες εκλογές και το 46% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης, ενώ για ένα 31% αυτές θα αποτελέσουν αναμέτρηση των Κουρτς και Στράχε, και για ένα 10% η μάχη πρόκειται να δοθεί μεταξύ Κερν και Στράχε.
Το 32% με το οποίο το Λαϊκό Κόμμα έχει το προβάδισμα στην παρούσα δημοσκόπηση της “Ντερ Στάνταρντ”, είναι κατά ένδεκα μονάδες βελτιωμένο σε σχέση με δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας πριν από τρεις εβδομάδες και βέβαια πριν από την εκλογή του Σεμπάστιαν Κουρτς την προπερασμένη Κυριακή, όπως επίσης είναι κατά επτά μονάδες μεγαλύτερο από το ποσοστό του κόμματος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013.
Για τους Σοσιαλδημοκράτες, το ποσοστό 27% στη δημοσκόπηση δεν απέχει από το αποτέλεσμά τους στις εκλογές του 2013 και είναι αρκετά καλύτερο από εκείνο σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις από τις αρχές της φετινής χρονιάς, ενώ για τους Ελευθέρους το ποσοστό 25% είναι κατά τέσσερις μονάδες χαμηλότερο από την αντίστοιχη δημοσκόπηση της εφημερίδας πριν από τρεις εβδομάδες και κατά εννέα μονάδες μειωμένο σε σχέση με το υψηλότερο ποσοστό του 34% με το οποίο εμφανίζονταν σε δημοσκοπήσεις πριν την αλλαγή της χρονιάς.
Αρκετά χαμηλότερο, σε σχέση με το τελευταίο εκλογικό τους αποτέλεσμα (12,4%), μόνον στο 9%, είναι το ποσοστό στη δημοσκόπηση για τους Αυστριακούς Πράσινους, ενώ με ένα 5% στη δημοσκόπηση εμφανίζεται να διατηρεί το εκλογικό του αποτέλεσμα από το 2013, το νεοφιλελεύθερων τάσεων, κόμμα ΝΕΟΣ.
Στην υποθετική ερώτηση της δημοσκόπησης της εφημερίδας για απευθείας εκλογή καγκελάριου, το προβάδισμα με ποσοστό 36% έχει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, έναντι 30% του Κρίστιαν Κερν.
Προχθεσινή δημοσκόπηση της εφημερίδας “Κουρίρ” διαπίστωνε πως στον προεκλογικό αγώνα για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου θα κυριαρχήσουν θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση, τα οποία και θα λειτουργήσουν ευνοϊκά υπέρ των δύο κομμάτων που τήρησαν και εξακολουθούν να τηρούν σκληρή στάση στο προσφυγικό, δηλαδή το Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα των Ελευθέρων.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της “Κουρίρ”, για ένα ποσοστό 36% των ερωτηθέντων το σημαντικότερο θέμα για την απόφασή τους στην κάλπη είναι “η ασφάλεια και η μετανάστευση”, ενώ ένα 29% θεωρεί ως καθοριστικό το θέμα “κοινωνική πρόνοια, εισόδημα, συντάξεις”, ένα ποσοστό 20% “η οικονομία και η εργασία” , και μόλις ένα ποσοστό 9% το θέμα “παιδεία”.
Υπενθυμίζεται πως ο Σεμπάστιαν Κουρτς διαδέχθηκε στην αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος τον παραιτηθέντα από όλα τα αξιώματά του, έως τώρα αρχηγό του κόμματος και αντικαγκελάριο της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού, Ράινχολντ Μιτερλένερ, την παραίτηση του οποίου φέρεται να επιδίωκαν εδώ και μήνες οι “σκληροπυρηνικοί” του Λαϊκού Κόμματος.
Οι κύκλοι αυτοί προωθούσαν τον ιδιαίτερα δημοφιλή — αλλά συγχρόνως επικρινόμενο από τους αντιπάλους του για “άκρατο λαϊκισμό” με τις θέσεις του να συναγωνίζονται σε σκληρότητα εκείνες της ακροδεξιάς — 30χρονο υπουργό Εξωτερικών, ευελπιστώντας, τόσο αυτοί όσο και ο ίδιος, σε νίκη του σε πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, αντί των Σοσιαλδημοκρατών.