“Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην εξωτερική πολιτική μας”, δήλωσε ο σεΐχης Μοχάμεντ μπεν Αμπντεραχμάν Αλ Θάνι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ντόχα.
Το Κατάρ, πρόσθεσε, δεν προτίθεται να αλλάξει την εξωτερική πολιτική του για να βρεθεί μια λύση στη διαμάχη του με τις άλλες χώρες του Κόλπου και δεν θα συμβιβαστεί ποτέ. “Δεν είμαστε έτοιμοι να εκχωρήσουμε, και ποτέ δεν θα είμαστε έτοιμοι να εκχωρήσουμε, την ανεξαρτησία της εξωτερικής πολιτικής μας”, υπογράμμισε.
Ωστόσο, ο Αλ Θάνι είπε ότι η χώρα του θα τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσον αφορά την πώληση φυσικού αερίου, παρά την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Τα ΗΑΕ έχουν χαρακτηρίσει το Κατάρ “πρωταθλητή του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στην περιοχή”. Ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων, ο Ανουάρ Γκαργκάς, έθεσε μια σειρά από προϋποθέσεις προκειμένου να τερματιστεί η κρίση: μεταξύ άλλων, να σταματήσει η “εξτρεμιστική” προπαγάνδα του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα και να ληφθούν μέτρα εναντίον των εκπροσώπων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και άλλων ισλαμιστών που έχουν καταφύγει στην Ντόχα.
Ο Αλ Θάνι είπε επίσης ότι το Ιράν έχει διαμηνύσει στην Ντόχα ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει το εμιράτο για να διασφαλίσει τα αποθέματα τροφίμων και ότι πρότεινε να παραχωρήσει τρία λιμάνια στο Κατάρ, όμως η πρόταση αυτή δεν έχει γίνει ακόμη δεκτή.
Ο υπουργός απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να λάβει “στρατιωτική” διάσταση η κρίση στον Κόλπο. “Μια στρατιωτική λύση δεν αποτελεί επιλογή”, τόνισε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο μεταξύ, οι αρχές του Μπαχρέιν απαγόρευσαν σήμερα στα μέσα ενημέρωσης και στους χρήστες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης να εκφράζουν συμπάθεια στο Κατάρ, κάτι το οποίο πλέον θα επισύρει ποινή φυλάκισης, μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στη Μανάμα και τη Ντόχα.
Σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Μανάμα, το υπουργείο Εσωτερικών διαμηνύει ότι όποιος εκφράζει σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης «τη συμπάθειά του προς το Κατάρ» θα θεωρείται πως διέπραξε «ποινικό αδίκημα» και θα «υπόκειται σε ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών και την επιβολή (χρηματικού) προστίμου».
Από την πλευρά του, το υπουργείο Πληροφόρησης απαγόρευσε στα ΜΜΕ να ασκούν κριτική στα μέτρα που έλαβαν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της εναντίον του Κατάρ ή να πάρουν το μέρος αυτής της χώρας, διαμηνύοντας ότι όποια παραβούν αυτή την εντολή θα διώκονται ποινικά.
Χθες, οι αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επίσης απαγόρευσαν στους χρήστες του Διαδικτύου να εκφράζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο συμπάθεια προς το Κατάρ, επί ποινή φυλάκισης.
Το Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Υεμένη διέκοψαν τη Δευτέρα τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία». Το Κατάρ διαψεύδει αυτή την κατηγορία.
Οι χώρες αυτές επέβαλαν επίσης οικονομικές κυρώσεις, όπως το κλείσιμο των χερσαίων, ναυτιλιακών και αεροπορικών συνδέσεων με το Κατάρ, απαγόρευσαν τις υπερπτήσεις αεροσκαφών που ανήκουν σε εταιρείες του Κατάρ στον εναέριο χώρο τους, ενώ ανακοίνωσαν επίσης δρακόντειους περιορισμούς στην κίνηση των προσώπων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ