Στην κατάσχεση παιδικών παιχνιδιών προχώρησαν οι αρχές του Κατάρ, καθώς θεωρήθηκε ότι αυτά ήταν «αντίθετα στις ισλαμικές αξίες». Ορισμένα από τα παιχνίδια είχαν πάνω τους το ουράνιο τόξο, σύμβολο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν συχνά τις αρχές του Κατάρ ότι ποινικοποιείται η ομοφυλοφιλία και για τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών, ειδικά αφού η χώρα ανέλαβε να διοργανώσει το Μουντιάλ του 2022. Το πλούσιο κράτος του Κόλπου, το οποίο θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου, έχει διαβεβαιώσει ότι όλοι, χωρίς διακρίσεις, θα είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα στη διάρκεια της αθλητικής διοργάνωσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Επιχειρήσεις ελέγχου που πραγματοποιήθηκαν σε καταστήματα διάφορων περιοχών του Κατάρ κατέληξαν στην κατάσχεση παιδικών παιχνιδιών που είχαν λογότυπα αντίθετα στις ισλαμικές αρχές», ανακοίνωσε στο Twitter το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
«Το υπουργείο καλεί όλους τους πολίτες και τους κατοίκους να ενημερώνουν τις αρχές για οποιοδήποτε προϊόν έχει λογότυπα ή σχέδια αντίθετα με τις παραδόσεις», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο QNA.
Από τότε που το Κατάρ ανέλαβε να διοργανώσει το Μουντιάλ του 2022 έχει γίνει στόχος οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως για τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών στα μεγάλα έργα για το Πρωτάθλημα αλλά και για την τον περιορισμό των δικαιωμάτων των σεξουαλικών μειονοτήτων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Fifa είχε διαβεβαιώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οποιαδήποτε διοργάνωσή της θα πρέπει να είναι «συμπεριληπτική».
«Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να κρατούν οποιουδήποτε είδους σημαία επιθυμούν, χωρίς να γίνονται στόχος ή να υπόκεινται σε διακρίσεις, περιλαμβανομένης της σημαίας με το ουράνιο τόξο», τόνισε η γενική γραμματέας της Fifa Φατμά Σαμουρά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ