Κόσμος

Κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους: 5 χρόνια φυλακή για Τούρκο! [vid]

Ο τούρκος πολίτης Αλπαρσλάν Τσελίκ,που ειχε παραδεχθεί την ευθύνη του για τον θάνατο του πιλότου του ρωσικού μαχητικού βομβαριστικού S-24 Όλεγκ Πεσκόφ, το οποίο είχε καταρριφθεί τον Νoέμβριο του 2015 από τουρκικό μαχητικό στον εναέριο χώρο της Συρίας, καταδικάστηκε σήμερα σε πενταετή φυλάκιση για παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή, όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti ο δικηγόρος Μουράτ Ουστιουντάγκ.

“Το δικαστήριο δεν εξέτασε την υπόθεση που αφορούσε την συμμετοχή του Τσελίκ στον θάνατο του ρώσου πιλότου Πεσκόφ, αλλά η έρευνα της υπόθεσης συνεχίζεται” δήλωσε ο δικηγόρος.

Από την πλευρά του το ρωσικό πρακτορείο Tass, επικαλείται τον δικηγόρο του Τσελίκ Τασκίν Κανγκάλ, ο οποίος δήλωσε τα εξής: “Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τον Αλπαρσλάν Τσελίκ τον καταδίκασαν σε πέντε χρόνια φυλακή, για παράνομη οπλοφορία. Προς το παρόν δεν πήραμε εγγράφως την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά επιβεβαιώνω την απόφαση του“.

Ο Όλεγκ Πεσκόφ σκοτώθηκε στις 24 Νοεμβρίου του 2015, όταν πυροβολήθηκε εν ψυχρώ στο έδαφος την στιγμή που προσγειωνόταν με το αλεξίπτωτο του, λίγα λεπτά αφότου ένα τουρκικό μαχητικό F-16 είχε καταρίψει το αεροσκάφος του στον εναέριο χώρο της Συρίας. Ο Όλεγκ Πεσκόφ τιμήθηκε μετά θάνατον ως Ήρωας της Ρωσίας, ενώ ο συγκεβερνήτης του ρωσικού μαχητικού είχε διασωθεί.

Αμέσως μετά το συμβάν ο Αλπαρσλάν Τσελίκ, ως διοικητής ομάδας ανταρτών, είχε αναλάβει την ευθύνη για τον θάνατο του Πεσκόφ. Ωστόσο κατά την διάρκεια της ανάκρισης ο Τσελίκ είχε δηλώσει ότι ο ίδιος δεν σκότωσε τον πιλότο όπως και ότι είχε δώσει εντολή στους υφισταμένους του μαχητές να μην πυροβολήσουν τον Πεσκόφ. Τον Απρίλιο του 2016 η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τον Τσελίκ για παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή. Κατά την διάρκεια της ανάκρισης ο Τσελίκ αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Το πρακτορείο Interfax, αναφερόμενο στην απόφαση του δικαστηρίου της Σμύρνης για τον Τσελίκ, υπενθυμίζει τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο “Ρωσία 24” στις 2 Νοεμβρίου του 2016 ότι “ο Τσελίκ… είχε ομολογήσει ότι ήταν ο ίδιος που σκότωσε τον πιλότο,αλλά αυτό πρέπει να αποδειχθεί”.

Πηγές: Ria Novosti,Tass,Interfax

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βατικανό: Αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή νέου Πάπα - Πότε θα βγει λευκός καπνός από το Κονκλάβιο, ποιοι είναι τα φαβορί
Αφού συγκληθεί το Κονκλάβιο οι Καρδινάλιοι θα ψηφίσουν μία φορά την πρώτη μέρα της συνεδρίασης στις 7/5 και από εκεί και πέρα προβλέπονται τέσσερις ψηφοφορίες καθημερινά
Καρδινάλιοι και επίσκοποι στο Βατικανό
Κάστρο Predjama: Το εντυπωσιακό αξιοθέατο της Σλοβενίας που είναι «φωλιασμένο» σε μια σπηλιά
Αν και το κάστρο δεν χρησιμοποιήθηκε επίσημα ως τοποθεσία γυρισμάτων στο «Game of thrones», ωστόσο, όσοι έχετε παρακολουθήσει την δημοφιλή σειρά, είναι σίγουρο ότι θα εντοπίσετε ορισμένες ομοιότητες
Stairs leading up to Predjama castle in Notranjska, Slovenia 1
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν: Ανταλλαγή πυρών στο Κασμίρ για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα
Η ένταση ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν έφτασε σε νέα κορύφωση μετά την επίθεση ενόπλων στις 22 Απριλίου εναντίον τουριστών στην Παχαλγκάμ όταν έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι
Ανταλλαγές πυρών στρατιωτών της Ινδίας και του Πακιστάν