«Το αέριο ήταν κακής ποιότητας, αλλά μολαταύτα βλαπτικό» για τα θύματα των επιθέσεων, ανέφερε ο Ουζουμτζού στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, με δεδομένο πάνω απ’ όλα ότι σε αυτές τις χώρες (σ.σ. στο Ιράκ και στη Συρία) δρουν ξένοι μαχητές οι οποίοι μπορεί μια μέρα να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους».
Ο Ουζουμτζού εξάλλου τόνισε ότι ο ΟΑΧΟ, ο οργανισμός που είναι αρμόδιος για την καταστροφή όλων των αποθεμάτων χημικών όπλων σε διεθνές επίπεδο, μελετά το τρέχον διάστημα «πάνω από 20» καταγγελίες περί επιθέσεων με τέτοια όπλα στη Συρία από τον Αύγουστο και μετά.
«Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτές τις καταγγελίες για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε εάν είναι αξιόπιστες ή όχι, ώστε να βαθύνουμε την έρευνα», είπε ο Ουζουμτζού. «Θεωρώ ότι ο αριθμός τους είναι αρκετά αυξημένος, έχω μετρήσει πάνω από 20», πρόσθεσε.
Η συνέντευξη του γενικού διευθυντή του ΟΑΧΟ δόθηκε μερικές ώρες αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε μια απόφαση η οποία παρατείνει για έναν χρόνο την εντολή μιας ειδικής ομάδας ερευνητών η οποία έχει αναλάβει να διαλευκάνει ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία. Αυτή η Κοινή Αποστολή Έρευνας (JIM) δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2015 από τον ΟΗΕ και τον ΟΑΧΟ, ο οποίος εδρεύει στη Χάγη.
Από τις αρχές Αυγούστου έχουν γίνει πολυάριθμες καταγγελίες, τόσο από την κυβέρνηση της Συρίας όσο και από τους αντάρτες, περί χρήσης «αερίου χλωρίου και απροσδιόριστων χημικών παραγόντων στο Χαλέπι και στη βόρεια Συρία».
Ειδικοί του ΟΑΧΟ «συγκεντρώνουν πληροφορίες και τις αναλύουν» προκειμένου να καθορίσουν «εάν είναι αξιόπιστες ή όχι» ώστε να κρίνουν εάν πρέπει να διεξαχθούν βαθύτερες έρευνες ή όχι, κατά τον Ουζουμτζού.
Έπειτα από έρευνες οι οποίες κράτησαν έναν χρόνο και πλέον, ερευνητές του JIM κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο συριακός στρατός προχώρησε στη χρήση αερίου χλωρίου που με βόμβες οι οποίες ερρίφθησαν από ελικόπτερα σε τρεις κοινότητες της βόρειας Συρίας το 2014 και το 2015, αλλά και ότι η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) διέπραξε από την πλευρά της μια επίθεση με τη χρήση αερίου μουστάρδας τον Αύγουστο του 2015.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι ειδικοί κατηγόρησαν άμεσα μονάδες των συριακών ένοπλων δυνάμεων ότι ευθύνονται για επιθέσεις με τη χρήση αερίου χλωρίου. Ο Ουζουμτζού, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο γραφείο του στη Χάγη, επισήμανε πάντως τη δυσκολία που έχει η διεξαγωγή ερευνών σε μια εμπόλεμη χώρα.
Την περασμένη εβδομάδα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΟΑΧΟ, κατόπιν μιας—σπάνιας—ψηφοφορίας καταδίκασε για πρώτη φορά τη χρήση χημικών όπλων τόσο από την κυβέρνηση της Συρίας όσο και από τους τζιχαντιστές του ΙΚ και απαίτησε να γίνουν νέες επιθεωρήσεις.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ