Στην επιστολή 3.107 λέξεων ο πρώην επικεφαλής του FBI αναφέρει ξεκάθαρα πως ο Ντόναλντ Τραμπ τού ζήτησε να σταματήσει την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν.
Ο Τζέιμς Κόμεϊ αναφέρεται διεξοδικά στην εισαγωγική επιστολή του στις τρεις συναντήσεις που είχε με τον Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου, στις 27 του ίδιου μήνα σε face to face μάλιστα δείπνο στον Λευκό Οίκο και σε προγραμματισμένη ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών πάλι στον Λευκό Οίκο στις 14 Φεβρουαρίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τζέιμς Κόμεϊ υπογραμμίζει πως από την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Τραμπ στη Νέα Υόρκη του είχε τονίσει πως στις έρευνες για την ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές δεν υπάρχει καμία δική του ανάμειξη. Ο πρώην επικεφαλής του FBI τονίζει όμως πως του είχε κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός πως ο Αμερικανός Πρόεδρος θέλησε να μιλήσει μετά το πέρας της συνάντησης προσωπικά και κατ’ ιδίαν με τον ίδιο. Η στάση του Αμερικανού Προέδρου τον ώθησε αμέσως μετά τη συγκεκριμένη συνάντηση να συντάξει μία λεπτομερή αναφορά για την συγκεκριμένη συνάντηση. Αξίζει να τονιστεί πως την συγκεκριμένη αναφορά ο Τζέιμς Κόμεϊ την συνέταξε σε βαν ασφαλείας του FBI το οποίο βρισκόταν έξω από τον Trump Tower κάνοντας χρήση ενός ασφαλούς υπολογιστή της υπηρεσίας.
Η δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών έλαβε χώρα στον Λευκό Οίκο στις 27 Ιανουαρίου όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος αρχικά προσκάλεσε τον Τζέιμς Κόμεϊ το πρωί εκείνης της ημέρας μαζί με την οικογένειά του για να δειπνήσουν μαζί στις 18:30. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε με τον Τζέιμς Κόμεϊ και του ζήτησε να μεταβεί την ίδια ώρα στον Λευκό Οίκο χωρίς την οικογένειά του. Ο Τζέιμς Κόμεϊ τονίζει πως πίστευε φτάνοντας στον Λευκό Οίκο πως στο δείπνο θα υπήρχαν και άλλα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών αλλά τελικώς ήταν δείπνο για δύο… Στο συγκεκριμένο δείπνο ο Τζέιμς Κόμεϊ ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο Τραμπ εάν θα ήθελε να παραμείνει επικεφαλής της υπηρεσίας δίνοντας την απάντηση «θέλω να εξαντλήσω την δεκαετή θητεία που προβλέπεται». Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Τραμπ τόνισε προς τον Κόμεϊ πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει «ειλικρινής αφοσίωση» από την πλευρά του. Ο Τζέιμς Κόμεϊ τονίζει στην επιστολή του πως είπε πως τον Αμερικανό Πρόεδρο πως «η αφοσίωση είναι δεδομένη» αλλά σημειώνει πως πιθανότατα οι δύο άνδρες «αν και είπαν το ίδιο πράγμα κατάλαβαν κάτι εντελώς διαφορετικό». Το τέλος του δείπνου βρήκε τον πρώην επικεφαλής του FBI συντάσσει εκ νέου μία λεπτομερή αναφορά…
Η τρίτη συνάντηση έλαβε χώρα στον Λευκό Οίκο στις 14 Φεβρουαρίου στα πλαίσια προγραμματισμένης ενημέρωσης των εκπροσώπων των μυστικών υπηρεσιών προς τον Πρόεδρο προκειμένου να υπάρξει πληροφόρηση και σχεδιασμός για την πάταξη της τρομοκρατίας. Ο Τζέιμς Κόμεϊ σημειώνει πως μετά το πέρας της συνάντησης ο Τραμπ ζήτησε μόνο από τον ίδιο να παραμείνει παρά το γεγονός πως στον χώρο υπήρχε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σέσσιονς ο οποίος είναι ιεραρχικά ανώτερο του Κόμεϊ στέλεχος. Σε αυτή την κατ’ ιδίαν συνάντηση ο Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με τον Κόμεϊ φέρνει στο τραπέζι για πρώτη φορά το όνομα του Μάικ Φλιν, πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να ζητά από τον Κόμεϊ να «απαλλάξει τον Φλίν από την έρευνα. Είναι ένας καλός άνθρωπος που του έχουν συμβεί πολλά. Έπρεπε να το απαλλάξω από τα καθήκοντά του αλλά δεν έχει εμπλοκή στις διαρροές». Ο Κόμεϊ φέρεται να εξηγεί στον Τραμπ πως θα ήταν προς το συμφέρον του Προέδρου να συνεχιστεί η έρευνα και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες υπάρχουν καθώς είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και ο λαός των ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζει.
Ο Πρόεδρος Τραμπ φαίνεται πως επέμεινε με τον Κόμεϊ να φεύγει λέγοντας πως οι έρευνες θα συνεχιστούν με τον προβλεπόμενο τρόπο. Την συνάντηση αυτή τη φορά πέρα από την λεπτομερή γραπτή αναφορά ακολούθησαν και συσκέψεις με τα ανώτερα στελέχη του FBI με τα οποία αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι έρευνες χωρίς να δοθεί καμία ενημέρωση για τα περί εξαίρεσης Φλίν στα κατώτερα κλιμάκια.
Ακόμη, ο Κόμεϊ αναφέρεται σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο στις 30 Μαρτίου. Σε αυτή τη συζήτηση, ο Τραμπ τόνισε ότι το «σύννεφο» των ερευνών για τη Ρωσία «εμπλέκεται στην ικανότητά του να κλείσει συμφωνίες για τη χώρα και είπε ότι ήλπιζε να βρω έναν τρόπο να πω ότι δεν ερευνάται εκείνος».
Ομως, ο Κόμεϊ ήταν αποφασισμένος ότι δεν έπρεπε να δηλώσει δημόσια ότι ο Τραμπ δεν αποτελούσε αντικείμενο έρευνας, καθώς αν αυτό άλλαζε, τότε θα έπρεπε επίσης να το ανακοινώσει. Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του FBI, ο Αμερικανός πρόεδρος του ζήτησε αρκετές φορές να το δηλώσει αυτό δημόσια.