Δευτέρα, 21 Οκτ.
17oC Αθήνα

Καταθέτει για την εισβολή στο Ιράκ ο Μπράουν

Καταθέτει για την εισβολή στο Ιράκ ο Μπράουν
Ο Γκόρντον Μπράουν καλείται να καταθέσει για την εισβολή της Βρετανίας στο Ιράκ το 2003.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κλήθηκε να βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής που εξετάζει τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο του Ιράκ στις 5 Μαρτίου και βάσει της σχετικής ανακοίνωσης η κατάθεσή του θα διαρκέσει τρεις ώρες. Εκείνη την περίοδο, ο Μπράουν ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπλερ και όπως δήλωσε: «δεν έχει τίποτα να κρύψει», όσον αφορά στο ρόλο που έπαιξε στη λήψη των αποφάσεων αλλά και στην υποστήριξη που παρείχε τον τότε πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ. 

«Τα στοιχεία που δόθηκαν σε εμάς ήταν ότι υπήρχαν όπλα και ότι αυτό ήταν το εύρημα αρκετών ανθρώπων αλλά για εμένα ο λόγος της παρέμβασης ήταν η παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων από την ιρακινή κυβέρνηση», σχολίασε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο περιοδικό Tribune. 

Ο Γκόρντον Μπράουν δε θα είναι ο μοναδικός που θα κληθεί να βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής. Θα ακολουθήσει η κατάθεση του υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης, Ντάγκλας Αλεξάντερ, ενώ στις 8 Μαρτίου θα καταθέσει και ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. 

Αρχικά επρόκειτο η κατάθεση Μπράουν να γίνει μετά τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, στις αρχές Ιουνίου. Αλλά τελικά, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τζον Κίλκοτ ανακοίνωσε στις 22 Ιανουαρίου ότι η ακρόαση του Γκ. Μπράουν θα πραγματοποιηθεί πριν από την προσφυγή στις κάλπες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε