Το σώμα ενόρκων που έκρινε την Τρίτη ένοχο τον 38χρονο Ρόι Όλιβερ για τον φόνο του 15χρονου Τζόρνταν Έντουαρντς συνεδρίασε για αρκετές ώρες προτού εκδώσει την ετυμηγορία του για την ποινή αυτή κάθειρξης. Η καταδίκη του Όλιβερ είναι μια από τις σπάνιες στις οποίες ένας αστυνομικός κρίνεται ένοχος για τον φόνο άοπλου ανθρώπου.
Σε μια έντονα φορτισμένη κατάθεση στο δικαστήριο πριν από την έκδοση της ετυμηγορίας για την κάθειρξη του πρώην αστυνομικού, η μητέρα του Όλιβερ ζήτησε από το σώμα των ενόρκων να καταδικάσουν το γιο της στην ελάχιστη ποινή κάθειρξης πέντε ετών, κυρίως εξαιτίας των αναγκών του μικρότερου γιου της που είναι αυτιστικός. “Γι’ αυτό προσεύχομαι επειδή μπορεί ακόμη να έχει αντίκτυπο στη ζωή αυτού του παιδιού”, δήλωσε η Λίντα Όλιβερ απευθυνόμενη στο σώμα των ενόρκων. Δύο αστυνομικοί συνεργάτες του Όλιβερ και ένας γείτονας ήταν μεταξύ αυτών που κατέθεσαν από την πλευρά της υπεράσπισης για να περιγράψουν τον χαρακτήρα του κατηγορούμενου.
Από την άλλη πλευρά, ο πατέρας του 15χρονου Τζόρνταν, ο Όντελ Έντουαρντς, κατέθεσε ότι το τελευταίο πράγμα που είπε στον γιο του ήταν ότι τον αγαπάει. “Δεν είναι το ίδιο χωρίς τον Τζόρνταν εδώ”, είπε στο δικαστήριο.
Ο Ρόι Όλιβερ πυροβόλησε επανειλημμένα με καραμπίνα εναντίον αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν πέντε νεαροί, κοντά στο Ντάλας. Μία από τις σφαίρες πέτυχε στο κεφάλι έναν από τους επιβαίνοντες, τον Τζόρνταν Έντουαρντς, διαπρεπή μαθητή και αθλητή στο σχολείο του.
Το σώμα των ενόρκων συνεδρίασε περίπου 12 ώρες για δύο ημέρες προτού καταλήξει στην ετυμηγορία του στη δίκη αυτή που άρχισε στα μέσα του Αυγούστου.
Ο Όλιβερ ήταν ένας αστυνομικός που είχε ροπή προς τη βία και έστειλε τον έφηβο νωρίς στον τάφο, δήλωσε ο Μάικλ Σνάιπς, ένας από τους εισαγγελείς.
Ο Όλιβερ, ο οποίος έκτοτε αποτάχθηκε από την αστυνομία, σύμφωνα με ΜΜΕ, είχε κληθεί μαζί με έναν συνάδελφό του να πάει σε σημείο όπου ανήλικοι φέρονταν να είχαν αγοράσει και να κατανάλωναν αλκοόλ, κατά τη διάρκεια ενός πάρτι. Οι αστυνομικοί άκουσαν πυρά όταν έφθασαν. Ταυτόχρονα, ο Έντουαρντς και οι άλλοι νεαροί επιβιβάζονταν στο αυτοκίνητο για να φύγουν από τη γιορτή διότι φοβήθηκαν όταν άκουσαν πυρά, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο. Ο αστυνομικός τότε πυροβόλησε εναντίον του αυτοκινήτου, πετυχαίνοντας τον 15χρονο.
Είχαν πει ψέμματα
Η αστυνομία αρχικά είχε διαβεβαιώσει ότι ο Όλιβερ άνοιξε πυρ για να αμυνθεί και να προστατεύσει τον συνάδελφό του, διότι το αυτοκίνητο έκανε όπισθεν πλησιάζοντάς τους επικίνδυνα. Όμως τα πλάνα από την κάμερα που είχε προσαρμοσμένη στη στολή του αποκάλυψαν το αντίθετο: το αυτοκίνητο απομακρυνόταν όταν ο αστυνομικός άνοιξε πυρ.
Η έρευνα που διενεργήθηκε έδειξε ότι ο Ρόι Όλιβερ «είχε πρόθεση να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες» και να «διαπράξει μια ενέργεια που έθεσε όπως έδειξαν τα αποδεικτικά στοιχεία σε κίνδυνο τη ζωή άλλων και προκάλεσαν έναν θάνατο», είχε τονίσει λίγο καιρό μετά το επεισόδιο η αστυνομία της Κομητείας του Ντάλας.
Αρχικά η αστυνομία είχε υπερασπιστεί τις ενέργειες του Όλιβερ, όμως η στάση της άλλαξε όταν εξετάστηκε το μαγνητοσκοπημένο υλικό από την κάμερα που φόραγε.
Σπάνια καταδίκη
Αυτού του είδους οι ετυμηγορίες είναι σπάνιες στις ΗΠΑ. Πολλές αμερικανικές πόλεις έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια σφάλματα και κρούσματα χρήσης δυσανάλογης βίας από μέρους αστυνομικών με θύματα στην πλειονότητα των περιπτώσεων Αφροαμερικανούς, που πυροδότησαν διαδηλώσεις και εκτεταμένα επεισόδια και ανακίνησαν το ζήτημα του συστημικού ρατσισμού στις τάξεις της αστυνομίας.
Στις περισσότερες τέτοιες υποθέσεις, οι δράστες υφίστανται συνήθως πειθαρχικές κυρώσεις, αλλά αθωώνονται στις περιπτώσεις που προσάγονται σε δίκες.