Κόσμος

Καθησυχαστικός ο Γκάμπριελ για την πολιτική Τραμπ

O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα ότι έλαβε διαβεβαιώσεις κατά τις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες σε μια ενωμένη Ευρώπη αλλά και στην συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε περιγράψει το ΝΑΤΟ ως έναν “παρωχημένο” οργανισμό προτού αναλάβει επίσημα καθήκοντα, ενώ είχε προτείνει και σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας, να αποχωρήσουν δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία αποκάλεσε “όχημα της Γερμανίας”.

“Όλοι μας αναστατωθήκαμε από τις διάφορες δηλώσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης” επισήμανε ο Γκάμπριελ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο οποίος συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον την περασμένη εβδομάδα.

«Τόσο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Πενς και ο συνάδελφός του Τίλερσον κατέστησαν σαφές κατά τις συνομιλίες (μας) ότι ενδιαφέρονται πολύ για μια ενωμένη Ευρώπη, ότι στηρίζουν μια διατλαντική συνεργασία με το ΝΑΤΟ» τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που είχε ως στόχο να προάγει μια στενότερη σχέση με την νέα αμερικανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον, προέτρεψε τους Γερμανούς βουλευτές και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ ώστε να “σταθεροποιήσουν αυτές τις επαφές”.

Αναφορικά με το θέμα της Ρωσίας, ο Γερμανός υπουργός τόνισε: “Νομίζω ότι όλοι μας πρέπει να ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, όχι σε βάρος της Ουκρανίας ή της Ευρώπης, αλλά εάν επιτευχθεί εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο παγκοσμίων δυνάμεων, τότε αυτό θα είναι καλό”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χιλιάδες στην παρέλαση του gay pride στη Βουδαπέστη - Γύρισαν την πλάτη στην απαγόρευση του Όρμπαν
Τουλάχιστον 70 ευρωβουλευτές έχουν ανακοινώσει ότι θα δώσουν το παρών «για να πουν στον Βίκτορ Όρμπαν ότι δεν θα ανεχθούν να διαλύσει το ευρωπαϊκό σχέδιο και να ποδοπατήσει τα θεμελιώδη δικαιώματα»
Pride στη Βουδαπέστη
Το Ισραήλ είχε «διεισδύσει» στο πυρηνικό και αμυντικό πρόγραμμα του Ιράν και συνέλεγε πληροφορίες
Νέα έγγραφα που είδε η εφημερίδα The Times αποκαλύπτουν ότι η Μοσάντ συλλέγει πληροφορίες από το εσωτερικό του εχθρικού κράτους — και ενδέχεται να συνεχίζει να το κάνει.
Πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο Μπουσέρ, νότιο Ιράν 3