Ο πληθωρισμός έπεσε για πρώτη φορά από τον Αύγουστο κάτω από το 20% και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης στις τιμές των τροφίμων μετά από τα κυβερνητικά μέτρα για την μείωση του κόστους.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους πάντως αυτή η μείωση που παρουσίασε ο πληθωρισμός δεν είναι ικανή από μόνη της να οδηγήσει σε άμεση μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, η οποία αναμένεται να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στη συνεδρίασή της την Τετάρτη.
Ο πληθωρισμός είναι το βασικό πρόβλημα για τους φορείς χάραξης πολιτικής καθως έχει ανέλθει σε υψηλό 15 ετών ξεπερνώντας το 25% τον Οκτώβριο. Επίσης η αύξηση του πληθωρισμού τροφοδοτήθηκε από την υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου σχεδόν κατά 30% πέρυσι και οδήγησε σε σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ χαιρέτισε τα στοιχεία του Φεβρουαρίου τονίζοντας ότι καταδεικνύουν το πόσο επιτυχημένη ήταν η πώληση φθηνών λαχανικών από τις τουρκικές αρχές τον περασμένο μήνα και δήλωσε ότι θα υπάρξει σημαντική πτώση στον πληθωρισμό από το καλοκαίρι λόγω των διαρθρωτικών μέτρων για τις τιμές τροφίμων.
«Παρά τον αρνητικό εποχικό αντίκτυπο, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα διατηρήθηκε χαμηλότερος από τις προβλέψεις, καταδεικνύοντας την επιτυχία που είχε η απόφαση για ρύθμιση των πωλήσεων στο να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων», έγραψε ο Αλμπαϊράκ στο Twitter.
Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,16% τον Φεβρουάριο, ενώ οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 19,9% σε ετήσια βάση από το 20,35% του Ιανουαρίου.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα ολοκληρώσουμε το 2019 με καλύτερη επίδοση από την επιδιωκόμενη και θα επιτύχουμε τους στόχους για μονοψήφιο πληθωρισμό νωρίτερα από το αναμενόμενο», πρόσθεσε ο Αλμπαϊράκ. Βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η κυβέρνηση προβλέπει ότι στα τέλη του 2019 ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 15,9%.