Τετάρτη, 20 Νοε.
14oC Αθήνα

Κάτοικοι Μίσιγκαν για Τραμπ: “Επιτέλους ένας ικανός πολιτικός”

Κάτοικοι Μίσιγκαν για Τραμπ: “Επιτέλους ένας ικανός πολιτικός”

Συμφωνούν με την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ οι κάτοικοι του Μίσιγκαν, του πάλαι ποτέ «κοσμήματος» της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, το οποίο το 2008 βυθίστηκε στην οικονομική κρίση και στις πρόσφατες εκλογές ψήφισε μαζικά υπέρ του Τραμπ. Αυτό το πολιτικό κλίμα αποτυπώνεται σε ένα πλούσιο οδοιπορικό που δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της σελίδα η εφημερίδα Liberation.

Κρατώντας ένα φλυτζάνι καφέ στο χέρι, καθισμένος στο μπαρ μιας τυπικής αμερικανικής παμπ, ο Μπράιαν Πέινμπεϊκερ μιλάει με θαυμασμό για τα πρώτα βήματα του Τραμπ στον Λευκό Οίκο και δεν κρύβει ότι στήριξε δυναμικά ως εθελοντής την προεκλογική εκστρατεία του στην περιοχή.

«Το ξεκίνημά του είναι καταπληκτικό. Έκανε ακριβώς αυτά που είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο στην αμερικανική πολιτική ζωή», λέει χαμογελώντας ο 58χρονος, εργάτης τα τελευταία είκοσι χρόνια στο εργοστάσιο της Ford στο Ντιτρόιτ. Και εξηγεί: «Σε λίγες μόλις εβδομάδες άρχισε να αντιμετωπίζει το ζήτημα της μετανάστευσης και της ασφάλειας των συνόρων, ενώ δουλεύει συστηματικά για την οικονομία, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ». «Νομίζω ότι το υπόλοιπο της θητείας του θα είναι φανταστικό. Είμαι πολύ χαρούμενος για όλα όσα έχει καταφέρει», συμπληρώνει με έκδηλη ικανοποίηση ο Πέινμπεϊκερ, που εμφανίζεται σίγουρος ότι ο μεγιστάνας των ακινήτων θα είναι υποψήφιος και ξανά για την προεδρία το 2020.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι η κριτική που του ασκούν τα μέσα ενημέρωσης», λέει ενοχλημένος ο Πέινμπεϊκερ. «Το θέμα αυτό είναι σοβαρό για την Αριστερά και τα μέσα ενημέρωσης διότι θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι ο Τραμπ έχει κρυφά κίνητρα που εξηγούν τη στάση του απέναντι στη Μόσχα. Η Ρωσία όμως θα έπρεπε να είναι ο φυσικός μας σύμμαχος. Εχθροί μας είναι οι εξτρεμιστές ισλαμιστές στη Μέση Ανατολή και χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν που αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα», υποστηρίζει.

Ο Κρις Βιτάλ, πατέρας ενός μικρού κοριτσιού, ψήφισε δύο φορές τον Ομπάμα, χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό αλλά με κίνητρο την πρόταση των Δημοκρατικών για τη σωτηρία της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, σε αντίθεση με τους Ρεπουμπλικανούς που τότε τάσσονταν υπέρ της πτώχευσής της.

«Ο Τραμπ ενδιαφέρθηκε για τους ανθρώπους που τέθηκαν στο περιθώριο», λέει ο Βιτάλ για να εξηγήσει την αγανάκτηση του εκλογικού σώματος στην βιομηχανική πολιτεία του Μίσιγκαν που δεν είχε δώσει τη νίκη σε ρεπουμπλικανό υποψήφιο εδώ και τρεις δεκαετίες. Και συνεχίζει: «Όταν κάποιος, όπως η Χίλαρι Κλίντον, επισκέπτεται ένα φτωχό προάστιο π.χ. στο Ντιτρόιτ, υποδύεται έναν ρόλο. Περνάει μπροστά από ένα σωρό καμένα σπίτια, εγκαταλελειμμένα, και συμπεριφέρεται σαν να είναι όλα φυσιολογικά! Ο Τραμπ περπάτησε στα ίδια μέρη και είπε στους ανθρώπους: “Ζείτε σε μία κόλαση!”. Εκτιμώ την αυθεντικότητά του, επιτέλους ένας πολιτικός που λέει τα πράγματα με το όνομά τους».

«Εμείς δεν βλέπουμε τα πραγματικά οφέλη του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, επειδή άλλες αγορές τηρούν τον προστατευτισμό», λέει ο Βιτάλ δίνοντας το παράδειγμα ενός τζιπ που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ και υπόκειται σε φόρο της τάξης του 20%, κατά τη διάθεσή του στην ευρωπαϊκή αγορά. «Η συνέπεια αυτού είναι ότι ένα τζιπ που πωλείται στην Ευρώπη θα κατασκευάζεται στην Ευρώπη. Το πρόβλημα όμως έγκειται στο ότι πολλά τζιπ που πωλούνται στις ΗΠΑ, ουσιαστικά κατασκευάζονται στην Ευρώπη», παραπονιέται, χαιρετίζοντας την πολιτική Τραμπ στο θέμα αυτό.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το πανίσχυρο συνδικάτο του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, το United Auto Workers (UAW), παραδοσιακός σύμμαχος των Δημοκρατικών, υποστήριξε την Κλίντον. Η νίκη Τραμπ όμως δείχνει ότι ένα μέρος της βάσης έκανε άλλη επιλογή. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το συνδικάτο, ο Τραμπ εξασφάλισε «περίπου το ίδιο ποσοστό» με εκείνο των προηγούμενων υποψηφίων των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές. «Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα, αυτό είναι αδύνατον», λέει ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ στην περιοχή αυτή, ‘Ερικ Σλομκόβσκι.

Σήμερα, ένα μήνα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, ο Σλομκόβσκι, βετεράνος στρατιωτικός με ξυρισμένο κεφάλι, δηλώνει ικανοποιημένος από τις πρώτες ενέργειες του προέδρου, ειδικά στο θέμα που αφορά τους μετανάστες. «Στηρίζω απόλυτα το διάταγμα. Εάν πιστεύουμε πραγματικά ότι η οποιαδήποτε απειλή μπορεί να προέρχεται από αυτές τις επτά χώρες, τότε οφείλουμε να αναστείλουμε την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από αυτές τις χώρες, μέχρι να έχουμε 100% εμπιστοσύνη στη διαδικασία επιλογής μας. Εάν μεταξύ των μεταναστών είναι και καλοί άνθρωποι που θέλουν να έλθουν στη χώρα μας, καταλαβαίνω ότι είναι φρικτό γι αυτούς διότι υποφέρουν, είναι όμως μία απαραίτητη θυσία για την προστασία της γης μας. Οι Αμερικανοί είναι πάνω από όλα», υπογραμμίζει ο Σλομκόφσκι στη διάρκεια συνεδρίασης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Μάκομπ.

Όσον αφορά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά του διατάγματος για τη μετανάστευση, ο Σλομκόφσκι υποστηρίζει ότι αυτοί που διαδηλώνουν δεν ζουν στην πραγματικότητα. «Νομίζουν, λέει, ότι μπορούμε όλοι να ζήσουμε ειρηνικά σε μια ευτυχισμένη κοινωνία. Οι άνθρωποι είναι βίαιοι», σημειώνει με ένταση. «Υπάρχει εισβολή παράνομων μεταναστών στη χώρα μας. ‘Εχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και αυτό πρέπει να είναι η προτεραιότητα ενός προέδρου», παρατηρεί από την πλευρά της στο ίδιο συνέδριο η Κάρεν Βίγκαντ, ιδιοκτήτρια εστιατορίου. Υποστηρίζει δε οτι αυτοί που μπλόκαραν το διάταγμα στα δικαστήρια κλίνουν προς την Αριστερά.

Ενώ η δημοτικότητα του Τραμπ (39% σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Pew Center) αποτυπώνει ένα ιστορικό ρεκόρ πτώσης στην αρχή της προεδρικής θητείας, οι ψηφοφόροι του συνεχίζουν να τον στηρίζουν με πάθος. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις αυτών που θα βρουν κάτι αρνητικό να πουν για τις πρώτες ενέργειές του ή τη συμπεριφορά του. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε