Ο Ναζαρμπάγεφ, άλλοτε εργάτης χαλυβουργίας, κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα της κεντρικής Ασίας από το 1989 ως την παραίτησή του τον Μάρτιο, όταν όρισε έναν πιστό άνθρωπο του στενού του κύκλου στην προεδρία, ενώ διατήρησε ευρείες εξουσίες.
Ο νέος τίτλος του είναι Γέλμπασι («ηγέτης του έθνους»), ενώ παραμένει επίσης επικεφαλής του ισχυρού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας.
Η ημέρα των γενεθλίων του, η 6η Ιουλίου, έχει κηρυχθεί επίσημη αργία, είναι η «Ημέρα της Πρωτεύουσας», μετά τη μετονομασία της πρωτεύουσας της χώρας σε Νουρ-Σουλτάν όταν ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία.
Διαδηλωτές που συγκεντρώνονταν κοντά σε μια πλατεία της πρωτεύουσας χθες βρέθηκαν αντιμέτωποι με εκατοντάδες αστυνομικούς με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών, οι οποίοι τους διέλυσαν γρήγορα, συνέλαβαν δεκάδες και τους οδήγησαν σε λεωφορεία με τα οποία τους απομάκρυναν, διαπίστωσαν ανταποκριτές ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Στην Άλμα Ατά, τη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, εκατοντάδες στελέχη μονάδων αντιμετώπισης ταραχών περίμεναν τους διαδηλωτές κοντά στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό στάδιο.
Συνέλαβαν δεκάδες πολίτες, ορισμένοι από τους οποίους φώναζαν συνθήματα όπως «ξύπνα Καζακστάν» ή «γέρο, φύγε», το πιο συνηθισμένο σύνθημα εναντίον του Ναζαρμπάγεφ.
Η αστυνομία συνέλαβε επίσης μερικούς πολίτες και στις δύο πόλεις πριν από τις κινητοποιήσεις, που οργάνωσαν υποστηρικτές του Μουχτάρ Αμπλιάζοφ, ενός φυγόδικου πρώην τραπεζικού και υπουργού, σήμερα πολιτικού εξόριστου στη Γαλλία.
Το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η αστυνομία αναγκάστηκε να δράσει για να «αποτρέψει τη διατάραξη της δημόσιας τάξης».
Οι διαδηλώσεις είναι παράνομες στο Καζακστάν χωρίς άδεια των αρχών, η οποία σπανίως δίνεται.
Οι χθεσινές κινητοποιήσεις ήταν πάντως μικρότερες από εκείνες που είχαν σημειωθεί στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας τον περασμένο μήνα, μετά τις πρόωρες προεδρικές εκλογές στις οποίες ο Κασίμ Γιομάρτ Τοκάγεφ, στενός σύμμαχος του Ναζαρμπάγεφ, επικράτησε συγκεντρώνοντας περί το 70% των ψήφων. Στις διαδηλώσεις εκείνες είχαν γίνει περίπου 4.000 συλλήψεις.