Κορυφαίος βρετανός ογκολόγος έδωσε απαντήσεις σε ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν από την ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον για τον καρκίνο με τον οποίο διαγνώσθηκε.
Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην Daily Mail, ο Dr. Karol Sikora, πρώην πρόεδρος του Προγράμματος Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), εξηγεί γιατί χρειάσθηκαν πέντε εβδομάδες για να διαγνωστεί ο καρκίνος της και να αρχίσει θεραπεία, και σε ποιο στάδιο της θεραπείας της βρίσκεται, με βάση τα λεγόμενά της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξηγεί επίσης πότε κρίνεται επιβεβλημένη η προληπτική (επικουρική) χημειοθεραπεία και γιατί νιώθει αισιόδοξος για την πορεία της υγείας της.
Όπως εξηγεί ο Dr. Sikora, ο οποίος είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ, η σύγχρονη Ιατρική προσαρμόζει τη θεραπεία σε κάθε ασθενή ξεχωριστά. Αυτό προϋποθέτει τη διενέργεια εξελιγμένων μοριακών και γενετικών αναλύσεων, οι οποίες καταδεικνύουν και τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου.
Οι αναλύσεις αυτές είναι χρονοβόρες. Χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να συγκεντρωθούν τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων. Η επιπλέον καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας οφειλόταν στο ότι οι γιατροί περίμεναν να επουλωθεί η τομή της εγχείρησης στην οποία υποβλήθηκε η Κέιτ Μίντλετον.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δεν έχει μεταστάσεις
Ο Dr. Sikora τονίζει πως το γεγονός ότι η πριγκίπισσα της Ουαλίας άρχισε επικουρική χημειοθεραπεία υποδηλώνει πως δεν έχει μετασταθεί ο καρκίνος της. Εάν υπήρχαν μεταστάσεις, θα έπρεπε να κάνει πιο επιθετική θεραπεία.
Η επικουρική χημειοθεραπεία, εξηγεί, χορηγείται στη Βρετανία όταν ένας ασθενής έχει πάνω από 5% πιθανότητες υποτροπής. Το αντίστοιχο όριο στις ΗΠΑ είναι 2%. Τα ποσοστά αυτά ισχύουν για όλους τους καρκίνους.
Επικουρική ή μη, η χημειοθεραπεία γενικώς χορηγείται κάθε 2-3 εβδομάδες. Αυτό γίνεται για να αναρρώσουν ευαίσθητοι ιστοί, όπως ο μυελός των οστών και τα κύτταρα του δέρματος.
Δεύτερος κύκλος και παρενέργειες
Το γεγονός ότι η Κέιτ είπε ότι άρχισε την θεραπεία της στα τέλη Φεβρουαρίου υποδηλώνει πως ήδη έχει κάνει τον πρώτο κύκλο της χημειοθεραπείας. Επιπλέον, προετοιμάζεται ή έχει ήδη κάνει και τον δεύτερο, προσθέτει ο Dr. Sikora.
Η θεραπεία «δεν είναι πικνίκ» γράφει χαρακτηριστικά ο Dr. Sikora. Η πριγκίπισσα θα αντιμετωπίσει παρενέργειες, με κυριότερη την κόπωση που θα επιδεινώνεται σταδιακά. Πολλοί ασθενείς νιώθουν επίσης τσιμπήματα στα πόδια, λόγω των βλαβών από τη θεραπεία στο νευρικό σύστημα.
Ενδέχεται επίσης να παρουσιάσει λέπτυνση των μαλλιών ή και τριχόπτωση – δεν είναι σε όλους τους ασθενείς το ίδιο. Οι νεαρής ηλικίας ασθενείς, όμως, συνήθως αντέχουν καλύτερα τα φάρμακα.
Λίγη άσκηση μπορεί να βοηθήσει όλους τους ασθενείς με καρκίνο. Αντιθέτως, το στρες «σίγουρα όχι», τονίζει ο καθηγητής. Και επισημαίνει πως η πραότητα και η θετική προσωπικότητα της Κέιτ Μίντλετον θα την βοηθήσουν να ξεπεράσει πιο εύκολα τις αντιξοότητες της χημειοθεραπείας. Τέλος, δηλώνει αισιόδοξος ότι η πριγκίπισσα μπορεί να αναρρώσει πλήρως.
Πηγή: iatropedia.gr