Site icon NewsIT

Κένυα: 17 παιδιά κάηκαν ζωντανά και 70 αγνοούνται μετά από φωτιά σε κοιτώνα σχολείου

06.09.2024 | 20:12
Κένυα: 17 παιδιά κάηκαν ζωντανά και 70 αγνοούνται μετά από φωτιά σε κοιτώνα σχολείου

Parents of pupils who died during a fatal fire react at the Hillside Endarasha Academy, in Kieni, Nyeri County, Kenya, September 6, 2024. REUTERS/Monicah Mwangi

Επί ποδός βρίσκονται όλες οι αρχές στην Κένυα μετά από φωτιά που ξέσπασε τα μεσάνυχτα (06.09.2024) σε κοιτώνα σχολείου. Δυστυχώς 17 παιδιά κάηκαν ζωντανά και ακόμη 70 αγνοούνται.

Η φωτιά εκδηλώθηκε τη στιγμή όπου τα παιδιά κοιμόντουσαν σε κοιτώνα σχολείου σε μια ημιαγροτική περιοχή, σχεδόν 170 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Κένυας, το Ναϊρόμπι.

Δυστυχώς ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι τα 9 χρόνια ενώ στο σχολείο φοιτούν σχεδόν 800 μαθητές από 5 ως 12 χρονών.

«Ακόμη δεν έχουμε βρει 70 παιδιά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι νεκρά ή τραυματισμένα. Ο ακριβής ορισμός είναι ότι δεν τα έχουμε βρει», είπε ο αντιπρόεδρος της Κένυας Ριγκάθι Γκατσάγκουα.

Οι εικόνες από το σχολείο της Κένυας προκαλούν θλίψη. Επιζώντες τυλιγμένοι με κουβέρτες μεταφέρονται μακριά από το κατεστραμμένο κτίριο με λεωφορεία.

Σε άλλες φωτογραφίες φαίνονται οι μαθητές να απομακρύνονται από τους κοιτώνες πολύ ταλαιπωρημένοι και με δάκρυα στα μάτια.

Έξω από το σχολείο βρέθηκαν γύρω στους 100 γονείς που περίμεναν με μεγάλη αγωνία να μάθουν νέα για τα παιδιά τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μία μητέρα που φορά μάσκα για να μην εισπνέει τους καπνούς και κλαίει για τον χαμό των τόσων παιδιών.

«Μας έδωσαν ελάχιστες πληροφορίες, μας λένε ότι κάποια παιδιά κατάφεραν να φύγουν, αλλά δεν μας λένε πού πήγαν», είπε ένας 33χρονος πατέρας, η κόρη του οποίου είναι μαθήτρια στο σχολείο. ‘

«Όσο περισσότερο περιμένω εδώ, τόσο λιγοστεύουν οι ελπίδες μου να ξαναδώ το παιδί μου», συμπλήρωσε.

Ο ξύλινος σκελετός του κοιτώνα κάηκε ολοσχερώς και η στέγη από ελενίτ κατέρρευσε.

Η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση στο κτίριο και μέχρι στιγμή οι πρώτες έρευνες έδειξαν πως στον κοιτώνα φιλοξενούνταν υπερβολικά πολλά παιδιά, παραβιάζοντας τους κανονισμούς ασφαλείας.

«Είναι ζωντανά και καλά στην υγεία τους, αλλά φυσικά έχουν υποστεί ψυχολογικό τραύμα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας, Κιθούρε Κιντίκι υποστηρίζοντας πως οι αγνοούμενοι φιλοξενούνται σε σπίτια κατοίκων την περιοχής.

Φωτογραφίες Reuters: Monicah Mwangi

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version