Site icon NewsIT
14:33 | 17.12.19

Κερέ: Η ΕΚΤ αντιστάθηκε σε όσους ήθελαν να την καταστήσουν υπεύθυνη για Grexit

Κερέ: Η ΕΚΤ αντιστάθηκε σε όσους ήθελαν να την καταστήσουν υπεύθυνη για Grexit
Newsit Newsroom

Στη στάση που κράτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέναντι στην Ελλάδα στάθηκε ο Μπενουά Κερέ. Τόνισε πως συνέβαλε προκειμένου η χώρα μας να παραμείνει στο ευρώ.

Ο Μπενουά Κερέ στην τελευταία του συνέντευξη που έδωσε ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιστάθηκε σε εκείνους που ήθελαν να την καταστήσουν υπεύθυνη για μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επιτρέποντας με τις ενέργειές της να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Σε ερώτηση αν είναι υπερήφανος για όσα πέτυχε η ΕΚΤ, ο Κερέ στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation απάντησε: «Υπάρχουν τρία πράγματα για τα οποία είμαι υπερήφανος. Πρώτον, την ομιλία του Μάριο Ντράγκι τον Ιούλιο του 2012, όταν είπε ότι η ΕΚΤ, στο πλαίσιο της εντολής της, θα έκανε ότι ήταν αναγκαίο για να διατηρήσει το ευρώ, και τη δημιουργία του (προγράμματος) Outright Monetary Transactions, το οποίο ήταν η συγκεκριμένη αποτύπωση αυτής της δέσμευσης και κατέστησε δυνατή τη διατήρηση της ενότητας της Ευρωζώνης. Μετά ήταν το επεισόδιο με την Ελλάδα, το οποίο ήταν φυσικά πολύ αμφιλεγόμενο, όπως μπορεί να δει κανείς στην ταινία του Κώστα Γαβρά «ενήλικες στο δωμάτιο». Όταν, όμως, το ελληνικό δημόσιο ήταν κοντά στη χρεοκοπία, διασφαλίσαμε τη συνεχή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών – που είχαν χάσει την πρόσβαση στις αγορές και τους αποταμιευτές τους μετά τη φυγή κεφαλαίων – σεβόμενοι παράλληλα την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης ότι η βοήθεια στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι με όρους. Οι ενέργειές μας τελικά επέτρεψαν στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Υπήρχαν εκείνοι που ήθελαν να καταστήσουν την ΕΚΤ υπεύθυνη για μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά εμείς αντισταθήκαμε σε αυτό! Και το τρίτο πράγμα, για το οποίο είμαι υπερήφανος, είναι η ποσοτική χαλάρωση (QE) που ξεκινήσαμε το 2015, η οποία απέτρεψε τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού».

Να δημιουργηθεί ειδικός θεσμός για έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

Στη δημοσιογραφική παρατήρηση για άρνηση των χωρών της Βόρειας Ευρώπης να προσφέρουν οικονομική αλληλεγγύη, ο Κερέ απάντησε ότι «αν και είναι αλήθεια πως τα κράτη μέλη εκπλήρωσαν το χρέος τους έναντι της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Ισπανίας, το έκαναν αυτό με όρους που είχαν πολύ μεγάλο κόστος, ή που ήταν ακόμη και τοξικοί, σε πολιτικό επίπεδο. Τα προγράμματα προσαρμογής προκάλεσαν τεράστιες εντάσεις και οργή».

«Μία ημέρα, θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε ειδικούς θεσμούς, όπως μία Αρχή που θα είναι υπεύθυνη για έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, η οποία θα εκπροσωπεί το συλλογικό συμφέρον, θα έχει αρμοδιότητες για τη λήψη αποφάσεων και θα λογοδοτεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Όσον αυτή δεν υπάρχει, θα πρέπει να σταυρώνουμε τα δάχτυλά μας και να ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί καμία κρίση», είπε ο Κερέ, προσθέτοντας: «Ονειρεύομαι μία Ευρωζώνη με ισχυρή και δημοκρατική πολιτική βάση, που θα ελάφρυνε το βάρος της ΕΚΤ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version